Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Pfizer έδωσε εκατομμύρια σε δημοσιογράφο του CNN για την προώθηση των εμβολίων mRNAFAKE NEWS

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η Pfizer έδωσε εκατομμύρια σε δημοσιογράφο του CNN για την προώθηση των εμβολίων mRNA

22 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Η Pfizer κατέθεσε 10 εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό του παρουσιαστή του CNN, Άντερσον Κούπερ, για να προωθήσει τα εμβόλια για τον COVID-19.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχουν στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό. Ο ψευδής ισχυρισμός βασίζεται σε σχόλια του προεδρικού υποψηφίου Robert F. Kennedy Jr., ο οποίος δεν έδωσε πληροφορίες για την πηγή, ενώ η εκστρατεία του πολιτικού απάντησε στα Ellinika Hoaxes ότι η δήλωση του ήταν «ρητορική» και δε θα πρέπει να ληφθεί κυριολεκτικά.

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες αναπαράγεται ο ισχυρισμός ότι η Pfizer κατέθεσε 10 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό του παρουσιαστή του CNN, Άντερσον Κούπερ, για να προωθήσει τα εμβόλια mRNA στο αμερικανικό κοινό. Αναρτήσεις επίσης κάνουν λόγο και για το ποσό 12 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως θα δούμε παρακάτω, ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: primenews.press, choratouaxoritou.gr, anazitiseis.gr

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Στις αναρτήσεις μεταξύ άλλων διαβάζουμε:

Η Pfizer κατέθεσε 10 εκ. δολάρια σε λογαριασμό παρουσιαστή του CNN, για να παρουσιάζει ασφαλή τα εμβόλια mRNA στο αμερικανικό κοινό. Μήπως αν ελεγχθεί «κανονικά» το πόθεν έσχες των Ελλήνων δημοσιογράφων φτάσουμε κι εμείς σε παρόμοια ή και χειρότερα συμπεράσματα..;
Η Pfizer κατέθεσε ένα τεράστιο ποσό 10 εκατομμυρίων δολαρίων στον τραπεζικό λογαριασμό του παρουσιαστή του CNN, Άντερσον Κούπερ, ως μέρος για την προώθηση των τοξικών εμβολίων mRNA στο αμερικανικό κοινό.

Επίσης, σε άλλα δημοσιεύματα αναφέρονται τα εξής:

Η Pfizer κατέθεσε ένα τεράστιο ποσό 12 εκατομμυρίων δολαρίων στον τραπεζικό λογαριασμό του παρουσιαστή του CNN, Άντερσον Κούπερ, ως μέρος για την προώθηση των τοξικών εμβολίων mRNA στο αμερικανικό κοινό.
Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν το γεγονός ότι ο Cooper αλλα και άλλοι δημοσιογράφοι έχουν πάρει αυτά τα μεγάλα ποσά στο CNN από την Pfizer.


Τι ισχύει

Αρχικά, οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί βασίζονται σε δηλώσεις που έκανε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Robert F. Kennedy Jr., τον Οκτώβριο του 2022, σε εκπομπή του podcaster Μπράιαν Ρόουζ, υποστηρίζοντας ότι η φαρμακευτική βιομηχανία έχει τεράστια επιρροή στις βραδινές ειδήσεις. O υποψήφιος για την προεδρία των Δημοκρατικών δήλωσε ότι ο Άντερσον Κούπερ έχει ετήσιο μισθό 12 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι 10 εκατομμύρια δολάρια από αυτά προέρχονται από την Pfizer. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

Το αφεντικό του δεν είναι το CNN. Το αφεντικό του είναι η Pfizer.

Αρχικά, κάποιες αναρτήσεις διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις του Kennedy, καθώς υποστηρίζουν ότι ο δημοσιογράφος του CNN έλαβε το ποσό των 12 εκατομμυρίων δολαρίων από τη φαρμακευτική εταιρία.

Απόσπασμα από τις δηλώσεις του κ. Κένεντι, 22 Οκτωβρίου 2022.

Μετάφραση: Τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας είναι μία προέκταση της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Το 75% των διαφημιστικών εσόδων στα κύρια μέσα ενημέρωσης προέρχονται τώρα από τα φαρμακευτικά προϊόντα και αυτή η αναλογία είναι ακόμη υψηλότερη για τις βραδινές ειδήσεις, επειδή ακριβώς στις βραδινές ειδήσεις, είναι που βλέπεις τις φαρμακευτικές να διαφημίζονται. Ο Άντερσον Κούπερ έχει ετήσιο μισθό 12 εκατομμύρια δολάρια. Λοιπόν, 10 εκατομμύρια δολάρια από αυτά προέρχονται από την Pfizer. Το αφεντικό του δεν είναι το CNN, το αφεντικό του είναι η Pfizer. Και δεν ντρέπονται γι’ αυτό. Είναι αμείλικτοι. Λένε στο πρόγραμμά του “με την υποστήριξη της Pfizer”. Φυσικά, (ο Κούπερ) δεν πρόκειται να σας πει την αλήθεια για το προϊόν της Pfizer. Θα προσπαθήσει να σας το πουλήσει. Θα σας τρομάξει μέχρι θανάτου λέγοντας: “Αν δεν το πάρετε αυτό, θα πεθάνετε”».

Αξίζει να πούμε ότι ο Robert F. Kennedy Jr, είναι γνωστός υποστηρικτής του αντιεμβολιαστικού κινήματος και λοιπών θεωριών συνωμοσίας για θέματα υγείας. Στο παρελθόν έχουμε καταρρίψει αβάσιμες θεωρίες του πολιτικού σχετικά με τα εμβόλια mRNA.

Χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημοσιεύματα παρουσίασαν ως πραγματικότητα ότι η Pfizer έδωσε στον Κούπερ εκατομμύρια δολάρια, βασιζόμενοι στις δηλώσεις του πολιτικού. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι μισθό βγάζει ο Κούπερ στο CNN και ο Κένεντι δεν παρείχε πηγές και αποδείξεις για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό.

Επικοινωνήσαμε με την ομάδα τύπου της εκστρατείας του Κένεντι, που σε σχετικό μας ερώτημα απάντησε ότι το σχόλιο του πολιτικού ήταν «ρητορικό», και δε θα πρέπει να ληφθεί κυριολεκτικά:

Θα ήταν ανέντιμο να ισχυριστεί κανείς ότι τα διαφημιστικά χρήματα της Pfizer δεν κάλυπταν σημαντικό μέρος του μισθού του Άντερσον Κούπερ, όταν η Pfizer ως γνωστόν ήταν χορηγός κάθε κορυφαίας ειδησεογραφικής εκπομπής στο CNN. Αυστηρά μιλώντας, ναι, ήταν λιγότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια. Ζητούμε συγγνώμη για αυτή την εσφαλμένη δήλωση, η οποία δεν πρέπει να εκληφθεί κυριολεκτικά. Η προσπάθεια να αναλύσουμε το ακριβές ποσό από τον μισθό του Κούπερ που καταβλήθηκε από την Pfizer φαίνεται να είναι μια προσπάθεια σχολαστικότητας για χάρη της τοποθέτησης ενός “ψευδούς” ελέγχου γεγονότων σε ένα ρητορικό σχόλιο.

H Ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνιών του CNN, Μπρίτζετ Λέινινγκερ, δήλωσε στο PolitiFact, αναφορικά με τον ισχυρισμό του κ. Κένεντι και τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «αυτός ο ισχυρισμός είναι κατασκευασμένος και ψευδής».

Ο ισχυρισμός έχει καταρριφθεί επίσης από το Politifact και το AP Fact Check.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η Pfizer έδωσε 12 εκατομμύρια δολάρια στον παρουσιαστή του CNN, Άντερσον Κούπερ, για να προωθήσει τα εμβόλια για την COVID-19. Ο ισχυρισμός βασίζεται σε σχόλια του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Robert F. Kennedy Jr., γνωστό για τις θέσεις του κατά του εμβολιασμού.

Η δήλωση του Kennedy, ότι η Pfizer έδωσε συγκεκριμένα στον Κούπερ 10 εκατομμύρια δολάρια από τον ετήσιο μισθό των 12 εκατομμυρίων δολαρίων για να προωθήσει τα φάρμακα της εταιρείας, παρερμηνεύτηκε και διαδόθηκε ως γεγονός. Όμως, ο πολιτικός δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία που να επαληθεύουν τα παραπάνω. Η ομάδα Τύπου της εκστρατείας του πολιτικού απάντησε στα Ellinika Hoaxes ότι η δήλωση του ήταν «ρητορική», και δε θα πρέπει να ληφθεί κυριολεκτικά. Τέλος, εκπρόσωπος του CNN χαρακτήρισε τα σχόλιά του Kennedy «κατασκευασμένα και ψευδή».


Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.