Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητικές αναφορές για σκηνοθετημένη σφαγή στην πόλη Μπούτσα της ΟυκρανίαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπλανητικές αναφορές για σκηνοθετημένη σφαγή στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας

28 Απρ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Μέλος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Μπούτσα, ζήτησε από τον Ζελένσκι να αποδείξει ότι όλο εκείνο το σκηνικό με τα δεκάδες πτώματα στους δρόμους, δεν ήταν… στημένο!

Συμπέρασμα 1:

Στην πραγματικότητα, ο κ. Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι το πρόσωπο που του παρέθεσε την εν λόγω απαίτηση είναι επικεφαλής ευρωπαϊκού κράτους, ενώ δεν υπήρχε τέτοιος αξιωματούχος στην αντιπροσωπεία της ΕΕ. Σειρά στοιχείων υποδεικνύει ως πιο πιθανό υποψήφιο τον πρόεδρο της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, που είχε ενημερωθεί προσωπικά από τον Πούτιν για την υποτιθέμενη προβοκάτσια στην Μπούτσα, και κατακρίθηκε με δριμύτητα για την καθυστέρησή του να καταδικάσει την σφαγή.

Ισχυρισμός 2:

Ο αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής Σκοτ Ρίτερ, που μόνο φιλορωσική φωνή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, δείχνει ότι όλες οι μαρτυρίες υποστηρίζουν τις καλές σχέσεις μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων και των κατοίκων της Μπούτσα, ενώ η σφαγή οφείλεται σε εκκαθαρίσεις της Ουκρανικής αστυνομίας.

Συμπέρασμα 2:

Ο ισχυρισμός βασίζεται πρωτίστως σε δηλώσεις του αναλυτή Σκοτ Ρίτερ, ο οποίος ήταν αρθρογράφος του, ελεγχόμενου από το Κρεμλίνο, μέσου ενημέρωσης RT ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, και παρουσιάζει ιστορικό προώθησης φιλορωσικής προπαγάνδας τουλάχιστον από τότε. Ενδεικτικά, έπειτα από την ρωσική εισβολή, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η Μαριούπολη καταλήφθηκε εντός 1 ώρας. Ο ίδιος δεν έχει παραθέσει κανένα απτό στοιχείο για την υποτιθέμενη εμπλοκή Ουκρανών αστυνομικών στην σφαγή της Μπούτσα. Αντίθετα, πλέον έχει τεκμηριωθεί πολύπλευρα η ρωσική υπαιτιότητα για την σφαγή στην Μπούτσα, από σειρά συνεντεύξεων αυτόπτων μαρτύρων, οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και δορυφορικών λήψεων. Η επιβεβαίωση έχει λάβει χώρα από πολυάριθμα ανεξάρτητα ρεπορτάζ, από τον διεθνή οργανισμό Human Rights Watch και από αρμόδιο παράρτημα του ΟΗΕ.

Μεγάλη αναπαραγωγή σε ελληνικά ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης γνώρισε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η ρωσική υπαιτιότητα για την σφαγή αμάχων στην πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, αμφισβητείται βάσιμα και από μη φιλορωσικές πηγές. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα: faretra.info, stilidanews.gr, gkordis.com, apenadi.blogspot.com

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός αναρτήθηκε αρχικά στον λογαριασμό του δημοσιογράφου Δημήτρη Λιάτσου στο Facebook, στις 17 Απριλίου 2022, όπου αναφέρει τα εξής:

Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναφέρω στην επικαιρότητα μια φράση η οποία όχι μόνο υποτιμήθηκε αλλά και σχεδόν αποκρύφτηκε, σχετικά με την πολύκροτη ιστορία στην πόλη Μπούτσα…

Ήταν αυτό που είπε, σύμφωνα με τη γερμανική, Bild, ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος προφανώς μέλος της αντιπροσωπείας που βρέθηκε εκεί με επικεφαλής την Ουρσουλα Φον Ντερ Λαιεν και το Ζοζέπ Μπορέλ! Ζητήθηκε από το Ζελένσκι να αποδείξει ότι όλο εκείνο το σκηνικό με τα δεκάδες πτώματα στους δρόμους, δεν ήταν… στημένο!

Φυσικά, το θέμα όπως τέθηκε, εξέπιπτε του γενικότερου αντιρωσικού σεναρίου που εξυφαίνεται και τόφαγε η… αφάνεια!


Και όμως, η Ρωσία όχι μόνο μίλησε για «σκηνοθεσία» αλλά έθεσε στον ΟΗΕ θέμα συζήτησης και έρευνας για το τι πραγματικά έγινε στη Μπούτσα! Η Βρετανία που προήδρευε τις μέρες εκείνες στο Σ.Α. η χώρα που… κόπτεται (γιατί άραγε;), περισσότερο από κάθε άλλη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, κατά παράβαση του κανονισμού του ΟΗΕ, δεν το προώθησε προς συζήτηση!

Έχει σημασία πλέον ότι πολλά από αυτά που έλεγε τεκμηριωμένα η Μόσχα, ακούγονται και από φωνές που κάθε άλλο ως φιλορωσικές μπορούν να χαρακτηριστούν.
Π.χ. ο αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σκότ Ρίττερ, στηριγμένος πάνω σε σωρεία στοιχείων από μαρτυρίες και πηγές επί τόπου, αποφαίνεται: «οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στη Μπούτσα έπεσαν θύματα Ουκρανών ενόπλων…


Όλες οι μαρτυρίες πιστοποιούν ότι οι κάτοικοι είχαν καλές σχέσεις με τους Ρώσους στρατιωτικούς όσο εκείνοι βρισκόταν εκεί, αντίθετα μόλις αποχώρησαν, στις 30/3/22, οι ένοπλοι Ουκρανοί πολιτσάι ξεκίνησαν εκκαθαρίσεις ανάμεσα σε εκείνους που θεώρησαν ότι συνεργάστηκαν «με τους κατακτητές»!

– Εκκαθαρίσεις σημαίνει σκότωμα, όχι συλλήψεις, εξηγεί ο Ρίττερ. Και μετά φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν… Ως «συνεργάτες των κατακτητών» θεωρούνταν ακόμα και όσοι αντάλλασσαν στρατιωτικά πακέτα τροφίμων με τοπικά δικά τους τρόφιμα. Οι πολιτσάι (ένοπλες ομάδες αστυνομίας και εκείνων που αυτοονομάζονται «τοπική άμυνα»), άρχισαν τις εκτελέσεις από την 1/4/22…

Ο Ρίττερ όλο εκείνο το σκηνικό το αποκαλεί «πόλεμο προπαγάνδας που όμοιος του δεν έχει υπάρξει ως τώρα…»!

Προσέξτε εξέλιξη μετά την κορύφωση του μακάβριου σόου! Ενώ η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία που βρέθηκε στη Μπούτσα, δίνοντας καταιγιστικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ από Λονδίνο και Ουάσιγκτον ρίχνονταν «αστραπές» για «γενοκτονία» κατά των Ουκρανών από τους Ρώσους, ενώ οι κινήσεις περί ενίσχυσης του Κιέβου με νέα εξοπλιστικά συστήματα κυριαρχούσαν, όταν ο χολιγουντιανός «κουρνιαχτός» έκανε τον κύκλο του, νάτος πάλι ο… Μπορέλ!

Μιλώντας στο ράδιο, COPE, και σε ερώτηση τι θα πράξει η Ε.Ε αναφορικά με τη «γενοκτονία» απο τους Ρώσους στη Μπούτσα, έριξε τη φράση: θα κρατούσα την έννοια «γενοκτονία» για άλλα, πιο φρικτά πράγματα!!!
Ο καθένας μπορεί, έστω και πίσω από τη… στρεβλή διπλωματική γλώσσα, να βγάλει τα συμπεράσματα του!

ΥΓ: Με την ίδια προσέγγιση πρέπει να εξεταστεί το άλλο πιο εκκωφαντικό πλήγμα στο σταθμό του Κραματόρσκ από το ουκρανικό έδαφος με σύστημα, Точка У, και αποτέλεσμα 50 νεκρούς!


Αναφορικά με τη Μαριούπολη, σύντομα θα επανέλθω!

Τι ισχύει

Το δημοσίευμα βασίζεται κυρίως σε τρία προβληματικά σημεία, τα οποία θα εξετάσουμε με τη σειρά.

Οι δηλώσεις του ευρωπαίου αξιωματούχου

Ήταν αυτό που είπε, σύμφωνα με τη γερμανική, Bild, ανώτερος ευρωπαίος αξιωματούχος προφανώς μέλος της αντιπροσωπείας που βρέθηκε εκεί με επικεφαλής την Ουρσουλα Φον Ντερ Λαιεν και το Ζοζέπ Μπορέλ! Ζητήθηκε από το Ζελένσκι να αποδείξει ότι όλο εκείνο το σκηνικό με τα δεκάδες πτώματα στους δρόμους, δεν ήταν… στημένο!

Η εν λόγω αναφορά βασίζεται σε διαστρέβλωση δήλωσης του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την συνέντευξή του με την Bild στις 8 Απριλίου 2022. Συγκεκριμένα, το επίμαχο απόσπασμα από το δημοσίευμα της Bild, έχει ως εξής:

Και το χειρότερο που έχει ακούσει ο Ζελένσκι τις τελευταίες μέρες; Ένας κορυφαίος πολιτικός της ΕΕ, ήθελε αποδείξεις από τον Ουκρανό Πρόεδρο ότι τα εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα δεν ήταν στημένα! Μια ρητορική που κατά τα άλλα προέρχεται μόνο απευθείας από το Κρεμλίνο. Όταν ρωτήθηκε από τον αντιπρόεδρο της Bild, [Paul] Ronzheimer, εάν αυτός ο πολιτικός της ΕΕ είναι επικεφαλής ευρωπαϊκού κράτους, ο Ζελένσκι απάντησε ξεκάθαρα “ναι”. Αλλά δεν ήθελε να αποκαλύψει ποιος του είπε: “Δώσε μας αποδείξεις ότι δεν ήταν στημένη”.

Την ίδια ημέρα, δύο ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν μεταβεί στην πόλη Μπούτσα, είχαν παρακολουθήσει εκταφές θυμάτων, και είχαν καταδικάσει την σφαγή ως βαρβαρότητα του ρωσικού στρατού. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δεν συνοδεύονταν από κανέναν επικεφαλής ευρωπαϊκού κράτους, και συνεπώς, ο κ. Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να αναφερόταν σε απαίτηση που έλαβε από μέλος της εν λόγω αποστολής.

Ενώ δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα του αναφερόμενου προσώπου, μια σειρά στοιχείων καθιστά πιο πιθανό υποψήφιο τον πρόεδρο της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, που επανεκλέγηκε στις 3 Απριλίου. Πρόκειται για τον επικεφαλής κράτους της ΕΕ που διαθέτει τη στενότερη σχέση με τη Ρωσία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται τόσο στις οικονομικές του πολιτικές, όσο και στην νικητήρια προεδρική ομιλία του, όπου μεταξύ άλλων, καταφέρθηκε εναντίον του κ. Ζελέσνκι.

Στις 6 Απριλίου, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο κ. Πούτιν είχε ενημερώσει τον κ. Ορμπάν για την «σκληρή προβοκάτσια του Κιέβου» στην πόλη Μπούτσα, η πρώτη τέτοια δήλωση που είχε αποδοθεί απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο. Στις 8 Απριλίου, την ίδια μέρα με την συνέντευξη της Bild, ο ισχυρότερος πολιτικός της Πολωνίας, Γιαρόσουαφ Κατσίνσκι, κατέκρινε με δριμύτητα τον κ. Ορμπάν για την άρνησή του να καταδικάσει την σφαγή στην Μπούτσα. Την επόμενη μέρα, ο κ. Ορμπάν τελικά καταδίκασε την σφαγή, αλλά επίσης ζήτησε μια ανεξάρτητη και αντικειμενική έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι αυτουργοί.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η δήλωση που μετέφερε η Bild για πιθανή προβοκάτσια στην Μπούτσα ήταν αμερόληπτη και βασίζοταν σε στοιχεία αυτόπτων μαρτύρων, ενώ αντίθετα, μια σειρά στοιχείων συνηγορεί στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για πολιτική θέση ενός εκ των στενότερων συμμάχων της Ρωσίας στην ΕΕ, που αναπτύχθηκε έπειτα από επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο.

Το προφίλ του Σκοτ Ρίτερ

Έχει σημασία πλέον ότι πολλά από αυτά που έλεγε τεκμηριωμένα η Μόσχα, ακούγονται και από φωνές που κάθε άλλο ως φιλορωσικές μπορούν να χαρακτηριστούν.
Π.χ. ο αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σκότ Ρίττερ…

Ενώ το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει τον αναλυτή Σκοτ Ρίτερ ως «κάθε άλλο παρά φιλορωσική φωνή», δεν παραθέτει κανένα στοιχείο για αυτόν τον ισχυρισμό, παρά μόνο αναφέρει αόριστα ότι ο ίδιος ήταν πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ στο Ιράκ. Είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι ο κ. Ρίτερ παραιτήθηκε από την εν λόγω επιτροπή του ΟΗΕ το 1998, ισχυριζόμενος ότι αυτή είχε προσβληθεί από την CIA, και σύντομα έγινε σκληρός επικριτικής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Ρίτερ έχει αρθρογραφήσει σε σειρά ΜΜΕ διεθνώς, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η αρθρογραφία του στο ρωσικό μέσο RT (πρώην Russia Today). Το RT είναι κρατικά ελεγχόμενο ΜΜΕ, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα εκ των βασικών εργαλείων προπαγάνδας του Κρεμλίνου από σειρά ανεξάρτητων οργανισμών, αναλυτών και ελεγκτών γεγονότων διεθνώς. Χαρακτηριστικά, η επικεφαλής του RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, δήλωσε ανοιχτά σε συνέντευξή της στο πλαίσιο του ρωσο-γεωργιανού πολέμου το 2012, ότι το RT «διεξήγαγε έναν πόλεμο πληροφόρησης κατά ολόκληρου του δυτικού κόσμου».

Στο σύνολό της, η αρθρογραφία του κ. Ρίτερ στο RT, αντικατροπτίζει αντιδυτική ρητορική, με επιχειρήματα που τοποθετούνται παράλληλα ή και ταυτίζονται με αυτά που προωθεί το Κρεμλίνο τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, στο πρώτο άρθρο του στο RT τον Δεκέμβριο του 2019, ο κ. Ρίτερ ισχυρίστηκε ότι η αμερικανική υποστήριξη προς την ουκρανική άμυνα ήταν ανούσια, καθώς δεν υπήρχε κίνδυνος γενίκευσης της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας. Δύο χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2021, ο κ. Ρίτερ χαρακτήρισε ένα πλάνο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως «σκέτη φαντασίωση των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ».

Αντίθετα όμως, παρά τους επανειλημμένους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου τους μήνες προ της εισβολής ότι οι σκοποί του ήταν ειρηνικοί και ότι διεξήγαγε μόνο στρατιωτικές ασκήσεις, καθώς και τον χλευασμό των πληροφοριών ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν επικείμενη, η Ρωσία τελικά προσπάθησε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία βίαια. Έπειτα, το Κρεμλίνο απείλησε με αντίποινα την Φιλανδία και την Σουηδία αν τολμούσαν να γίνουν μέλη της αμυντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, βάζοντας στο τραπέζι μέχρι και την χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Δύσης.

Μετά από την ρωσική εισβολή και την αναζωπύρωση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο κ. Ρίτερ συνέχισε να προωθεί προπαγανδιστική ρητορική υπέρ της Ρωσίας. Στις 25 Φεβρουαρίου, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την Μαριούπολη σε λιγότερο από 1 ώρα, και ότι ο Ουκρανικός στρατός είχε αχρηστευτεί.

Στην πραγματικότητα, η Ουκρανική αντίσταση ήταν σθεναρή και κράτησε περί τους δύο μήνες, πετυχαίνοντας σοβαρές απώλειες και στα ρωσικά στρατεύματα. Μέχρι και τις 26 Απριλίου, η Ρωσία δεν έχει καταφέρει ακόμη να κατακτήσει το σύνολο της πόλης, καθώς πολλές εκατοντάδες άοπλοι και μαχώμενοι έχουν βρει καταφύγιο στο τοπικό χαλυβουργείο. Συνολικά, αναλυτές έχουν βρει την αποτελεσματικότητα του ουκρανικού στρατού σχετικά υψηλή σε σχέση με του ρωσικού, ενώ αντιθέτως, έχουν επισημάνει πολυάριθμα προβλήματα στην λειτουργία του ρωσικού στρατού, και έχουν χαρακτηρίσει την αποτυχία της Ρωσίας να καταλάβει το Κίεβο «ιστορική ήττα».

Συμπερασματικά, ο κ. Ρίτερ δε συνιστά αμερόληπτο πρόσωπο στο πλαίσιο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, αλλά ήδη πριν την εισβολή, παρουσίαζε ιστορικό προώθησης φιλορωσικής προπαγάνδας.

Οι δηλώσεις του Σκοτ Ρίτερ για την σφαγή στην Μπούτσα

Ο αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής, πρώην επιθεωρητής του ΟΗΕ στο Ιράκ, Σκότ Ρίττερ, στηριγμένος πάνω σε σωρεία στοιχείων από μαρτυρίες και πηγές επί τόπου, αποφαίνεται: «οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν στη Μπούτσα έπεσαν θύματα Ουκρανών ενόπλων…

Όλες οι μαρτυρίες πιστοποιούν ότι οι κάτοικοι είχαν καλές σχέσεις με τους Ρώσους στρατιωτικούς όσο εκείνοι βρισκόταν εκεί, αντίθετα μόλις αποχώρησαν, στις 30/3/22, οι ένοπλοι Ουκρανοί πολιτσάι ξεκίνησαν εκκαθαρίσεις ανάμεσα σε εκείνους που θεώρησαν ότι συνεργάστηκαν «με τους κατακτητές»!

Στις αρχές Απριλίου, ο κ. Ρίτερ εμφανίστηκε τηλεοπτικά στο RT αμφισβητώντας την ρωσική υπαιτιότητα για την σφαγή στην Μπούτσα. Το εν λόγω απόσπασμα αναμεταδόθηκε και από τον λογαριασμό του RT στο Twitter (ο οποίος προς το παρόν έχει αποκλειστεί στις χώρες της ΕΕ), ενώ την ίδια μέρα, δημοσιεύτηκε και σχετικό άρθρο του κ. Ρίτερ στην ιστοσελίδα του RT.

Αντίθετα με τους ισχυρισμούς του επίμαχου δημοσιεύματος, ο κ. Ρίτερ δεν επικαλέστηκε κανέναν ανεξάρτητο αυτόπτη μάρτυρα που να αμφισβήτησε την ρωσική υπαιτιότητα για την σφαγή, παρά μόνο υποστήριξε ότι οι ουκρανικές αρχές είχαν παραδώσει ανεπαρκή και ανεπιβεβαίωτα στοιχεία για την ευθύνη των ρωσικών στρατευμάτων. Θεώρησε πιθανή την υπαιτιότητα Ουκρανών αστυνομικών στους οποίους υποτίθεται ότι δόθηκαν εντολές εκκαθαρισμού όσων κατοίκων συνεργάστηκαν με Ρώσους, ωστόσο δεν παρέθεσε κανένα απτό στοιχείο πέρα από εικασίες.

Ο κ. Ρίτερ ισχυρίστηκε επίσης ότι ευρύτερα, τα ρωσικά στρατεύματα είχαν υπάρξει πολύ προσεκτικά κατά την διάρκεια της εισβολής ώστε να μην πλήξουν αμάχους, και θεώρησε προφανές ότι είχαν δεχτεί εντολές να περιορίσουν τις αχρείαστες απώλειες. Τέλος, δήλωσε σίγουρος ότι οι ουκρανικές αρχές δεν θα επέτρεπαν μια ανεξάρτητη έρευνα από διεθνείς θεσμούς, μεταξύ άλλων με ιατρικές νεκροψίες, ώστε να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί για ρωσική υπαιτιότητα στην σφαγή της Μπούτσα.

Στην πραγματικότητα όμως, ολόκληρη η ανωτέρω συλλογιστική έχει διαψευστεί. Καταρχάς, πλέον έχει συσσωρευτεί ένας εκτενής όγκος στοιχείων που υποστηρίζει την διάπραξη πολυάριθμων πιθανών εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τα ρωσικά στρατεύματα, γεγονός που στις 7 Απριλίου, οδήγησε στην αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οι καταγγελίες είναι σε διαδικασία εις βάθος διερεύνησης από διεθνείς θεσμούς, αλλά ενδεικτικά, στις 13 Απριλίου, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), δημοσίευσε την πρώτη του σχετική έκθεση, η οποία τεκμηρίωσε σαφή μοτίβα καταπάτησης διεθνών ανθρωπιστικών νόμων από τα ρωσικά στρατεύματα.

Αντίστοιχα, πλέον έχει τεκμηριωθεί πολύπλευρα η ρωσική υπαιτιότητα για την σφαγή στην Μπούτσα, από σειρά συνεντεύξεων αυτόπτων μαρτύρων, οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και δορυφορικών λήψεων. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς περί αποκλεισμού της έρευνας από ανεξάρτητους θεσμούς, ήδη από τις 3 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετείχε στη συλλογή στοιχείων, και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε προσκληθεί από τον Ουκρανό Υπουργό Εξωτερικών. Στις 21 Απριλίου, ο διεθνής οργανισμός Human Rights Watch δημοσίευσε την πρώτη του αναλυτική έκθεση που τεκμηρίωνε την υπαιτιότητα των ρωσικών στρατευμάτων, και μία μέρα αργότερα, το αρμόδιο παράρτημα του ΟΗΕ ανακοίνωσε αντίστοιχα ευρήματα. Δεν προέκυψε καμιά τεκμηρίωση για εμπλοκή Ουκρανών αστυνομικών.

Τα στοιχεία τεκμηρίωσαν τόσο πολυάριθμες ανακρίσεις και βασανιστήρια από τα ρωσικά στρατεύματα, όσο και συνοπτικές εκτελέσεις και βομβαρδισμούς αμάχων. Ενδεικτικά, παραθέτουμε βίντεο κατά την κατοχή της Μπούτσα από τους Ρώσους, που απεικονίζει σειρά βολών από ρωσικά τανκ σε ποδηλάτη, με την αυθεντικότητα των πλάνων να έχει επαληθευτεί από τους The New York Times:

Μπορείτε να διαβάσετε μία ακόμη διάψευση για την σφαγή στην Μπούτσα σε προηγούμενο άρθρο μας, ενώ περισσότερες διαψεύσεις έχουν δημοσιευτεί από σειρά άλλων ΜΜΕ διεθνώς.

Κλείνοντας, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι, μετά από ανάρτηση του κ. Ρίτερ στην οποία ισχυριζόταν ότι η ουκρανική αστυνομία ευθύνεται για την σφαγή στην Μπούτσα, και ότι η συγκάλυψη αυτού του γεγονότος καθιστά τον πρόεδρο των ΗΠΑ εγκληματία πολέμου, το Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του κ. Ρίτερ για παραβίαση των όρων του. Σύντομα ο λογαριασμός του επανήλθε, ωστόσο σε λίγες μέρες αναστάλθηκε και πάλι, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν αυτό προκλήθηκε από κάποια νέα του ανάρτηση.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ο ισχυρισμός ότι η ρωσική υπαιτιότητα για την σφαγή αμάχων στην Μπούτσα της Ουκρανίας, αμφισβητείται βάσιμα και από μη φιλορωσικές πηγές. Ο ισχυρισμός βασίζεται πρωτίστως σε δηλώσεις του αναλυτή Σκοτ Ρίτερ, ο οποίος ήταν αρθρογράφος του, ελεγχόμενου από το Κρεμλίνο, μέσου ενημέρωσης RT ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, και παρουσιάζει ιστορικό προώθησης φιλορωσικής προπαγάνδας τουλάχιστον από τότε. Ενδεικτικά, έπειτα από την ρωσική εισβολή, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η Μαριούπολη καταλήφθηκε εντός 1 ώρας. Ο ίδιος δεν έχει παραθέσει κανένα απτό στοιχείο για την υποτιθέμενη εμπλοκή Ουκρανών αστυνομικών στην σφαγή της Μπούτσα. Αντίθετα, πλέον έχει τεκμηριωθεί πολύπλευρα η ρωσική υπαιτιότητα για την σφαγή στην Μπούτσα, από σειρά συνεντεύξεων αυτόπτων μαρτύρων, οπτικοακουστικού υλικού, καθώς και δορυφορικών λήψεων. Η επιβεβαίωση έχει λάβει χώρα από πολυάριθμα ανεξάρτητα ρεπορτάζ, από τον διεθνή οργανισμό Human Rights Watch και από αρμόδιο παράρτημα του ΟΗΕ.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.