Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η αφίσα ΔΕΝ προέρχεται από το κόμμα «NIKH»ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτή η αφίσα ΔΕΝ προέρχεται από το κόμμα «NIKH»

6 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Το κόμμα «ΝΙΚΗ» κυκλοφόρησε αφίσα κατά του αυνανισμού συνδέοντας τον με το φαινόμενο της υπογεννητικότητας.

Συμπέρασμα

Η επίμαχη εικόνα δεν αποτελεί αφίσα του κόμματος «ΝΙΚΗ». Η εικόνα είναι ψηφιακά επεξεργασμένη και κυκλοφόρησε αρχικά το 2014 σαν hoax. Επιπλέον, σε ανακοίνωση, η «ΝΙΚΗ» διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η εικόνα αποτελεί υλικό του κόμματος χαρακτηρίζοντας τις αναρτήσεις "fake news".

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις που υποτίθεται ότι απεικονίζουν αφίσα του κόμματος «ΝΙΚΗ», πλαισιωμένες με τον ισχυρισμό ότι το κόμμα υποστηρίζει ότι ο αυνανισμός είναι φόνος. Μεγάλο μέρος των χρηστών παραπλανήθηκε, πιστεύοντας ότι πρόκειται πράγματι για αφίσα του κόμματος.

Παραδείγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Προκειμένου να βρούμε περισσότερα στοιχεία για την εν λόγω αφίσα, ξεκινήσαμε την έρευνά μας με αντίστροφη αναζήτηση για να εντοπίσουμε την πηγή και αναπαραγωγές της. Έτσι, διαπιστώσαμε πως, παρότι πλαισιώνεται ως να απεικονίζει θέσεις του κόμματος «ΝΙΚΗ», η φωτογραφία είναι παλαιότερη και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από το 2014.

Η αρχική αφίσα. Πηγή: Lifo.

Συγκεκριμένα, η εξεταζόμενη εικόνα, χωρίς το σήμα του κόμματος «ΝΙΚΗ», δημοσιεύτηκε σε άρθρο της «Lifo» ως καμπάνια κατά του αυνανισμού, συνδέοντας τον με το φαινόμενο της υπογεννητικότητας και εμπεριέχοντας χριστιανικά σύμβολα. Ο αρθρογράφος Άρης Δημοκίδης ανέφερε ότι βρήκε το φυλλάδιο από κάποιον φίλο του στα social media και γράφοντας στο άρθρο πως πρόκειται για «hoax».

Όπως διαπιστώνουμε η επίμαχη αφίσα δεν ανήκει στο κόμμα, αλλά αποτελεί προϊόν επεξεργασίας, καθώς έχει αφαιρεθεί από το πάνω μέρος το σύμβολο του σταυρού και στη θέση του έχει προστεθεί το σήμα του κόμματος.

Η διάψευση από το κόμμα

Το κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις 31 Μαΐου 2023, χαρακτηρίζοντας “fake news” την εν λόγω φωτογραφία ως αφίσα του κόμματος. Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

«Κυκλοφόρησε ευρέως fake, κακόβουλη και συκοφαντική απεικόνιση που δόλια παραχαράσσει και αλλοιώνει τις θέσεις της ΝΙΚΗΣ.
Πρόκειται για άλλη μία δόλια ενέργεια, η οποία αναδεικνύει την έλλειψη πραγματικών επιχειρημάτων όλου του συστήματος που λυσσαλέα μάς πολεμά. Μάλιστα, στην ανήθικη αυτή προσπάθειά του, το σύστημα δεν διστάζει να εμπαίζει ακόμη και την ανθρώπινη ψυχή.
Πρόκειται για παράφραση παλαιότερης κακοπροαίρετης ανάρτησης (πηγή: https://www.lifo.gr/lifoland/mikropragmata/pio-apithano-melodramatiko-poster-tis-hronias), η οποία δυστυχώς αναπαράχθηκε και από σημαίνοντα πρόσωπα του δημοσιογραφικού χώρου, που όφειλαν, εφ’ όσον υπηρετούν το καθήκον της ακέραιας ενημέρωσης, να έχουν διασταυρώσει την ψευδή πληροφορία, στην οποία και τα ίδια εκτέθηκαν.
Η ΝΙΚΗ συνεχίζει τον έντιμο αγώνα της για την αλήθεια που φοβούνται όλοι.»

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η αφίσα δημιουργήθηκε και αναρτήθηκε από τη σελίδα «Μετέχνιο» (άγνωστη ημερομηνία) αρχικά ως σάτιρα.

Στη συνέχεια, σατιρικές σελίδες, όπως το Luben, πήραν και τροποποίησαν την αφίσα, προσθέτοντας χριστιανικά σύμβολα, ώστε να φαίνεται ότι δημιουργήθηκε από χριστιανική οργάνωση, αφαίρεσαν την εικόνα χαρτοπετσέτας αντικαθιστώντας τη με ένα μωρό – αγγελούδι με φτερά και άλλαξαν τη λέξη “μπαμπάκο” με τη λέξη “μπαμπάκα”, αναφέρει το “Μετέχνιο”.

Όπως αναφέρει η σελίδα σε σχετική ανάρτηση :

«Η συγκεκριμένη αφίσα είναι μια άσχημη και κακόγουστη μετατροπή παλαιότερης αφίσας του Μετεχνίου. Στην αρχική δική μας αφίσα υποτίθεται ότι φορέας του κεντρικού -ενάντια στον αυνανισμό- προτάγματος ήταν γνωστός οργανισμός προστασίας παιδιών. Το συγκεκριμένο ποστ κατέβηκε κάποια στιγμή γιατί εκφράστηκε ο φόβος ότι μπορεί ο εν λόγω οργανισμός προστασίας παιδιών να μας εγκαλέσει για δυσφήμιση (άλλωστε είχαμε ακούσει τότε ότι έψαχναν για λεφτά). Το ποστ δεν είχε σκοπό να δημιουργήσει σύγχυση περί του αν είναι αληθινή η αφίσα ή όχι. Ήταν ξεκάθαρα μετεχνιακό αστείο.» Μετέχνιο, 19/1/2018.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι η επίμαχη φωτογραφία δεν αποτελεί αφίσα με θέσεις του κόμματος «ΝΙΚΗ». Πρόκειται για ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα και εντοπίζεται στο διαδίκτυο από το 2014 σαν hoax. Συγκεκριμένα, πάνω στην εξεταζόμενη εικόνα, έχει προστεθεί μετέπειτα το σήμα του κόμματος. Τέλος, σε ανακοίνωση, η «ΝΙΚΗ» διαψεύδει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, χαρακτηρίζοντας τις αναρτήσεις σαν «fake, κακόβουλη και συκοφαντική απεικόνιση που δόλια παραχαράσσει και αλλοιώνει τις θέσεις της».

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.