Ποιοι είμαστε
Αρχική Πρωταπριλιάτικη «είδηση» για την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάζεται ως πραγματικήΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Πρωταπριλιάτικη «είδηση» για την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάζεται ως πραγματική

11 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διεκδικεί τη θέση του Περιφερειάρχη Κρήτης στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για σατιρικό κείμενο που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου του 2022. Ήδη από τα τέλη Μαΐου του 2023 κυκλοφορεί ως πραγματική είδηση από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωτικές ιστοσελίδες. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διέψευσε την πληροφορία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται ο ισχυρισμός ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατεβαίνει ως υποψήφιος περιφερειάρχης στην Κρήτη. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει

Αναπαραγωγές Facebook:

Δημοσιεύματα από τον Μάιο του 2023 ανπαράγουν επίσης τον εξεταζόμενο ισχυρισμό. Παραδείγματα: kastoria365.gr και molwnlave.net.


Τι ισχύει

H πληροφορία για την υποτιθέμενη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις περιφερειακές εκλογές πηγάζει από πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα του aftodioikisi.gr με τίτλο «Υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», το οποίο δημοσιεύτηκε πριν από ένα έτος, το 2022. Στο τέλος του κειμένου, ο αρθρογράφος εύχεται «καλό μήνα».

Στο κείμενο που αναπαράγεται το Μάιο του 2023, εντοπίζουμε κάποιες χρονικές αναντιστοιχίες – όπως για παράδειγμα την ηλικία του Κων. Μητσοτάκη – που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό αποτελεί αντιγραφή του παλαιότερου δημοσιεύματος.

Ενδεικτικά, διαβάζουμε:

Πρόκειται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, για τον 23χρονο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, γιο του πρωθυπουργού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις, πάντως όχι και τόσο επιτυχημένες, εμφανίσεις του, κυρίως, μέσω των social media.

Βέβαια, όπως προκύπτει από δημόσια διαθέσιμα δεδομένα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκλεισε την 1η Αυγούστου του 2022 τα 24 έτη και άρα δεν θα μπορούσε τον Μάιο του 2023 να είναι 23 ετών.

Επικοινωνήσαμε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος διέψευσε την πληροφορία που τον θέλει να κατεβαίνει υποψήφιος στην περιφέρεια Κρήτης.

Δεν είχα, ούτε έχω σκοπό να κατέβω υποψήφιος.

Χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά πραγματοποιήσαμε έλεγχο στην ειδησεογραφία Ελληνικών ΜΜΕ σχετικά με την ενασχόληση του Κων. Μητσοτάκη με την πολιτική και συγκεκριμένα την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι μοναδικές αναφορές που εντοπίσαμε προέρχονται από δημοσιεύματα που αντέγραψαν -είτε τον Απρίλη του 2022 είτε τον Μάιο του 2023- το άρθρο του aftodioikisi.gr.

Υπενθυμίζουμε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές πρόκειται να λάβουν χώρα στις 8 Οκτωβρίου του 2023, τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, όπως άλλωστε ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του νόμου 4804/2021.

Η εκλογή διεξάγεται τη δεύτερη Κυριακή του μηνός Οκτωβρίου του πέμπτου έτους κάθε δημοτικής περιόδου. Αν δεν αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, σύμφωνα με το άρθρο 24, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, σύμφωνα με το άρθρο 25.

Συμπέρασμα

Στα τέλη Μαΐου στο διαδίκτυο διαμοιράστηκε η «είδηση» της επικείμενης υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Ωστόσο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. Το κείμενο που κυκλοφορεί προέρχεται από περσινό πρωταπριλιάτικο δημοσίευμα του aftodioikisi.gr και η αναπαραγωγή του ως πραγματικό συνιστά παραπληροφόρηση. Ο Κων. Μητσοτάκης διέψευσε την πληροφορία με δήλωσή του στα Ellinika Hoaxes.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).