Ποιοι είμαστε
Αρχική Ταραχές στη Γαλλία: Το βίντεο ΔΕΝ δείχνει ελβετικά τανκς να αναπτύσσονται για να καταστείλουν τις διαδηλώσειςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ταραχές στη Γαλλία: Το βίντεο ΔΕΝ δείχνει ελβετικά τανκς να αναπτύσσονται για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις

7 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Πρόσφατο βίντεο από την Ελβετία δείχνει τανκς να περνούν από τη Ζυρίχη, καθώς η ελβετική κυβέρνηση προσπαθεί να καταστείλει τις ταραχές που εξαπλώθηκαν πέρα από τα γαλλικά σύνορα.

Συμπέρασμα

Το βίντεο έχει ληφθεί στις 26 Ιουνίου 2023 και δεν έχει σχέση με καταστολή διαδηλώσεων από την ελβετική κυβέρνηση, από ταραχές που εξαπλώθηκαν εκεί από τη γειτονική Γαλλία. Έχει ληφθεί στις περιοχές Oberland και Kloten της Ζυρίχης και απεικονίζει μια προγραμματισμένη πορεία τεθωρακισμένων οχημάτων σε πλαίσια στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ο θάνατος του 17χρονου Nahel Merzouk, από πυρά αστυνομικού, που πυροδότησε γενικευμένες ταραχές στη γειτονική Γαλλία, έλαβε χώρα μια μέρα αργότερα, στις 27 Ιουνίου 2023.

Σύμφωνα με ιστολογία και αναρτήσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα βίντεο δείχνει τανκς στους δρόμους της Ελβετίας και συγκεκριμένα στη Ζυρίχη, όπου υποτίθεται ότι αναπτύχθηκαν από την ελβετική κυβέρνηση με σκοπό να καταστείλει τις συνεχόμενες διαμαρτυρίες για τον θάνατο του 17χρονου Nahel Merzouk από πυρά αστυνομικού στη Γαλλία, τον Ιούνιο του 2023. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα σε ιστολόγια: dimpenews.com, peripolemou.gr

Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Facebook:

Το βίντεο που κυκλοφόρησε είναι το εξής:


Τι ισχύει

Ενόσω εξελίσσονται τα βίαια επεισόδια στη Γαλλία με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου στη Ναντέρ από αστυνομικά πυρά, το πρωί της Τρίτης 27 Ιουνίου, διαμοιράζονται βίντεο που παραπλανητικά συνδέονται με τα γεγονότα. Εν προκειμένω, στο εξεταζόμενο βίντεο βλέπουμε μια μετακίνηση στρατιωτικών αρμάτων που συνοδεύονται από στρατιωτικά οχήματα και οχήματα της αστυνομίας της Ζυρίχης, η οποία δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες ταραχές στη Γαλλία.

Στον απόηχο των ταραχών στη Γαλλία, περισσότεροι από 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λωζάνης στην Ελβετία ενώ σημειώθηκαν ζημιές σε καταστήματα. Προς το παρόν, το περιστατικό φαίνεται να είναι μεμονωμένο καθώς σε άλλες ελβετικές πόλεις δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Ερευνώντας το βίντεο σε μηχανές αναζήτησης με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης, παρατηρούμε ότι ο ισχυρισμός έχει κυκλοφορήσει ευρέως και στο εξωτερικό από τις 2 Ιουλίου 2023 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ενδεικτικά εδώ, εδώ και εδώ).

Στιγμιότυπο από άρθρο της ZüriToday. 28/6/23

Πραγματοποιώντας μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, στα βασικά καρέ του βίντεο, οδηγηθήκαμε στο παρακάτω δημοσίευμα, με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2023, από την ελβετική ενημερωτική ιστοσελίδα ZüriToday. Το βίντεο στην πλήρη εκδοχή (1:02 λεπτά) καταγράφει τανκς που διασχίζουν το Oberland της Ζυρίχης το βράδυ της Δευτέρας, 26 Ιουνίου 2023, μία ημέρα πριν τον θάνατο του 17χρονου Nahel Merzouk στη Γαλλία. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας, Πολιτικής Προστασίας και Αθλητισμού της Ελβετίας εξήγησε πως επρόκειτο για μια προγραμματισμένη μετακίνηση αρμάτων μάχης. Διάφορα ελβετικά μέσα ενημέρωσης έχουν επίσης καταγράψει την πορεία αυτή.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, τα σύντομα βίντεο που κυκλοφόρησαν πρόσφατα παρουσιάζουν εκτός θεματικού πλαισίου μια προγραμματισμένη πορεία τεθωρακισμένων οχημάτων στα πλαίσια στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο παρακάτω:

Στα ρεπορτάζ περιγράφεται αναλυτικά ότι η πορεία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της υπηρεσίας προηγμένης εκπαίδευσης του 12ου τάγματος αρμάτων μάχης, η οποία είχε προγραμματιστεί και εγκριθεί ώστε να λάβει χώρα από τις 26 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου 2023.

Σε δηλώσεις του σε τοπικό μέσο της Ελβετίας, ο εκπρόσωπος του στρατού, Στέφαν Χόφερ, δήλωσε: «είναι πλασματικός και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», σχετικά με τον ισχυρισμό ότι ο στρατός πολεμά τις ταραχές, ενώ δε γνώριζε τους ακριβείς λόγους για τους οποίους η συνοδεία τανκ πέρασε μέσα από το Kloten, δήμο στη Ζυρίχη.

Τέλος, επιβεβαιώνουμε μέσω της διαδικασίας του γεωεντοπισμού ότι το πρώτο μέρος του βίντεο έχει ληφθεί στο Oberland και το δεύτερο μέρος στο δήμο Kloten, περιοχές στη Ζυρίχη .

Συμπέρασμα

Παρ’ όλο που το εξεταζόμενο βίντεο παρουσιάστηκε ως σχετικό με καταστολή διαδηλώσεων από την ελβετική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια των ταραχών στη γειτονική Γαλλία, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με τις εν λόγω διαδηλώσεις. Έχει ληφθεί στις περιοχές Oberland και Kloten της Ζυρίχης στις 26 Ιουνίου 2023 και απεικονίζει μια προγραμματισμένη πορεία τεθωρακισμένων οχημάτων με αφορμή στρατιωτική εκπαίδευση. Τέλος, το βίντεο δε θα μπορούσε να σχετίζεται με τον θάνατο του 17χρονου Nahel Merzouk από πυρά αστυνομικού στη Γαλλία, καθώς αυτός έλαβε χώρα μια μέρα αργότερα, στις 27 Ιουνίου 2023.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.