Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Αυστραλία ΔΕΝ ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ζώων με mRNAΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Αυστραλία ΔΕΝ ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ζώων με mRNA

20 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Η Αυστραλία εγκρίνει υποχρεωτικά εμβόλια mRNA για όλα τα ζώα

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Προς το παρόν δεν υπάρχουν εμβόλια τεχνολογίας mRNA στην Αυστραλία που προορίζονται για τα ζώα. Υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Δασών τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επιβάλλει τον μαζικό εμβολιασμό ούτε έχει γίνει σχετική δήλωση, ενώ όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερο άρθρο μας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το διατροφικό σύστημα του ανθρώπου, ακόμη κι αν τα ζώα εμβολιαστούν με mRNA.

Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε ο ισχυρισμός ότι η Αυστραλία ενέκρινε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ζώων με εμβόλια mRNA, ανεξάρτητα από την σύμφωνη ή μη γνώμη των κτηνοτρόφων. Ερευνώντας περαιτέρω τον ισχυρισμό, διαπιστώνουμε πως κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί ενώ αρχική πηγή της είδησης είναι μια ιστοσελίδα του εξωτερικού που προωθεί συστηματικά παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες: greeknewsondemand.com

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Τόσο σε ιστοσελίδες του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, που αναρτούν διαρκώς παραπλανητικό περιεχόμενο, όσο και σε λογαριασμούς στο Facebook, εντοπίζουμε τον ισχυρισμό ότι η Αυστραλία ανακοίνωσε σχέδια για τον εμβολιασμό με τεχνολογία mRNA όλων των ζώων που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Η είδηση εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα The People’s Voice, που αποτελεί μετονομασία της γνώριμης για τη διάδοση παραπληροφόρησης σελίδας NewsPunch

Πηγή

Εντός του άρθρου γίνεται αναφορά σε μια πρωτοβουλία της Meat & Livestock Australia (MLA), μιας ανεξάρτητης εταιρείας που ρυθμίζει τα πρότυπα για τη διαχείριση κρέατος και ζώων στην αυστραλιανή και διεθνή αγορά και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την αυστραλιανή κυβέρνηση και βιομηχανίες κρέατος και κτηνοτροφίας, για τη χρηματοδότηση ενός εγχειρήματος αναφορικά με τον εμβολιασμό των ζωών με mRNA.

Πηγή

Μετάφραση: Η Meat & Livestock Australia (MLA) χρηματοδότησε πρόσφατα ένα έργο για την παραγωγή και δοκιμή εμβολίων mRNA που μπορούν να παραχθούν γρήγορα μαζικά στην Αυστραλία σε περίπτωση εκδήλωσης της οζώδους δερματικής νόσου (LSD) ή άλλων εξωτικών ασθενειών.

Εξωτικές ονομάζονται οι μολυσματικές ασθένειες οι οποίες δεν συναντώνται σε μια περιοχή, είτε επειδή δεν υπήρχαν ποτέ εκεί είτε επειδή εξαλείφθηκαν και στη συνέχεια αποτράπηκε η επανεισαγωγή τους στην συγκεκριμένη περιοχή με κυβερνητικά μέτρα ελέγχου.

Σε παρόμοιο άρθρο που είχαμε γράψει στο παρελθόν, η κυβέρνηση της αυστραλιανής πολιτείας New South Wales είχε συνάψει συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Tiba Biotech για την παραγωγή εμβολίων mRNA κατά του αφθώδους πυρετού και της οζώδους δερματικής νόσου, καθώς στην Ινδονησία υπήρχαν καταγεγραμμένα κρούσματα και υπήρχε φόβος για πιθανή εξάπλωση των ασθενειών. Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως έχει χορηγήσει περισσότερες από πεντακόσιες χιλιάδες δόσεις εμβολίου για την καταπολέμηση της οζώδους δερματικής νόσου στην Ινδονησία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Meat & Livestock Australia, παρόλο που η οζώδης δερματική νόσος προκαλεί σχετικά χαμηλή θνησιμότητα στα προσβεβλημένα βοοειδή, καθώς το ποσοστό θνησιμότητας δεν ξεπερνάει το 5%, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η σωματική τους κατάσταση, πράγμα που θα έχει επιπτώσεις για την παραγωγή. Επιπλέον, αν και ο ιός δεν επηρεάζει τους ανθρώπους και το κρέας από μολυσμένα βοοειδή είναι ασφαλές για κατανάλωση, η Αυστραλία θα επέλεγε να εξαλείψει τα κρούσματα βοοειδών υπό αυστηρές διαδικασίες βιοασφάλειας προκειμένου να μην εισαχθούν τα προερχόμενα από μολυσμένα είδη προϊόντα στο σύστημα διατροφής, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Στην ανακοίνωση του εγχειρήματος που εξετάζουμε, η οποία δημοσιεύθηκε στις 2 Μαΐου 2023, δεν αναφέρεται πως ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, με ή χωρίς τη συγκατάθεση των κτηνοτρόφων, ούτε και ότι θα αφορά όλα τα ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. 

Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι το εγχείρημα αφορά την ανάπτυξη και δοκιμή εμβολίων mRNA για τα ζώα για λόγους πρόληψης ξεσπάσματος ασθενειών, όπως αυτή της οζώδους δερματικής νόσου, ιδιαίτερα εφόσον δεν υπάρχουν καταχωρημένα εμβόλια mRNA στην Αυστραλία κατά της συγκεκριμένης ασθένειας.

Ο διευθυντής του προγράμματος για την ευημερία των ζώων, Michael Laurence δήλωσε:

Το έργο αυτό θα αναπτύξει έναν αγωγό εμβολίων mRNA αρχικά για την οζώδη δερματική νόσο (LSD), αλλά ενδεχομένως και για άλλες επείγουσες ασθένειες.

Υπεύθυνος επικοινωνίας του αυστραλιανού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Δασών (εδώ, εδώ), το οποίο είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για την ανάπτυξη αυτόνομων, κερδοφόρων, ανταγωνιστικών και βιώσιμων αυστραλιανών γεωργικών επιχειρήσεων και βιομηχανιών, απαντώντας σε ερώτημα του Associated Press, δήλωσε ότι η χώρα δεν επιβάλλει εμβολιασμό των ζώων, ούτε έχει γίνει κάποια δήλωση για “μαζικό εμβολιασμό” των ζώων με mRNA.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Meat & Livestock Australia, Jack Johnston, επιβεβαίωσε τα παραπάνω προσθέτοντας ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια mRNA που προορίζονται για ζώα, ενώ έκανε έκκληση στους κτηνοτρόφους να παραμένουν άγρυπνοι σε ό,τι αφορά τις ενδημικές ασθένειες και την προστασία των ζώων τους.

Οι εμβολιασμοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη κοινών ενδημικών ασθενειών του ζωικού κεφαλαίου, οδηγώντας στη βελτίωση της υγείας, της ευημερίας και της παραγωγικότητας των ζώων.
Συμβουλεύουμε τους παραγωγούς να γνωρίζουν τις ενδημικές ασθένειες στην περιοχή τους στην Αυστραλία που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό και να αξιολογούν τον κίνδυνο με βάση το προηγούμενο ιστορικό της τοπικής περιοχής και της ιδιοκτησίας τους.

Τέλος, ακόμη κι αν εμβολιαστούν τα ζώα με mRNA, έχουμε επισημάνει πως η τεχνολογία αυτή είναι ασφαλής και δεν εισέρχεται στο σύστημα διατροφής, ενώ σύμφωνα με τον ερευνητή στο κέντρο επιστήμης των ζώων του Queensland Alliance, Timothy Mahony:

Δεν υπάρχει επιστημονική βάση για τον ισχυρισμό ότι αν κάποιος καταναλώσει κρέας ή άλλους ιστούς από ένα ζώο που είχε εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA, αυτό θα εισχωρούσε στο σώμα του.

Συμπέρασμα

Εξετάζοντας τα στοιχεία αντιλαμβανόμαστε ότι ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Προς το παρόν δεν υπάρχουν εμβόλια τεχνολογίας mRNA στην Αυστραλία που προορίζονται για τα ζώα, ενώ γίνεται προσπάθεια από τη Meat & Livestock Australia για ανάπτυξη αυτών ώστε να προληφθούν κάποιες ασθένειες, όπως η οζώδης δερματική νόσος. Υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Δασών τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν επιβάλλει τον μαζικό εμβολιασμό ούτε έχει γίνει σχετική δήλωση, ενώ όπως έχουμε γράψει και σε παλαιότερο άρθρο μας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το διατροφικό σύστημα του ανθρώπου, ακόμη κι αν δοθεί στα ζώα εμβόλιο mRNA.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.