Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Meloni ΔΕΝ καθιέρωσε μήνα “οικογενειακής υπερηφάνειας” ως απάντηση στον μήνα υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότηταςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η Meloni ΔΕΝ καθιέρωσε μήνα “οικογενειακής υπερηφάνειας” ως απάντηση στον μήνα υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

14 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός:

Για να αντιμετωπίσει τον λεγόμενο «Μήνα Υπερηφάνειας», η Ιταλία της Giorgia Meloni έχει εγκαινιάσει τον «Μήνα Οικογενειακής Υπερηφάνειας» που θα προωθήσει αξίες της παραδοσιακής οικογένειας.

Συμπέρασμα:

Στην ιστοσελίδα της ιταλικής κυβέρνησης, στους λογαριασμούς της Meloni στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ιταλικά και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχει καμία αναφορά στην καθιέρωση του λεγόμενου “Μήνα Οικογενειακής Υπερηφάνειας”. Ο ισχυρισμός διαψεύδεται από ιταλικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται είτε υπέρ της λεγόμενης παραδοσιακής οικογένειας είτε υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Κυκλοφόρησε τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου 2023 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni, εισήγαγε τον μήνα «οικογενειακής υπερηφάνειας» ως απάντηση στον μήνα υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας με στόχο την προώθηση των «αρχών και αξιών της παραδοσιακής οικογένειας». Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν είναι αληθής.

Μεταξύ άλλων τον ισχυρισμό στο Facebook αναπαρήγε και ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Καμμένος.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Ακόμη, στις 6 Ιουλίου του 2023 ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών, Βασίλειος Στίγκας, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων εντός της Βουλής έκανε αναφορά στον θεσμό “pride family”. Συγκεκριμένα μιλώντας για τις θέσεις του κόμματος του σε ό,τι αφορά το δημογραφικό της χώρας και τη στήριξη των οικογενειών, μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη θωράκισης της οικογένειας από την «εισβολή ξένων ηθών και θεσμών» και πρότεινε την εφαρμογή του “pride family” ενός θεσμού που, όπως είπε, χαίρει μεγάλης αποδοχής στην Ιταλία της Giorgia Meloni.

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

Τι ισχύει

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μας, ο Ιούνιος γιορτάζεται σε πολλά μέρη του κόσμου ως “μήνας υπερηφάνειας” της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Πρόκειται για μια αφορμή διεκδίκησης δικαιωμάτων και μνήμης της εξέγερσης του Stonewall.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επικαιρότητας, κυκλοφόρησε κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπό εξέταση ισχυρισμός, ο οποίος θέλει τη συντηρητική πρωθυπουργό της Ιταλίας Giorgia Meloni να έχει εισάγει στη χώρα της τον λεγόμενο «μήνα οικογενειακής υπερηφάνειας» ως απάντηση στον μήνα υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Όπως αναφέρουν όσοι αναπαράγουν τον ισχυρισμό, στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει τις αρχές και τις αξίες της παραδοσιακής οικογένειας.

Πραγματοποιώντας αναζητήσεις με αγγλικές λέξεις-κλειδιά στη μηχανή αναζήτησης Google δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε κάποιο δημοσίευμα σε κανέναν έγκριτο διεθνή ενημερωτικό οργανισμό ή πρακτορείο ειδήσεων που να αφορά το “family pride month” ή “pride family”. Αντιθέτως, εντοπίζουμε αρκετές καταρρίψεις του ισχυρισμού.

Το μόνο κατά μια έννοια σχετικό με τον ισχυρισμό αποτέλεσμα που καταφέρνουμε να εντοπίσουμε στα αποτελέσματα των παραπάνω αναζητήσεων, αφορά την απόφαση του Francesco Rocca, δεξιού κυβερνήτη της περιοχής Lazio, στην οποία υπάγεται και η Ρώμη, να αποσύρει τη διοικητική στήριξη από την πορεία υπερηφάνειας της Ρώμης. Ως αιτία της απόφασης αυτής χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα ότι η πορεία προωθεί παράνομες συμπεριφορές και συγκεκριμένα την παρένθετη μητρότητα, η οποία απαγορεύεται στην Ιταλία. Με κανένα όμως τρόπο η απόφαση αυτή δεν αποτελεί απαγόρευση πραγματοποίησης της πορείας ούτε στη Ρώμη ούτε σε καμία άλλη περιοχή.

Αντίστοιχη με την παραπάνω αναζήτηση του ισχυρισμού περί υιοθέτησης μήνα οικογενειακής υπερηφάνειας πραγματοποιήσαμε με τις ίδιες λέξεις-κλειδιά και στα Ιταλικά, από όπου και πάλι δεν προέκυψαν σχετικά αποτελέσματα.

Ψάχνοντας σε γνωστά Ιταλικά μέσα, όπως οι εφημερίδες Corriere De La Serra και η La Repubblica δε καταφέρνουμε επίσης να εντοπίσουμε κάποια σχετική είδηση. Το ίδιο ισχύει και για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Giorgia Meloni, όπου και πάλι δεν εντοπίζουμε κάποια σχετική ανάρτηση.

Καμία επίσης αναφορά στον υποτιθέμενο μήνα «οικογενειακής υπερηφάνειας» δεν εντοπίζουμε και στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης.

Θέλοντας να επιβεβαιώσουμε ότι ο ισχυρισμός δεν ισχύει, επικοινωνήσαμε και με τον ιταλικό οργανισμό επαλήθευσης γεγονότων Open Online. Υπεύθυνος του οργανισμού μας ενημέρωσε ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής και ότι τον έχουν εντοπίσει και αυτοί να αναπαράγεται εκτός Ιταλίας. 

Μιλώντας στο Associated Press, το οποίο επίσης ερεύνησε και διέψευσε τον ισχυρισμό, ο Jacopo Coghe, εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Pro Vita & Famiglia, η οποία αντιτίθεται στις αμβλώσεις και στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, δήλωσε:

«Δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια ανακοίνωση από την κυβέρνηση και, απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρξει και καμία πρόταση […] Απόδειξη ότι πρόκειται για fake news αποτελεί το γεγονός ότι κανένα ιταλικό μέσο ενημέρωσης δεν το έχει αναφέρει ποτέ. Πρόκειται για ένα ψέμα που προέρχεται απευθείας από το εξωτερικό».

Μιλώντας και πάλι στο Associated Press τον ισχυρισμό διέψευσε και ο Vincenzo Branà, εκπρόσωπος της Arcigay, ενός οργανισμού υπεράσπισης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η οργάνωση τους θα είχε αντιταχθεί σθεναρά σε μια τέτοια ιδέα, αν είχε ποτέ υλοποιηθεί.

Τέλος, σύγχυση που τροφοδοτεί τον ισχυρισμό φαίνεται να προκαλείται από την ύπαρξη πορείας στην Ιταλία που προωθεί θέσεις κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Όπως αναφέρει και πάλι το Associated Press, η Meloni και άλλοι συντηρητικοί πολιτικοί έχουν συμμετάσχει κατά το παρελθόν στην επονομαζόμενη Manifestazione Nazionale per la Vita (Εθνική Διαδήλωση για τη Ζωή), η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος στις 20 Μάιου του 2023. Ωστόσο, η εκδήλωση αυτή δε διοργανώνεται και δε χρηματοδοτείται από την ιταλική κυβέρνηση.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni, καθιέρωσε «μήνα οικογενειακής υπηρηφάνειας» με σκοπό την προώθηση των «αρχών και αξιών της παραδοσιακής οικογένειας» ως απάντηση στον μήνα υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας δεν ισχύει. Τόσο σε διεθνή και ιταλικά μέσα ενημέρωσης όσο και στην ιστοσελίδα της ιταλικής κυβέρνησης και στους λογαριασμούς της Ιταλίδας πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δε συναντάμε καμία σχετική αναφορά. Ο ισχυρισμός καταρρίπτεται και από δηλώσεις διαφορετικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται είτε υπέρ της προάσπισης των αξιών της παραδοσιακής οικογένειας είτε υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. 


Ενημέρωση στις 11/07/2023: Στο άρθρο προστέθηκε η αναφορά στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών και η αναφορά στην Εθνική Διαδήλωση για τη Ζωή.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.