Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ο ισχυρισμός του Robert Kennedy Jr. για 300.000 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδής ο ισχυρισμός του Robert Kennedy Jr. για 300.000 νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες

10 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Robert Kennedy Jr. ισχυρίστηκε πως ο ουκρανικός στρατός αριθμεί 300.000 νεκρούς στρατιώτες και πως οι Ρώσοι σκοτώνουν τους Ουκρανούς σε αναλογία 7 προς 1.

Συμπέρασμα

Οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία. Με βάση τις πιο πρόσφατες επίσημες εκτιμήσεις, για την Ουκρανία, οι νεκροί στη μάχη δεν υπερβαίνουν τις 17.500, ενώ μαζί με τους τραυματίες οι απώλειες δεν ξεπερνούν τις 150.000. Αντίστοιχα, για τη Ρωσία, έχουν επιβεβαιωθεί 24.470 νεκροί στη μάχη, με τις συνολικές εκτιμήσεις για νεκρούς και τραυματίες να υπερβαίνουν τις 200.000. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο ισχυρισμός πως οι Ρώσοι σκοτώνουν τους Ουκρανούς σε αναλογία 7 προς 1 είναι ψευδής και δεν επιβεβαιώνεται.

Το Απρίλιο του 2023, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, Robert F. Kennedy Jr., υποστήριξε, προσκεκλημένος σε τηλεοπτικές εκπομπές, πως 300.000 Ουκρανοί στρατιώτες και 14.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας, στο πλαίσιο άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Πλήθος χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαρήγαγε τους ισχυρισμούς του. Οι αριθμοί, ωστόσο, που επικαλείται ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν επαληθεύονται από τα διαθέσιμα στοιχεία.

Πλαίσιο

Ο Robert F. Kennedy Jr., στο πλαίσιο της προεκλογικής του καμπάνιας η οποία ξεκίνησε επίσημα στις 19 Απριλίου 2023, βρέθηκε αρχικά προσκεκλημένος στην εκπομπή του Tucker Carlson, στην οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως 300.000 Ουκρανοί στρατιώτες και 14.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία.

Σε αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε με τη χρήση λέξεων-κλειδιών εντοπίστηκαν βίντεο από τουλάχιστον άλλες δύο διαφορετικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του Robert F. Kennedy Jr., στις οποίες επανέλαβε τους παραπάνω ισχυρισμούς. [Αρχειοθετημένα βίντεο εδώ και εδώ].

Οι ισχυρισμοί του αναπαράχθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ παρατηρήθηκε και η ύπαρξη ενός κειμένου που γνώρισε μεγάλη διάδοση στο Facebook, το οποίο αποτελεί αυτούσια μετάφραση μέρους των δηλώσεων που έκανε ο Robert Kennedy Jr. στις 8 Μαΐου στην εκπομπή του Sean Hannity στο Fox News.

“300.000 νεκροί στρατιώτες είναι οι απώλειες του Ουκρανικού στρατού και 14.000 πολίτες, για τους οποίους ευθυνόμαστε εμείς” – καταγγέλλει ο Προεδρικός υποψήφιος Robert Kennedy Jr. στις ΗΠΑ!

“Δεν μου αρέσει αυτό που κάνει ο Τζο Μπάιντεν σε αυτή τη χώρα. Δεν μου αρέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο έπρεπε να είχαμε λύσει εδώ και πολύ καιρό.” λέει.

“Στείλαμε εκεί 113 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την πρόνοια είναι 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχουμε το 57% των Αμερικανών που δεν μπορούν να έχουν στην άκρη ούτε 1.000 δολάρια σε περίπτωση ανάγκης. Έχουμε το 25% των Αμερικανών που πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι.

Αυτή είναι μια νεοσυντηρητική γεωπολιτική φαντασίωση, μια δική μας συνωμοσία για να απαλλαγούμε από τον Πούτιν και να εξαντλήσουμε τον ρωσικό στρατό. Και γι’ αυτή τη φαντασίωση, θυσιάζουμε τον ουκρανικό λαό.”

Και να σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα ΚΑΝΕΙΣ πολιτικός ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΕΙ να πει κάτι τέτοιο!

Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το βίντεο με τις επίμαχες δηλώσεις:

Απόσπασμα από την εκπομπή Hannity στις 8 Μαΐου 2023

Επιπλέον, παραθέτουμε ένα ακόμη απόσπασμα από την τηλεοπτική εμφάνιση του Robert Kennedy Jr. στην εκπομπή του Tucker Carlson στις 20 Απριλίου 2023, στην οποία ο Kennedy ακούγεται να προσθέτει στον ισχυρισμό των 300.000 νεκρών Ουκρανών τον ακόλουθο ισχυρισμό:

“Οι Ρώσοι σκοτώνουν τους Ουκρανούς σε αναλογία 7 προς 1 έως 8 προς 1”.

Ο παραπάνω ισχυρισμός έχει γνωρίσει, επίσης, μεγάλη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (Αρχειοθετημένες αναρτήσεις εδώ, εδώ και εδώ).

Απόσπασμα από την εκπομπή του Tucker Carlson στις 20 Απριλίου 2023

Τι ισχύει

Ο αριθμός των απωλειών στο πλαίσιο ενός εν εξελίξει πολέμου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. [πηγή] Οι αναλυτές τείνουν να αμφισβητούν τα στοιχεία που δημοσιεύονται από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς είναι γενικά παραδεκτό πως τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί παρουσιάζουν διογκωμένους τους αριθμούς των απωλειών του αντιπάλου ενώ υποβαθμίζουν τις δικές τους απώλειες. [πηγή 1] [πηγή 2]

Για παράδειγμα, η πιο πρόσφατη ενημέρωση για τις ρωσικές απώλειες έρχεται από το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωσή του, από την αρχή του πολέμου μέχρι και τις 9 Ιουνίου 2023, οι απώλειες για τους Ρώσους σε ανθρώπινο δυναμικό ανήλθαν στις 213770 (+1010). Ωστόσο, φαίνεται πως η Ουκρανία ενσωματώνει στον αριθμό αυτό και τους τραυματίες, με αποτέλεσμα οι απώλειες του αντιπάλου της να δείχνουν ενισχυμένες. [πηγή] Ενώ, από τη ρωσική πλευρά, η τελευταία επίσημη ανακοίνωση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Για τους παραπάνω λόγους, οι ασφαλέστερες πηγές που διαθέτουμε αφορούν τα στοιχεία που έχουν εξακριβωθεί από ανεξάρτητες έρευνες, όπως, για παράδειγμα, οι έρευνες του BBC Russian σε συνεργασία με τη Mediazona για τις ρωσικές απώλειες, σύμφωνα με τις οποίες εξακριβώθηκαν 24.470 νεκροί Ρώσοι από την αρχή του πολέμου έως τις 2 Ιουνίου 2023. [Παλαιότερη έρευνα εδώ]. Οι ερευνητές επισημαίνουν, ωστόσο, πως ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα, καθώς προκύπτει από έρευνα ανοιχτών δεδομένων εξαιρώντας πλήρως όσους αγνοούνται. Επιπλέον, αξιόπιστα στοιχεία παρέχουν οργανισμοί όπως το Center for Strategic and International Studies και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μέσα από σύνθετες μεθόδους έρευνας σε ανοιχτές πηγές δεδομένων, συνεντεύξεις, δορυφορικές εικόνες, τοπικές αναφορές, ιατρικά αρχεία κ.α. [πηγή 1] [πηγή 2]

Με βάση αντίστοιχες έρευνες που διεξάγουν οι δυτικές Υπηρεσίες πληροφοριών προκύπτουν και οι κατά καιρούς εκτιμήσεις που δημοσιεύονται. Για παράδειγμα, στις 17 Φεβρουαρίου 2023, οι Υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσαν τις εκτιμήσεις τους πως ο αριθμός των ρωσικών απωλειών αγγίζει τις 175.000-200.000, με τους νεκρούς να εκτιμώνται γύρω στις 40-60.000. [πηγή 1] [πηγή 2]

Οι εκτιμήσεις αυτές συγκλίνουν – αν και ελαφρώς αυξημένες – με τα στοιχεία των αμερικανικών διαβαθμισμένων εγγράφων που διέρρευσαν στο διαδίκτυο τον Απρίλιο του 2023. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας (DIA), η Ρωσία έχει υποστεί συνολικά 189.500-223.000 απώλειες, εκ των οποίων 35.500-43.000 νεκροί στη μάχη και 154.000-180.000 τραυματίες, ενώ η Ουκρανία έχει υποστεί 124.500-131.000 συνολικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων 15.500-17.500 νεκρών σε μάχη και 109.000-113.500 τραυματιών σε μάχη. [πηγή]

Παρακάτω, παραθέτουμε έναν πίνακα ο οποίος συγκεντρώνει τις συνολικές απώλειες και περιλαμβάνει τόσο τα επιβεβαιωμένα στοιχεία, όσο και τις εκτιμήσεις των ποικίλων φορέων.

Επιπλέον, αναφορικά με τις απώλειες αμάχων, ο Ο.Η.Ε. κατέγραψε συνολικά 24.425 απώλειες στην Ουκρανία, εκ των οποίων 8.983 νεκροί και 15.442 τραυματίες. [πηγή]

Με βάση τα στοιχεία που παρατέθηκαν, οι εκτιμήσεις για τις συνολικές απώλειες των Ουκρανών στρατιωτών (νεκρών και τραυματιών) δεν υπερβαίνουν τις 150.000.

Συνεπώς, οι ισχυρισμοί του Robert Kennedy Jr. για 300.000 νεκρούς Ουκρανούς δεν επαληθεύονται από τα επίσημα στοιχεία.

Πώς προκύπτει ο ισχυρισμός του Robert Kennedy Jr. για 300.000 νεκρούς Ουκρανούς;

Οι αριθμοί που επικαλείται ο Robert F. Kennedy Jr. είναι διπλάσιοι των εκτιμήσεων και δεν επαληθεύονται από τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία, ούτε εντοπίζονται σε αξιόπιστες και ανεξάρτητες πηγές.

Ο Kennedy “δεν έχει πρόσβαση σε κανένα στρατιωτικό στοιχείο καμιάς ξένης χώρας” και οι ισχυρισμοί του για 300.000 νεκρούς είναι “απολύτως αδύνατον” να αληθεύουν, δήλωσε στο Check Your Fact ένας αξιωματικός των ουκρανικών έφεδρων στρατιωτικών δυνάμεων.

Με περαιτέρω έρευνα εντοπίσαμε ένα άρθρο του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, δημοσιευμένο στις 8 Απριλίου 2023, με τίτλο “Οι στρατιωτικές απώλειες της Ουκρανίας ξεπερνούν τους 300.000 νεκρούς, πιστεύει Αμερικανός εμπειρογνώμονας“.

Το TASS μεταφέρει τα λόγια του πρώην Αμερικανού επιθεωρητή όπλων και πολλαπλώς καταδικασμένου για σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων Scott Ritter, ο οποίος έχει ταχθεί στο πλευρό της ρωσικής προπαγάνδας για τον πόλεμο, διαδίδοντας συχνά ψευδείς ισχυρισμούς. (Μπορείτε να διαβάσετε τις καταρρίψεις των ισχυρισμών του εδώ, εδώ και εδώ).

Κατά τον Ritter, ο Αρχηγός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Valery Zaluzhny, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν 257.000 νεκροί σε συνομιλία του με τον Αρχηγό του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Mark Milley. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, όμως, χαρακτήρισε τον ισχυρισμό του Ritter “ψευδή”, με δήλωσή του στο Check Your Fact.

Τον ίδιο ισχυρισμό φαίνεται πως διατύπωσε στςις 5 Φεβρουαρίου 2023 και ο ρωσόφιλος συνταξιούχος συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού, Douglas MacGregor, υπερασπιστής των γεωπολιτικών επιδιώξεων της Ρωσίας και τακτικός επισκέπτης της εκπομπής του Tucker Carlson.

Ο ισχυρισμός του MacGregor αναπαράχθηκε από ρωσικά μέσα ενημέρωσης καθώς και από τον λογαριασμό Donbass Devushka, έναν από τους βασικούς λογαριασμούς που ενεπλάκησαν στην πρόσφατη διαρροή των παραποιημένων αμερικανικών εγγράφων τον Απρίλιο του 2023, που ανήκει σε μια ρωσόφιλη Αμερικανίδα πρώην στρατιωτικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. [πηγή 1] [πηγή 2]

Τον ισχυρισμό διαψεύδει και η ερευνητική ομάδα της ανεξάρτητης πλατφόρμας αναλύσεων VoxUkraine.

Παρόλο που δεν μπορούμε με βεβαιότητα να τεκμηριώσουμε την πηγή του ισχυρισμού του Robert Kennedy Jr., ωστόσο θεωρούμε ιδιαίτερα πιθανό τα λεγόμενά του να συνδέονται με το δίκτυο των ρωσόφιλων Αμερικανών που διατύπωσαν τον παραπάνω ισχυρισμό, εξαιτίας της κοινής τακτικής της διασποράς ψευδών ισχυρισμών, μέσα από ένα δίκτυο εναλλακτικών πηγών ενημέρωσης.

Πώς προκύπτει ο ισχυρισμός ότι οι Ρώσοι σκοτώνουν τους Ουκρανούς σε αναλογία 7 προς 1 έως 8 προς 1;

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του ισχυρισμού του Robert Kennedy Jr. πως “οι Ρώσοι σκοτώνουν τους Ουκρανούς σε αναλογία 7 προς 1“. Ο ισχυρισμός αυτός ανήκει στον Tucker Carlson, ο οποίος στις 13 Απριλίου του 2023 είχε δηλώσει πως “η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο” και πως “επτά Ουκρανοί σκοτώνονται για κάθε Ρώσο“.

Θεωρούμε ιδιαίτερα πιθανό οι ισχυρισμοί αυτοί να βασίζονται στα παραποιημένα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν τον Απρίλιο του 2023.

Ο Aric Toler, της ομάδας έρευνας ανοιχτών δεδομένων Bellingcat, ήταν από τους πρώτους που απέδειξε στις 6 Απριλίου 2023 το φιλορωσικό δίκτυο διασποράς των παραποιημένων εγγράφων, το οποίο είχε ως στόχο του να παρουσιάσει τις ουκρανικές απώλειες ως μεγαλύτερες από ότι στην αρχική εκτίμηση. [πηγή]

Πηγή: Aric Toler

Πιο συγκεκριμένα, τα αυθεντικά έγγραφα αποτυπώνουν, μεταξύ άλλων, τις συνολικές εκτιμώμενες απώλειες για τους νεκρούς στη μάχη (KIA), με τις ρωσικές απώλειες να κυμαίνονται από 35.500-43.500 νεκρούς στη μάχη ενώ τις ουκρανικές απώλειες να κυμαίνονται από 16.000-17.500 νεκρούς στη μάχη.

Τα παραποιημένα έγγραφα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αντιστρέψει τα παραπάνω νούμερα. Έτσι, οι ουκρανικές απώλειες από 16.000-17.500 μετατράπηκαν σε 61.000-71.500 νεκρούς στη μάχη, με αντιστροφή των ψηφίων [1] και [6] και [1] και [7] και τα νούμερα 16.000-17.500 για τις ουκρανικές απώλειες μεταφέρθηκαν στις ρωσικές.

Οι παραπάνω αλλοιώσεις δείχνουν την Ουκρανία σε πολύ χειρότερη θέση από τη Ρωσία αλλά, ακόμα και έτσι, οι αναλογίες του τροποποιημένου εγγράφου δεν ευθυγραμμίζονται με τους ισχυρισμούς του Robert Kennedy Jr. και του Tucker Carlson ότι οι Ρώσοι σκοτώνουν τους Ουκρανούς σε αναλογία 7 προς 1.

Δηλαδή, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε τις πιο ακραίες τιμές των πλαστών εγγράφων, η αναλογία είναι 71.500 θάνατοι έναντι 16.000 θανάτων, δηλαδή 4,5 προς 1.

Προσαρμοσμένο γράφημα από τη Washington Post

Το μόνο που θα μπορούσε να εξηγήσει την εντελώς αυθαίρετη αναλογία 7 προς 1 είναι μια εξίσου αυθαίρετη στρογγυλοποίηση προς τα κάτω. Με μια επινοημένη μετατροπή των θανάτων σε 70.000 για την Ουκρανία και 10.000 για τη Ρωσία προκύπτει η αναλογία 7 προς 1. [πηγή]

Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός του Robert Kennedy Jr. πως οι Ρώσοι σκοτώνουν του Ουκρανούς σε αναλογία 7 προς 1 έως 8 προς 1 είναι εντελώς αυθαίρετος και δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία.

Συμπέρασμα

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, Robert F. Kennedy Jr. ισχυρίστηκε πως 300.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο με τη Ρωσία και πως οι Ρώσοι σκοτώνουν τους Ουκρανούς με αναλογία 7 προς 1. Οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν τεκμηριώνονται από τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι νεκροί στη μάχη Ουκρανοί δεν υπερβαίνουν τις 17.500 και μαζί με τους τραυματίες οι απώλειες δεν ξεπερνούν τις 150.000, σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία μετρά 24.470 επιβεβαιωμένους νεκρούς στη μάχη, με τις συνολικές απώλειες να κυμαίνονται από 180.000 έως πάνω από 200.000, με βάση τις εκτιμήσεις. Μάλιστα φαίνεται πως αυτοί οι αυθαίρετοι ισχυρισμοί συνδέονται με ρωσόφιλα δίκτυα εντός των Η.Π.Α. καθώς και με απόρρητα έγγραφα που αναπαράχθηκαν παραποιημένα, με στόχο να εμφανίσουν μικρότερες τις απώλειες των Ρώσων σε σχέση με τις επίσημες εκτιμήσεις.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.