Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο ΔΕΝ δείχνει πυρκαγιά από ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο ΜιλάνοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το βίντεο ΔΕΝ δείχνει πυρκαγιά από ηλεκτρικό αυτοκίνητο στο Μιλάνο

3 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο να παίρνει φωτιά στο Μιλάνο.

Συμπέρασμα

Το βίντεο έχει πράγματι ληφθεί στις 11 Μαΐου 2023, στο Μιλάνο. Σύμφωνα με δήλωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά προκλήθηκε από φορτηγό που μετέφερε φιάλες οξυγόνου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας διέψευσε σε επικοινωνία του με τα Ελληνικά Hoaxes τον ισχυρισμό ότι το αυτοκίνητο ήταν ηλεκτρικό ή υβριδικό. Μας ενημέρωσε πως επρόκειτο για όχημα που κινούνταν με ντίζελ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται βίντεο που απεικονίζει ένα φλεγόμενο βαν, το οποίο εκρήγνυται. Χρήστες πλαισιώνουν το εν λόγω βιντεοληπτικό υλικό ως να απεικονίζει περιστατικό που έλαβε χώρα στο Μιλάνο και αφορά ηλεκτρικό όχημα. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.


Παραδείγματα:

Το βίντεο που κυκλοφόρησε είναι το εξής:


Τι ισχύει

Το βίντεο προέρχεται πράγματι από πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μιλάνο στις 11 Μαΐου 2023. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι 200 άνθρωποι απομακρύνθηκαν και δύο τραυματίστηκαν, ύστερα από μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Porta Romana, στο Μιλάνο.

Ο ισχυρισμός ότι το αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είναι ηλεκτρικό, είναι ψευδής. Σε κανένα από τα μέσα ενημέρωσης, δεν αναφέρεται ότι το όχημα, συγκεκριμένα ένα φορτηγό Fiat Ducato, ήταν ηλεκτρικό. Αντίθετα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και τη δήλωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μιλάνο, ένα φορτηγό που μετέφερε φιάλες οξυγόνου εξερράγη με αποτέλεσμα και τα γύρω οχήματα να πάρουν φωτιά.

Η ανακοίνωση της Διεύθυνση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μιλάνου:

Περίπου στις 11.50 π.μ. λάβαμε κλήση στη γωνία Via PierLombardo και Via S. Giorgio για ένα βαν και τρία αυτοκίνητα που καίγονται. Το φορτηγάκι μετέφερε φιάλες οξυγόνου οι οποίες προκάλεσαν έκρηξη. Η πυρκαγιά αφορούσε τρεις ορόφους ενός κτιρίου προκαλώντας αρκετές ζημιές. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία είχε επτά οχήματα στο σημείο. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου βρίσκεται ένα σχολείο το οποίο εκκενώθηκε αλλά δεν υπέστη ζημιές στη δομή ή στους ανθρώπους. Μόνο ο οδηγός του φορτηγού τραυματίστηκε με αρκετά εγκαύματα. Εκτός από την πυροσβεστική, στο σημείο βρέθηκαν η τοπική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης 118.

Αυτά προκύπτουν σύμφωνα με ρεπορτάζ ιταλικών μέσων. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες παρακάτω:

Φωτογραφίες από την πυρκαγιά. 13 Μαΐου 2023, Μιλάνο. Πηγή: Διεύθυνση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μιλάνου.
Βίντεο από την πυρκαγιά. 13 Μαΐου 2023, Μιλάνο. Πηγή: Sky TG24.
Ήταν το όχημα ηλεκτρικό;

Τα Ελληνικά Hoaxes επικοινώνησαν με τον εκπρόσωπο τύπου της Ιταλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας της διεύθυνσης του Μιλάνο, κ. Carlo Cardinali. Θέσαμε λοιπόν το εξής ερώτημα· ήταν το φλεγόμενο βαν ηλεκτρικό; Ο κ. Cardinali μας εξήγησε:

Το βανάκι είχε ντιζελοκινητήρα. Δεν κινούταν με βενζίνη, ούτε ήταν ηλεκτρικό ή υβριδικό.


Κάνοντας μία αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, βρήκαμε ότι το υπό εξέταση βίντεο έχει ληφθεί στις 11 Μαΐου 2023, από τον ιστότοπο Milan Belladadio.

Η τοποθεσία λήψης, επί της οδού Pier Lombardo, επιβεβαιώνεται με τη σύγκριση της εικόνας Street View που παρέχει το Google Maps με στιγμιότυπο από το βίντεο του ρεπορτάζ του Milan Belladadio. Είναι χαρακτηριστική η συμφωνία στη διασταύρωση και τα γύρω κτίρια, τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, ακόμη και στις διαφημιστικές αφίσες που διακρίνονται στο βίντεο.

Το αρχικό βίντεο.
Στιγμιότυπο από το βίντεο που αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Συμπέρασμα

Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι το βανάκι που πήρε φωτιά στο Μιλάνο ήταν ηλεκτρικό. Ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Διεύθυνσης του Μιλάνου δήλωσε πως το όχημα δεν ήταν ηλεκτρικό ή υβριδικό, αλλά κινούνταν με ντίζελ.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.