Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ αποδεικνύει ότι ο Λιονέλ Μέσι δέχθηκε το «χάραγμα»ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Βίντεο ΔΕΝ αποδεικνύει ότι ο Λιονέλ Μέσι δέχθηκε το «χάραγμα»

18 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Το βίντεο τεκμηριώνει πως ο Λιονέλ Μέσι έλαβε το χάραγμα.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για βίντεο που απεικονίζει τυπικό έλεγχο για τη θερμοκρασία του σώματος στο στάδιο της Villarreal πριν την αναμέτρησή της με την 11άδα της Μπαρτσελόνα, στις 5 Ιουλίου του 2020.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται βίντεο, το οποίο απεικονίζει παρατεταγμένους διεθνείς ποδοσφαιριστές, εν αναμονή κάποιου ελέγχου. Χρήστες κοινοποιούν το βιντεοληπτικό υλικό από κοινού με τον ισχυρισμό ότι αυτό απεικονίζει κορυφαίους αθλητές που έλαβαν το «χάραγμα». Ωστόσο, αυτή η πλαισίωση δεν ευσταθεί. Ας δούμε τι ισχύει.

Αναπαραγωγές στο Facebook:

Τι ισχύει;

Αρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως το εξεταζόμενο βίντεο δεν είναι πρόσφατο, αλλά διαμοιράζεται στο διαδίκτυο ήδη από τον Ιούλιο του 2020, όταν μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης του κορωνοϊού, όπως η χρήση μασκών και η θερμομέτρηση σε αεροδρόμια ή στάδια, βρίσκονταν εν ισχύι.

Οι εικόνες έχουν ληφθεί στο Estadio de la Cerámica, την έδρα της Βιγιαρεάλ, η οποία αναμετρήθηκε με την Μπαρτσελόνα στις 5 Ιουλίου του 2020.

Στα πλάνα εμφανίζονται οι Λιονέλ Μέσι, Αρτούρο Βιδάλ και Λουίς Σουάρες, αθλητές που συμπλήρωναν το ρόστερ της Μπατσελόνα. Αφού απολύμαναν τα χέρια τους, οι παίκτες περνάνε από έλεγχο της θερμοκρασίας τους για να εισέλθουν στο γήπεδο. Μια ρουτίνα που είναι σύμφωνη με τις περιγραφές της αθλητικογράφου Yolanda Peris, η οποία κάλυψε μια ποδοσφαιρική αναμέτρηση στο ίδιο γήπεδο, λίγες ημέρες νωρίτερα. Το κείμενό της βρίσκεται αναρτημένο στη σελίδα της Ένωσης Αθλητικογράφων της Ισπανίας.

Το βίντεο εντοπίζεται δημοσιευμένο σε ανάρτηση χρήστη στην πλατφόρμα του Twitter στις 5 Ιουλίου του 2020. Από τη λεζάντα του προκύπτει πως αυτό προέρχεται από τα instagram stories του λογαριασμού της Μπαρτσελόνα.

Στον ηλεκτρονικό τύπο εντοπίσαμε και το προηγούμενο story του λογαριασμού της Μπαρτσελόνα, στο οποίο περιγράφονται τα βήματα για την είσοδο παιχτών σε έναν αγώνα για το 2020.

Γίνεται, λοιπόν, εύκολα κατανοητό ότι το βίντεο ουδεμία σχέση έχει με το «χάραγμα», αλλά απεικονίζει μια τυπική διαδικασία ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος αθλητών πριν την είσοδό τους στο γήπεδο.

Το βίντεο που διαμοιράζεται βρίσκεται επίσης αναρτημένο την επομένη του αγώνα, 6η Ιουλίου του 2020, στον λογαριασμό που διατηρεί η Μπαρτσελόνα στην πλατφόρμα του Tik Tok.


Συμπέρασμα

Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι το εξεταζόμενο βίντεο τεκμηριώνει ότι ο Λιονέλ Μέσι έχει δεχθεί το «χάραγμα». Στο βίντεο απεικονίζεται η τήρηση από τους ποδοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα του πρωτοκόλλου για την αντιμετώπιση της διάδοσης της COVID-19, πριν την αναμέτρησή τους με την ομάδα της Βιγιαρεάλ, στις 5 Ιουλίου του 2020.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).