Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Jamie Foxx ΔΕΝ έμεινε μερικώς παράλυτος και τυφλός μετά το εμβόλιο για την COVID-19ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Jamie Foxx ΔΕΝ έμεινε μερικώς παράλυτος και τυφλός μετά το εμβόλιο για την COVID-19

8 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Jammie Foxx έμεινε μερικώς παράλυτος και τυφλός μετά το εμβόλιο για την Covid-19

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Jamie Foxx είναι πλέον μερικώς παράλυτος ή τυφλός ή έστω ότι ο εμβολιασμός του κατά την COVID-19 σχετίζεται με την προ διμήνου νοσηλεία του στο νοσοκομείο.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες αναπαράγεται η «είδηση» ότι ο Jammie Foxx έμεινε μερικώς παράλυτος και τυφλός μετά το εμβόλιο για την COVID-19. Ο ισχυρισμός εξαπλώθηκε στο διαδίκτυο σχεδόν δύο μήνες μετά την ξαφνική εισαγωγή του στο νοσοκομείο στα μέσα Απριλίου 2023, λόγω «ιατρικών επιπλοκών» σύμφωνα με το οικογενειακό του περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ αναφέρθηκαν στην υγεία του Foxx, κάνοντας λόγο για τύφλωση και μερική παράλυση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Παραδείγματα δημοσιευμάτων: pulianews.blogspot.com, pronews.gr, dekeleianews.gr, kourdistoportocali.com, el.gr, katohika.gr, triklopodia.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Το απόσπασμα από την εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ (01:20:00 – 01:23:00):

Τι ισχύει

Στις 11 Απριλίου 2023, ο ηθοποιός Jamie Foxx εισήχθη στο νοσοκομείο λόγω μιας «ιατρικής επιπλοκής» που αντιμετώπισε η υγεία του, σύμφωνα με λεγόμενα της κόρης του. Από τότε, διάφορες φήμες κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης αυτής που ήθελε τον ηθοποιό να βρίσκεται στο νοσοκομείο με μηχανική υποστήριξη. Το PolitiFact διέψευσε αυτό τον ισχυρισμό τον Μάιο του 2023.

Πιο πρόσφατα, εικασίες γύρω από την υγεία του Foxx άρχισαν να αναπαράγονται εκ νέου, υποστηρίζοντας ότι «έμεινε μερικώς παράλυτος και τυφλός από θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο που προκλήθηκε εξαιτίας του mRNA εμβολίου κατά της COVID-19».

Η «είδηση» ξεκίνησε από τον A.J. Benza, Αμερικανό αρθρογράφο και τηλεοπτικό παρουσιαστή που ασχολείται με θέματα κουτσομπολιού (gossip columnist). Στις 30 Μαΐου 2023, στο podcast “Ask Dr. Drew” του David Drew Pinsky, γιατρού και τηλεοπτικής προσωπικότητας που στις αρχές της πανδημίας έκανε δηλώσεις που υποβάθμιζαν τη σοβαρότητά της αλλά αργότερα ανακάλεσε, ο Benza υποστήριξε τα παραπάνω επικαλούμενος μια ανώνυμη πηγή. Ο ίδιος ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο Foxx αναγκάστηκε να προβεί σε εμβολιασμό κατά της COVID-19 λόγω μιας ταινίας στην οποία εργαζόταν.

Στη συνέχεια, ο ισχυρισμός ξεκίνησε να αναπαράγεται από διάφορα περιοδικά, μεταξύ αυτών και το περιοδικό OK! Magazine, καθώς και από χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μέσω Twitter, ο καρδιολόγος και σκεπτικιστής του εμβολίου της COVID-19, Aseem Malhotra, σχολίασε σχετικά με την κατάσταση της υγείας του σε ένα πλέον διαγραμμένο tweet.

Στις 12 Μαΐου 2023, η Corinne Foxx – κόρη του Jamie Foxx – μοιράστηκε στο Instagram ένα στιγμιότυπο οθόνης από ένα άρθρο που ισχυριζόταν ότι η οικογένεια Foxx «φέρεται να προετοιμάζεται για το χειρότερο». Αρχικά, σχολίασε ότι «Είναι λυπηρό να βλέπεις πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ανεξέλεκτα» ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι ο πατέρας της «βγήκε από το νοσοκομείο εδώ και εβδομάδες και αναρρώνει. Για την ακρίβεια, χθες έπαιζε ρακέτες (pickleball)». Μέχρι σήμερα, η οικογένεια του Foxx δεν έχει αναφέρει ότι τα εμβόλια COVID-19 σχετίζονται με την κατάσταση της υγείας του.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί που συνδέουν σοβαρά και αναπάντεχα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν διάσημα άτομα έπειτα από την λήψη του εμβολίου της COVID-19 ήταν αρκετά διαδεδομένοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έχουν καταρριφθεί από τα Ελληνικά Hoaxes στο παρελθόν.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Jamie Foxx είναι πλέον μερικώς παράλυτος ή τυφλός ή έστω ότι ο εμβολιασμός του κατά την COVID-19 σχετίζεται με την προ διμήνου νοσηλεία του στο νοσοκομείο.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.