Ποιοι είμαστε
Αρχική Ρωσική παραπληροφόρηση: το ανύπαρκτο μέλος του ΟΑΣΕ και ο μύθος της εμπορίας οργάνων στην ΟυκρανίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ρωσική παραπληροφόρηση: το ανύπαρκτο μέλος του ΟΑΣΕ και ο μύθος της εμπορίας οργάνων στην Ουκρανία

28 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει τη Vera Vayiman, μέλος της ανθρωπιστικής και εποπτικής αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία από το 2019 ως το 2022, να παρουσιάζει στοιχεία για την ύπαρξη εργαστηρίων εμπορίας παιδικών οργάνων

Συμπέρασμα

Η Vera Vayiman (Nikulina) ουδέποτε εργάστηκε στην Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία (SMM), σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΟΑΣΕ. Το 2014 διατέλεσε Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νεολαίας της Δούμας του Βλαδιβοστόκ και στις 13 και 14 Νοεμβρίου του ίδιου έτους συμμετείχε στο 2ο Φόρουμ Ηγεσίας Νέων του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου του ODIHR, η Vera Vayiman (Nikulina) δεν έχει απασχοληθεί ποτέ με οποιαδήποτε ιδιότητα στο Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR). Αντίθετα, είναι διακεκριμένο μέλος της εθνικο-πατριωτικής οργάνωσης βετεράνων της Ρωσίας "Battle Brotherhood". Οι ισχυρισμοί τόσο του βίντεο, όσο και των αναρτήσεων είναι απολύτως ψευδείς.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε ένα βίντεο ρωσικής προέλευσης, που διακινήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο εμφανίζεται μια γυναίκα ονόματι Vera Vayiman ως “μέλος της ανθρωπιστικής αποστολής και παρακολούθησης του ΟΑΣΕ (OSCE) στην Ουκρανία μεταξύ 2019 και 2022″, να παρουσιάζει στοιχεία που υποδηλώνουν την ύπαρξη εργαστηρίων εμπορίας παιδικών οργάνων στην Ουκρανία με τη βοήθεια της Δύσης. Στην πραγματικότητα, ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής. Η Vera Vayiman δεν υπήρξε ποτέ μέλος του ΟΑΣΕ, ενώ τα ευρήματα του ΟΑΣΕ δεν υποδηλώνουν σε καμία περίπτωση την ύπαρξη τέτοιου είδους εργαστηρίων. Η Ουκρανία δέχεται συστηματικά κατηγορίες από τη Ρωσία με διάφορες παραλλαγές κάθε φορά για συμμετοχή σε εμπορία οργάνων, οι οποίες έχουν καταρριφθεί.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων: el.gr, iskra.gr, balsamopsyxhs.gr, primenews.press, hellenicrevenge.blogspot.com

Πλαίσιο

Την 1η Ιουνίου 2023 δημοσιεύτηκε από έναν ρωσικό λογαριασμό με όνομα “Россия – это я!” (το οποίο μεταφράζεται ως “Η Ρωσία είμαι εγώ!”) ένα ντοκιμαντέρ στο YouTube (αρχειοθετημένο εδώ), στο οποίο διάφοροι μάρτυρες υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, πως η Ουκρανία προμηθεύει την Ευρώπη και την Αμερική με παιδιά, αλλά και όργανα παιδιών.

Από το ντοκιμαντέρ αυτό, συνολικής διάρκειας περίπου 53 λεπτών, συγκεκριμένο απόσπασμα ενός λεπτού γνώρισε μεγάλη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο απόσπασμα εμφανίζεται μια γυναίκα, με το όνομα Vera Vayiman, η οποία παρουσιάζεται ως “μέλος της ανθρωπιστικής αποστολής και παρακολούθησης του ΟΑΣΕ“. Η γυναίκα φοράει ενδυμασία που παραπέμπει σε στρατιωτική στολή, η οποία φέρει παράσημα στη δεξιά πλευρά του στήθους.

Η γυναίκα διηγείται όσα “είδε” ύστερα από τον βομβαρδισμό εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, ισχυριζόμενη ότι αυτές χρησιμοποιούνταν ως “εργαστήρια” για την αφαίρεση παιδικών οργάνων.

Το κανάλι Putinger’s cat στο Telegram (αρχειοθετημένο εδώ) ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου να μεταφράζει το συγκεκριμένο απόσπασμα σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, κάτι που συνέβαλε στη μεγάλη του διάδοση, καθιστώντας το περιεχόμενό του ευκολότερα προσπελάσιμο στους χρήστες διαφορετικών χωρών.

Στις 11 Ιουνίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισε να παρατηρείται η διάδοση του αποσπάσματος με την υπογραφή του Putinger’s cat. Ο ισχυρισμός ήταν κοινός για όλες τις γλώσσες, χωρίς να διαφοροποιείται από τα στοιχεία που ήδη παρέχονταν στο ντοκιμαντέρ.

18+
Αυτό το βίντεο περιέχει πολύ ευαίσθητες πληροφορίες.

Η Βέρα Βάιμαν, μέλος της ανθρωπιστικής και εποπτικής αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία από το 2019 ως το 2022, συνέλεξε πληροφορίες για τα υπόγεια εργαστήρια των Ουκροναζί. Αυτά είναι τα λόγια της σχετικά με τα πράγματα που είδε η ίδια με τα μάτια της και τα οποία κατέγραψε εκείνη την εποχή.

Αυτό είναι ένα απόσπασμα του ντοκιμαντέρ, “Пусть мама услышит” (Ας ακούσει η μαμά) που αφορά τα εγκλήματα που διέπραξε το καθεστώς του Κιέβου εναντίον των παιδιών, το οποίο μπορείτε να το βρείτε γύρω στο 41:05.

Παραθέτουμε το επίμαχο απόσπασμα με την ελληνική μετάφρασή του, την ακρίβεια της οποίας επιβεβαίωσε ύστερα από επικοινωνία μας η μεταφράστρια κα. Όλγα Σαπολάγιεβα.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, από το 2014 έως τον Μάρτιο του 2022 έλαβε χώρα η Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία (Special Monitoring Mission to Ukraine), μια διεθνής μη στρατιωτική αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη με στόχο να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων και να βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην Ουκρανία.

Το προσωπικό της Ειδικής Αποστολής προερχόταν από όλα τα 57 συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ. Τον Φεβρουάριο του 2022, η Ειδική Αποστολή είχε 689 διεθνείς παρατηρητές από 43 συμμετέχοντα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. [πηγή]

Κανείς με το όνομα Vera Vayiman (Вера Вайман) δεν εργαζόταν στην Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία (SMM), επισήμανε το γραφείο Τύπου του ΟΑΣΕ, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του στις 13 και 16 Ιουνίου 2023.

Συνεπώς, ο ισχυρισμός πως η ομιλήτρια στο βίντεο είναι μέλος του ΟΑΣΕ καταρρίπτεται ως ψευδής.

Ποια είναι η Vera Vayiman;

Με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνων στη ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex διαπιστώσαμε πως η Vera Vayiman (Вера Вайиман) είναι μια 29χρονη γυναίκα από το Βλαδιβοστόκ [πηγή 1] [πηγή 2].

Σε ορισμένες επίσημες ιστοσελίδες εμφανίζεται και ως Vera Nikulina, ένα ονοματεπώνυμο που φαίνεται να έχει παράλληλη εμφάνιση με το Вера Вайиман. [πηγή]

Οι περιγραφές από τους δύο ανοιχτούς λογαριασμούς της στο Instagram υποδηλώνουν μια γυναίκα που σχετίζεται με την εκπαίδευση παιδιών και κατέχει στρατιωτικό αξίωμα, ενώ διαθέτει προφίλ σε ποικίλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με διαφορετικά ψευδώνυμα (@russianmulan, @ms.v.nikulina, @vera.vaiiman, @zanamideti_vaiiman).

Η παλαιότερη πληροφορία που εντοπίσαμε χρονολογείται από το έτος 2014, όπου ως Vera Nikulina εμφανίζεται να έχει διατελέσει Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νεολαίας της Δούμας του Βλαδιβοστόκ [πηγή].

Προχωρήσαμε σε ανάλυση των λεπτομερειών των εικόνων του υπό εξέταση βίντεο. Με βάση φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα της Vera Vayiman, φαίνεται πως η ίδια έχει τιμηθεί τρεις φορές με το Τάγμα Θάρρους, ένα κρατικό παράσημο που θεσπίστηκε το 1994 “για να αναγνωρίσει ανιδιοτελείς πράξεις θάρρους και ανδρείας”.

Επιπλέον, η Vera Vayiman φαίνεται πως συμμετέχει ενεργά στη Στρατιωτική Αδελφότητα (Battle Brotherhood), για την οποία έχει λάβει αντίστοιχα διακριτικά. Πρόκειται για μια οργάνωση βετεράνων της Ρωσίας με έντονο εθνικιστικό, στρατιωτικό και πατριωτικό χαρακτήρα, αναγνωρισμένη από τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την “πατριωτική εκπαίδευση των νέων”.

Πηγή: Yandex και Wikipedia

Σε άρθρο της επίσημης ιστοσελίδας της οργάνωσης, δημοσιευμένο τον Απρίλιο του 2019, η Vera Vayiman (Nikulina), ως μέλος του παραρτήματος της Στρατιωτικής Αδελφότητας στην περιφέρεια Πριμόρσκι (πρωτ. Βλαδιβοστόκ), ηγήθηκε μιας εκπαιδευτικής αποστολής στην Παλμύρα της Συρίας, η οποία είχε σαν στόχο της την ενσωμάτωση του ρωσικού πολιτισμού στη Συρία, μέσα από την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας σε παιδιά της Συρίας. [πηγή]

Ποια είναι η σχέση της Vera Nikulina με τον ΟΑΣΕ;

Σύμφωνα με άρθρο της Στρατιωτικής Αδελφότητας δημοσιευμένο στις 24.5.2019, η Vera Nikulina (εν προκειμένω απουσιάζει το Vayiman) φαίνεται πως συμμετείχε στη “διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ, για ζητήματα εκπαίδευσης σε ζώνες συγκρούσεων και ενεργού πολέμου”.

“Δεν υπάρχει επίσημη ομάδα του ΟΑΣΕ με αυτό το όνομα”, μας διαβεβαιώνει για ακόμη μία φορά το Γραφείο Τύπου του ΟΑΣΕ σε εκ νέου επικοινωνία μας στις 20.6.2023, ενώ διαψεύδει για άλλη μια φορά πως “κανείς με το όνομα Vera Nikulina δεν εργαζόταν στον ΟΑΣΕ“.

Στο ίδιο άρθρο υπάρχει φωτογραφία που απεικονίζει ένα βιβλίο του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR), με το όνομα της Vera Nikulina κολλημένο σε χαρτάκι πάνω στο βιβλίο.

Η Vera Nikulina / Vayman δεν έχει απασχοληθεί ποτέ με οποιαδήποτε ιδιότητα στο Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR)“, μας απάντησε η κ. Katya Andrusz, Εκπρόσωπος Τύπου του ODIHR σε επικοινωνία μας στις 27 Ιουνίου 2023.

“Τα αρχεία του ODIHR δείχνουν ότι η κ. Nikulina συμμετείχε στο 2ο Φόρουμ Πολιτικής Συμμετοχής Νέων τον Νοέμβριο του 2014 στη Βαρσοβία”, προσθέτει κ. Andrusz.

Το 2ο Φόρουμ Πολιτικής Συμμετοχής Νέων προοριζόταν για νέους 20-35, με προαπαιτούμενη τη γνώση της ρωσικής ή της αγγλικής γλώσσας, από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, που είναι μέλη του ΟΑΣΕ, σε αντίθεση με το 1ο Φόρουμ που αφορούσε χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, καθώς και στον Καναδά και τις Η.Π.Α. Στα κριτήρια επιλογής των συμμετεχόντων, μεταξύ άλλων, ανήκε και η αποδεδειγμένη συμμετοχή στα κοινά και ο ενεργός ρόλος στην κοινότητα που αυτοί ανήκουν.

Πράγματι, για το 2014, η Vera Vayiman είχε διατελέσει Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νεολαίας της Δούμας του Βλαδιβοστόκ, όπως ήδη έχουμε αναφέρει και νωρίτερα [πηγή].

Σε εικόνες και οπτικοακουστικό υλικό από το 2ο Φόρουμ Πολιτικής Συμμετοχής Νέων (2nd Youth Political Participation Forum), η Vera Vayiman / Nikulina εντοπίζεται ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

(Disclaimer: Τα παραπάνω τεκμήρια είναι πνευματική ιδιοκτησία του ΟΑΣΕ και τροποποιήθηκαν με την προσθήκη βελών επισήμανσης για τη διευκόλυνση των αναγνωστών και αντίστοιχου πλαισίου κειμένου με το ονοματεπώνυμό της υπό εξέταση προσωπικότητας. Τα αυθεντικά τεκμήρια εντοπίζονται αρχειοθετημένα εδώ και εδώ).

Συνεπώς, ο ισχυρισμός της Στρατιωτικής Αδελφότητας, πως “στις 19 Μαΐου 2019 η Vera Nikulina εντάχθηκε στη διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ, για ζητήματα εκπαίδευσης σε ζώνες συγκρούσεων και ενεργού πολέμου” είναι απολύτως ψευδής.

Τέλος, δύο ακόμη στοιχεία προσθέτουν χρήσιμες πληροφορίες για τη δράση και το προφίλ της Vera Vayiman. Πρώτον, με την ιδιότητα της “ασκούμενης εκπαιδευτικής ψυχολόγου αποκατάστασης παιδιών και επικεφαλής της Εκπαιδευτικής Αποστολής στη Συρία και το Donbass 2021-2022“, η Vera Vayiman είχε πάρει μέρος σε στρογγυλή τράπεζα για την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών των εμπόλεμων περιοχών, που διοργανώθηκε από την Προεδρική Επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού της Ρωσίας, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, για την οποία εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) με την κατηγορία “της παράνομης απέλασης και μεταφοράς παιδιών από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία”. [πηγή]

Επιπλέον, η Vera Vayiman εμφανίζεται να υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς ποζάρει με φόντο το “Ζ”, το σύμβολο που έχει υιοθετηθεί από τη Ρωσία για την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία. Το ίδιο αφορά και το παράρτημα της Στρατιωτικής Αδελφότητας στο Πριμόρσκι, μέλος του οποίου είναι η Vera Vayiman, το οποίο έχει τοποθετήσει το “Ζ” ως φωτογραφία προφίλ στη σελίδα του στο Facebook, με τα χρώματα της κορδέλας του Αγίου Γεωργίου, με τη συγκεκριμένη εκδοχή του συμβόλου να ιδιαίτερα δημοφιλής στους υποστηρικτικές της ρωσικής εισβολής. [πηγή1][πηγή 2]

Από τη συνολική εξέταση του προφίλ της Vera Vayiman (Nikulina) οδηγούμαστε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

  1. Η Vera Vayiman, κατά τη διάρκεια που ισχυρίζεται στο επίμαχο βίντεο ότι ήταν μέλος του ΟΑΣΕ, υπήρξε μέλος στρατιωτικής εθνικο-πατριωτικής οργάνωσης.
  2. Οι ιδιότητες της Vera Vayiman και οι σχέσεις της με τη Ρωσική Ομοσπονδία αντιβαίνουν συνολικά στον Κώδικα Δεοντολογίας (Code of Conduct) των μελών του ΟΑΣΕ, κάτι που καθιστά απαγορευτικό οποιαδήποτε συνεργασία, επιβεβαιώνοντας όσα μας είπε σε συνομιλία μας το γραφείο Τύπου του ΟΑΣΕ.
  3. Σε όλες τις περιπτώσεις επικοινωνίας μας με τον ΟΑΣΕ και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ λάβαμε διαβεβαιώσεις πως κανείς με το όνομα Vera Vayiman/Nikulina δεν ήταν πότε μέλος, ούτε εργάστηκε ποτέ για τον ΟΑΣΕ.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η Vera Vayiman δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι μέλος του ΟΑΣΕ. Οι ισχυρισμοί τόσο του βίντεο όσο και των αναρτήσεων καταρρίπτονται ως ψευδείς.

Ως εξίσου ψευδής καταρρίπτεται και ο ισχυρισμός άρθρου της Στρατιωτικής Αδελφότητας που παρουσιάζει τη Vera Vayiman/Nikulina ως μέλος ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ.

Μη τεκμηριωμένοι ισχυρισμοί για την εμπορία παιδικών οργάνων

Στα πρώτα λεπτά της ομιλίας της Vera Vayiman στο επίμαχο βίντεο, ενσωματώνονται κάποια πλάνα που συνοδεύουν τους ισχυρισμούς της. Τα πρώτα δείχνουν στρατιώτες του τάγματος Αζόφ και συνδέονται με το επιχείρημα ότι “Υπήρχαν εργαστήρια που ανήκαν στους υπερασπιστές της Ουκρανίας. Αυτοί ήταν εθνικιστικά τάγματα”.

Στιγμιότυπα από τα πρώτα πλάνα του επίμαχου βίντεο

Με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνων, διαπιστώσαμε ότι τα πλάνα αυτά αποτελούν μέρος ενός βίντεο περίπου 5 λεπτών, το οποίο δείχνει την εκπαίδευση του τάγματος Αζόφ και χρονολογείται από το 2017, χωρίς να παρουσιάζει καμία συνάφεια με τα όσα ισχυρίζεται η ομιλήτρια (αρχειοθετημένο εδώ). Το συγκεκριμένο βίντεο, μάλιστα, έχει αναπαραχθεί στο παρελθόν από χρήστες, αλλά και ενημερωτικές ιστοσελίδες, ως “ενδεικτικό” της “παγανιστικής” ταυτότητας του τάγματος Αζόφ (αρχειοθετημένο εδώ).

Τα υπόλοιπα πλάνα δείχνουν γιατρούς να μεταφέρουν όργανα στο ειδικό κουτί για τη μεταφορά οργάνων προς μεταμόσχευση και συνδέονται με το επιχείρημα ότι “αυτό που έκαναν ήταν να δολοφονούν παιδιά, έπειτα τοποθετούσαν τα όργανά τους σε κοντέινερ και μετά τα παρέδιδαν”.

Η μέθοδος της αντίστροφης αναζήτησης οδήγησε σε αποτελέσματα που συνδέονται αποκλειστικά με το επίμαχο βίντεο και δεν αποτελούν με κανέναν τρόπο τεκμήρια των ισχυρισμών της ομιλήτριας.

Σύμφωνα με αντίστοιχο άρθρο κατάρριψης του AFP, ο εικονιζόμενος γιατρός είναι ο καθηγητής Boris Todurov στο Καρδιολογικό Ινστιτούτο, ένα κορυφαίο ουκρανικό καρδιολογικό και καρδιοχειρουργικό νοσοκομείο με έδρα το Κίεβο, το λογότυπο του οποίου απεικονίζεται στο κουτί μεταφοράς των οργάνων μεταμόσχευσης. Σε επικοινωνία με το AFP, ο καθηγητής  χαρακτήρισε τις κατηγορίες του βίντεο ως εντελώς «ψευδείς» και μέρος της «ρωσικής προπαγάνδας», ενώ δήλωσε τα ακόλουθα:

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι βρίσκομαι σε αυτό το βίντεο κατά τη διάρκεια μιας από τις μεταμοσχεύσεις μας. Αυτό το στιγμιότυπο του βίντεο δείχνει την αφαίρεση μιας καρδιάς από έναν δότη πριν παραδοθεί το όργανο στο νοσοκομείο μας – το Καρδιολογικό Ινστιτούτο – και μεταμοσχευθεί στον παραλήπτη για να σωθούν ζωές».

Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Maksym Stepanov, ήδη από το 2020, έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό αποκαλώντας “μύθο” τα σενάρια για παράνομη διακίνηση ανθρώπινων οργάνων στην εμπόλεμη Ουκρανία επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

“Τέτοιου είδους επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε εξαιρετικά εξειδικευμένα ιατρικά ιδρύματα από γιατρούς υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης. Περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό εξοπλισμού. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μύθο”.

Maksym Stepanov – ukrinform.ua

Οι ρωσικοί ισχυρισμοί ενάντια στην Ουκρανία για εμπορία οργάνων δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Στις 24.5.2023, η Μαρία Ζαχάροβα, Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε ως “αποδεδειγμένο γεγονός” την εμπορία οργάνων της Ουκρανίας σε άρθρο του κρατικού μέσου ενημέρωσης Tass, χωρίς, ωστόσο, να τεκμηριώνει τους ισχυρισμούς της.

Τα Ελληνικά Hoaxes έχουν στο παρελθόν καταρρίψει αντίστοιχους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με υποτιθέμενη συνεργασία του Ερυθρού Σταυρού και του Τάγματος Αζόφ στην εμπορία παιδικών οργάνων. [πηγή]

Αντίστοιχοι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί από σελίδες ελέγχου ειδήσεων, όπως το MythDetector και το Logically, καθώς και από την πλατφόρμα αναλύσεων VoxUkraine.

Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι το πρόβλημα της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων επιδεινώθηκε στην Ουκρανία ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε λόγω της πανδημίας COVID-19 και των συνεχιζόμενων εκτοπίσεων από την πληγείσα από τις συγκρούσεις ανατολική Ουκρανία και την κατεχόμενη Κριμαία. [πηγή 1] [πηγή 2]

Στην ετήσια έκθεση του TIP Office (Trafficking in Persons), η Ουκρανία κατατάσσεται στο επίπεδο 2, δηλαδή στις χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις δεν πληρούν πλήρως τα ελάχιστα πρότυπα της TVPA, αλλά καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να συμμορφωθούν με τα πρότυπα αυτά, με σημαντική έμφαση στα προβλήματα που έχει προξενήσει η εμπόλεμη κατάσταση. [πηγή]

Στην ίδια έκθεση, η Ρωσία εντάσσεται στις 11 κυβερνήσεις με “τεκμηριωμένη ‘πολιτική ή μοτίβο’ εμπορίας ανθρώπων, εμπορίας ανθρώπων σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, καταναγκαστικής εργασίας σε ιατρικές υπηρεσίες που συνδέονται με την κυβέρνηση ή σε άλλους τομείς, σεξουαλικής δουλείας σε κυβερνητικά στρατόπεδα ή απασχόλησης ή στρατολόγησης παιδιών-στρατιωτών”. Η έκθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με την περιγραφή του ντοκιμαντέρ στο YouTube, από το οποίο προέρχεται το επίμαχο βίντεο με τη Vera Vayiman, οι μάρτυρες εξιστορούν το πώς διέσωσαν τα παιδιά τους από την απαγωγή από τους Λευκούς Αγγέλους (White Angels). Ειδικότερα διαβάζουμε τα εξής (μετάφραση μέσω Deepl):

Μάρτυρες υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία έχει γίνει προμηθευτής παιδιών και παιδικών οργάνων στην Ευρώπη και την Αμερική. Οι ιστορίες όσων κατάφεραν να σώσουν ως εκ θαύματος τα παιδιά τους από την απαγωγή τους από τους “Λευκούς Αγγέλους” είναι ειλικρινείς. Η οργάνωση αυτή λειτουργεί υπό την αιγίδα της ουκρανικής αστυνομίας. Κανένα παιδί δεν μπορεί να αισθάνεται πλέον ασφαλές.

Οι “Λευκοί Άγγελοι” είναι ένα εθελοντικό σώμα της ουκρανικής αστυνομίας, υπεύθυνο για να συμβάλλει στις εκκενώσεις οικισμών. Πήρε το όνομά του από το λευκό ασθενοφόρο με το οποίο οι εθελοντές μεταφέρονται στις πληγείσες περιοχές παρέχοντας στους πολίτες τρόφιμα, νερό και φάρμακα και βοηθώντας στις εκκενώσεις. Ο εθελοντικός του ρόλος έχει καταγραφεί από πληθώρα μέσων ενημέρωσης. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4]

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, πολλές οικογένειες αρνούνται να εκκενώσουν τα σπίτια τους σε περιοχές που επίκειται σύγκρουση, υπό τον φόβο των φημών ότι η Ουκρανία απαγάγει παιδιά. Η 30χρονη ταγματάρχης της αστυνομίας Oleksandra Havrylko επιβεβαιώνει την κατάσταση, υποστηρίζοντας ότι οι οικογένειες φοβούμενες κρύβουν τα παιδιά, όπως συνέβη στο Μπαχμούτ που καταστράφηκε ολοσχερώς, διαψεύδοντας, όμως, τον ισχυρισμό της απαγωγής:

“Ο νόμος λέει ότι μπορούμε να πάρουμε παιδιά μόνο με την άδεια των γονέων. Αν τα παιδιά δεν έχουν γονείς αλλά έχουν κηδεμόνα, μπορούμε να πάρουμε άδεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες για να τα πάρουμε έξω”.

Oleksandra Havrylko – The Guardian

Συνεπώς, μια πληθώρα στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο βίντεο αναπαράγει μη τεκμηριωμένους και κατασκευασμένους ισχυρισμούς, οι οποίοι συνδέονται με την υποκινούμενη από τη ρωσική πλευρά παραπληροφόρηση απέναντι στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι βίντεο δείχνει τη Vera Vayiman, μέλος της ανθρωπιστικής και εποπτικής αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία από το 2019 ως το 2022, να παρουσιάζει στοιχεία για την ύπαρξη εργαστηρίων εμπορίας παιδικών οργάνων είναι ψευδής. Κανείς με το όνομα Vera Vayiman δεν εργαζόταν στην Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία (SMM), σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του ΟΑΣΕ. Με επιπρόσθετη έρευνα για την ταυτότητα της Vera Vayiman, διαπιστώθηκε πως το σύνολο των ιδιοτήτων της προσκρούει στον Κώδικα Δεοντολογίας των μελών του ΟΑΣΕ καθιστώντας αποτρεπτική – λόγω έλλειψης αμεροληψίας – οποιαδήποτε συνεργασία. Οι επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους φορείς (OSCE/ODΙHR) διαψεύδουν πέρα από πάση αμφιβολία τους ισχυρισμούς του βίντεο, των αναρτήσεων, αλλά και της πατριωτικής – στρατιωτικής οργάνωσης “Στρατιωτική Αδελφότητα”, της οποίας η Vera Vayiman είναι μέλος.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.