Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητικό βίντεο απεικονίζει τον Τζο Μπάιντεν να λέει πως πούλησε κρατικά μυστικάΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Παραπλανητικό βίντεο απεικονίζει τον Τζο Μπάιντεν να λέει πως πούλησε κρατικά μυστικά

30 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Τζο Μπάιντεν παραδέχεται πως πούλησε πολλά κρατικά μυστικά και πολλά πολύ σημαντικά πράγματα.

Συμπέρασμα

Το αποσπασματικό βίντεο που διαμοιράζεται στο Facebook περικόπηκε και παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου. Από τα πρακτικά της συζήτησης και εκτενέστερη εκδοχή του βίντεο που δημοσιεύθηκε από τον Λευκό Οίκο, διαπιστώνουμε πως ο Τζο Μπάιντεν είπε την εν λόγω φράση αστειευόμενος, ενώ στην πορεία μίλησε για τη συνεργασία μεταξύ Αμερικής και Ινδίας.

Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, κυκλοφορεί σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με τον ισχυρισμό ότι ο τελευταίος παραδέχεται πως πούλησε “πολλά κρατικά μυστικά και πολλά πολύ σημαντικά πράγματα”. Το βίντεο, όμως, παρουσιάζεται εκτός θεματικού περιεχομένου και έχει κοπεί επιτηδευμένα στο συγκεκριμένο σημείο, αφού στην επόμενη κιόλας φράση αλλάζει όλο το νόημα της δήλωσης του Αμερικανού Προέδρου.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στις 23 Ιουνίου 2023, την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και έγινε μόλις ο τρίτος πολιτικός ηγέτης έθνους που επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο υπό τη διοίκηση Μπάιντεν, μετά τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Σουκ-Γέολ, στις 26 Απριλίου 2023. Μεταξύ άλλων, το παρών έδωσαν και εξέχοντες επιχειρηματικοί ηγέτες, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, της Google, Σούνταρ Πιτσάι, και της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν μια νέα αμυντική και τεχνολογική συνεργασία και κοινή αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η Κίνα. Παρόλο που οι δύο ηγέτες απέφευγαν να κάνουν λόγο ευθέως για την Κίνα, ο Ναρέντρα Μόντι μιλώντας στο Κογκρέσο δήλωσε πως “μαύρα σύννεφα εξαναγκασμού και αντιπαράθεσης ρίχνουν τη σκιά τους στον Ινδο-Ειρηνικό”, κάνοντας σαφή αναφορά στη γειτονική χώρα.

Με αφορμή αυτή την επίσκεψη, διαμοιράζεται στο Facebook ένα αποσπασματικό βίντεο από το τραπέζι των συζητήσεων που απεικονίζει τον Μπάιντεν να λέει:

Πούλησα πολλά σημαντικά μυστικά και πολλά πολύ σημαντικά πράγματα

Το υπό εξέταση βίντεο:

Ωστόσο, η δήλωσή του παρερμηνεύτηκε, καθώς το βίντεο έχει κοπεί σκόπιμα στο συγκεκριμένο σημείο. Στην επόμενη κιόλας φράση, ο Αμερικανός Πρόεδρος επισημαίνει ότι αστειευόταν, πράγμα που φαίνεται και από τα πρακτικά της συζήτησης που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος, αλλά και από μια εκτενέστερη εκδοχή του βίντεο, που επίσης δημοσιεύθηκε από το κανάλι του Λευκού Οίκου στο YouTube.

Το βίντεο που ανήρτησε στο YouTube ο Λευκός Οίκος:

Όπως προκύπτει από το αντίγραφο των πρακτικών που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος, ο Τζο Μπάιντεν είπε:

Πηγή

Ξεκίνησα χωρίς εσάς και πούλησα πολλά κρατικά μυστικά και πολλά πολύ σημαντικά πράγματα που μοιραζόμασταν.  (Γέλια.)
Τώρα, πέρα από την πλάκα – κοιτάξτε, συνεργαζόμαστε για να σχεδιάσουμε και να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες που θα μεταμορφώσουν τις ζωές των ανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο.  Και μαζί, σηκώνουμε τους ιδιωτικούς και δημόσιους εταίρους για να το κάνουμε αυτό δυνατό, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης ενός νέου προγράμματος μεταξύ Ινδίας και Αμερικής – Αμερικανοί αστροναύτες, Ινδοί αστροναύτες και επιχειρηματίες, επιστήμονες, φοιτητές.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Το αποσπασματικό βίντεο που διαμοιράζεται στο Facebook περικόπηκε και παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου. Από τα πρακτικά της συζήτησης και εκτενέστερη εκδοχή του βίντεο που δημοσιεύθηκε από τον Λευκό Οίκο, διαπιστώνουμε πως ο Τζο Μπάιντεν είπε την εν λόγω φράση αστειευόμενος, ενώ στην πορεία μίλησε για τη συνεργασία μεταξύ Αμερικής και Ινδίας.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.