Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει ελεύθερο σκοπευτή στις διαδηλώσεις στη ΓαλλίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει ελεύθερο σκοπευτή στις διαδηλώσεις στη Γαλλία

7 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει ελεύθερο σκοπευτή κατά τη διάρκεια των αναταραχών στη Γαλλία.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το αναπαραγόμενο βίντεο παρουσιάζεται εκτός πλαισίου, αφού είναι προτερόχρονο των αναταραχών στη Γαλλία. Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, το εντοπίσαμε δημοσιευμένο στο διαδίκτυο ήδη από τις 6 Μαρτίου 2023.

Στον απόηχο του θανάτου του δεκαεφτάχρονου οδηγού στη Ναντέρ της Γαλλίας από πυρά αστυνομικού και τις επεισοδιακές διαδηλώσεις που ακολούθησαν, διαμοιράζεται ένα βίντεο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ελληνικές ιστοσελίδες, που υποτίθεται ότι δείχνει έναν ελεύθερο σκοπευτή στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Μάλιστα, κάποιοι χρήστες γράφουν πως πρόκειται για επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Στην πραγματικότητα, τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες: newsbreak.gr, newsbase.gr, olympia.gr, pressing.gr

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πλαίσιο

Στις 27 Ιουνίου 2023, ένας αστυνομικός πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής και σκότωσε τον δεκαεφτάχρονο Nahel Merzouk στο δυτικό προάστιο του Παρισιού, Ναντέρ, μετά από αστυνομικό έλεγχο κατά τον οποίο ο τελευταίος προσπάθησε να διαφύγει οδηγώντας ένα αυτοκίνητο (μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ). Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC από αυτόπτες μάρτυρες και κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, το θύμα είχε ήδη αγνοήσει ένα σήμα της αστυνομίας να σταματήσει, πριν οι αστυνομικοί προλάβουν το όχημα και ακολουθήσει ο πυροβολισμός. 

Στην κατάθεσή τους, οι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι περί τις 8 το πρωί στις 27 Ιουνίου 2023, εντόπισαν μια Mercedes με πολωνικές πινακίδες να κινείται γρήγορα σε λωρίδα λεωφορείων την οποία πρόλαβαν σε ένα φανάρι και έκαναν σήμα στον οδηγό να σταματήσει. Ο Nahel, ωστόσο, απομακρύνθηκε παραβιάζοντας τον σηματοδότη με αποτέλεσμα να δοθεί σήμα μέσω ασυρμάτου για καταδίωξη του οχήματος. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 8:16, το όχημα εντοπίστηκε και οι αστυνομικοί που συναντώνται στο βίντεο ισχυρίζονται ότι τράβηξαν τα όπλα τους με σκοπό να εμποδίσουν τον οδηγό να διαφύγει εκ νέου. Όταν αυτός αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις τους να σβήσει τη μηχανή και συνέχισε να προχωράει με το όχημα, ένας από τους αστυνομικούς τον πυροβόλησε θανάσιμα στο στήθος.

Ο θύτης βρίσκεται υπό προσωρινή κράτηση και του απαγγέλθηκε την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023 προκαταρκτική κατηγορία για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, αφού ο εισαγγελέας της Ναντέρ, Paschal Prache, από την αρχική του έρευνα διαπίστωσε ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για τη νόμιμη χρήση του όπλου από τον αστυνομικό. Στο γαλλικό δίκαιο, οι προκαταρκτικές κατηγορίες σημαίνουν ότι οι δικαστές που διενεργούν τις έρευνες έχουν βάσιμες υποψίες για αδικήματα, αλλά δίνουν χρόνο για περαιτέρω έρευνα πριν αποφασίσουν αν θα στείλουν την υπόθεση σε δίκη.

Έκτοτε πυροδοτήθηκαν αναταραχές σε ολόκληρη τη χώρα, με την αστυνομία να προβαίνει σε πάνω από δύο χιλιάδες συλλήψεις την προηγούμενη εβδομάδα. Περισσότερες από χίλιες τριακόσιες εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν στη Μαρσέιγ και στη Λυών, όπου στάλθηκαν 45 χιλιάδες αστυνομικοί και προσωπικό των ειδικών δυνάμεων, ενώ αναφέρθηκαν τουλάχιστον 500 τραυματισμοί αστυνομικών.

Τι ισχύει

Με αφορμή τις ανωτέρω αναταραχές, διαμοιράζεται στον ηλεκτρονικό Τύπο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει έναν ελεύθερο σκοπευτή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Στρατιωτικός νόμος!!

Το βίντεο που αναπαράγεται:

Με τη βοήθεια της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, διαπιστώσαμε πως το υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό παρουσιάζεται εκτός θεματικού περιεχομένου. Η παλαιότερη αναπαραγωγή που καταφέραμε να βρούμε εντοπίζεται στις 6 Μαρτίου 2023, από έναν λογαριασμό στο Twitter με το όνομα Répertoire meme cool (et Snap), χωρίς να αναφέρεται καμία πληροφορία σχετικά με το πλαίσιο. Ωστόσο, από την ημερομηνία και μόνο της δημοσίευσης, είναι εμφανές πως δεν είναι δυνατόν να σχετίζεται με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στη Γαλλία μετά το θάνατο του νεαρού στις 27 Ιουνίου.

Γεωεντοπισμός

Ας αναφερθεί επίσης ότι το εξεταζόμενο βίντεο έχει ληφθεί σε μια κοινότητα εργατικών κατοικιών στα ανατολικά προάστια του Παρισιού και συγκεκριμένα στην τοποθεσία: 48.831154026380894, 2.5396379984273754.

Γεωεντοπισμός: Ellinika Hoaxes

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το αναπαραγόμενο βίντεο παρουσιάζεται εκτός πλαισίου, αφού είναι προτερόχρονο των αναταραχών στη Γαλλία. Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, το εντοπίσαμε δημοσιευμένο στο διαδίκτυο ήδη από τις 6 Μαρτίου 2023.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.