Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο από συναυλία στο Μεξικό παρουσιάζεται ως σχετικό με τα επεισόδια στη ΓαλλίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο από συναυλία στο Μεξικό παρουσιάζεται ως σχετικό με τα επεισόδια στη Γαλλία

7 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Στο βίντεο απεικονίζονται βάρβαρες ορδές της ανατολής που επιστρέφουν στην Ευρώπη με αφορμή το θάνατο του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ.

Συμπέρασμα

Τα πλάνα παρουσιάζονται εκτός θεματικού πλαισίου και έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Πρόκειται για συγκέντρωση πλήθους στην πλατεία Zocalo της Πόλης του Μεξικού την 3η Ιουνίου του 2023, με αφορμή τη συναυλία των Los Fabulosos Cadillacs.

Ο θάνατος του 17χρονου Ναέλ Μερτζούκ από πυρά αστυνομικού στις 27 Ιουνίου του 2023 στη Γαλλία, οδήγησε σε εκτεταμένα επεισόδια και κοινωνική αναταραχή. Έκτοτε στο διαδίκτυο διαμοιράζεται ανάμεσα σε αυθεντικό περιεχόμενο, οπτικοακουστικό υλικό το οποίο ουδεμία σχέση έχει με όσα λαμβάνουν χώρα στο Παρίσι. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο Facebook ένα βίντεο, το οποίο απεικονίζει συγκεντρωμένο πλήθος σε μια πλατεία. Το βίντεο φέρει κείμενο που υποστηρίζει ότι σε αυτό απεικονίζονται «βάρβαρες ορδές της ανατολής», ενώ στο υπόβαθρο ακούγεται ηχητικό που παραπέμπει σε μουσουλμανικές προσευχές. Ωστόσο, το βιντεοληπτικό υλικό έχει υποστεί επεξεργασία και παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα:

Το βίντεο που κυκλοφόρησε

Άλλη εκδοχή:

Τι ισχύει

Ξεκινήσαμε την αναζήτηση της αρχικής πηγής των βίντεο με εκτέλεση αντίστροφης αναζήτησης σε χαρακτηριστικά καρέ των πλάνων. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και στα ευρήματά μας, τα οποία είχαν καλύτερη ποιότητα, πλην όμως έφεραν την ίδια πλαισίωση, δηλαδή ότι απεικονίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον χαμό του 17χρονου Ναέλ. Εν τέλει καταλήξαμε στην αρχική πηγή.

Όπως προκύπτει από τη λεζάντα του πραγματικού βίντεο, αυτό έχει ληφθεί στην Πόλη του Μεξικού (cdmx -> Ciudad de México). Ακόμη, στη λεζάντα εντοπίζεται το όνομα της Αργεντίνικης μπάντας Los Fabulosos Cadillacs.

Με μια σύντομη αναζήτηση χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις-κλειδιά διαπιστώσαμε πως την 3η Ιουνίου του 2023, οι Los Fabulosos Cadillacs έδωσαν συναυλία στην πλατεία Zocalo (αναφέρεται επίσης στη λεζάντα), συγκεντρώνοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερους από τριακόσιους χιλιάδες φανς. Η είσοδος ήταν ελεύθερη και το event οργανώθηκε από τη διοίκηση της Πόλης του Μεξικού.

Ανάρτηση από τον λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού της Πόλης του Μεξικού στο Twitter

Λαμβάνοντας υπόψιν ταυτοποίηση της τοποθεσία των πλάνων, εκτιμάται ότι το βίντεο έχει ληφθεί από το εμπορικό κέντρο με την επωνυμία “Liverpool”. Στην ακόλουθη σύγκριση εντοπίζεται η εκκλησία του Αγίου Βερνάρδου.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού ότι το βίντεο απεικονίζει «βάρβαρες ορδές της ανατολής», πλάνα που διαμοιράζονται στο Facebook φέρουν μουσικό υπόβαθρο που παραπέμπει σε μουσουλμανικές προσευχές. Η μουσική έχει προστεθεί εμβόλιμα μέσω της πλατφόρμας του TikTok, όπου υπάρχει σχετική ένδειξη. Ωστόσο, ο διαμοιρασμός των εν λόγω πλάνων στο Facebook, όπου δεν υπάρχει σχετική ένδειξη, είναι δυνητικά παραπλανητική. Σε ό,τι αφορά το ηχητικό που συνοδεύει τα βίντεο, αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για εισαγωγή από τραγούδι που κυκλοφορεί σε πλατφόρμες όπως το Spotify και το YouTube (εδώ κι εδώ) και αποτελεί εξύμνηση για τον Αλλάχ.

Απάντηση του δημιουργού σε σχόλιό μας στην πλατφόρμα του YouTube αναφορικά με την εισαγωγή του τραγουδιού.

Ας σημειωθεί ότι ο επίμαχος ισχυρισμός καταρρίφθηκε επίσης από το βελγικό μέσο ελέγχου γεγονότων Knack.

Συμπέρασμα

Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι τα υπό εξέταση πλάνα απεικονίζουν «βάρβαρες ορδές της ανατολής» ή ότι συνδέονται με τα εκτεταμένα επεισόδια στο Παρίσι και τη Ναντέρ. Στην πραγματικότητα, το επίμαχο βίντεο απεικονίζει συγκεντρωμένο πλήθος στην πλατεία Zocalo της Πόλης του Μεξικού την 3η Ιουνίου του 2023, όταν χιλιάδες άνθρωποι συναντήθηκαν για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του αργεντίνικου συγκροτήματος Los Fabulosos Cadillacs.


Προσθήκη 10/7/2023: Στο άρθρο προστέθηκαν επιπλέον πληροφορίες για το περιεχόμενο της εισαγωγής του τραγουδιού που χρησιμοποιήθηκε από χρήστες του Tik Tok.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).