Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο με άγρια ζώα στους δρόμους της Γαλλίας ΔΕΝ σχετίζεται με τις αναταραχές του Ιουλίου του 2023FAKE NEWS

Βίντεο με άγρια ζώα στους δρόμους της Γαλλίας ΔΕΝ σχετίζεται με τις αναταραχές του Ιουλίου του 2023

7 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Σύμφωνα με βίντεο, στη Γαλλία, διαδηλωτές απελευθέρωσαν άγρια ζώα από ζωολογικό κήπο.

Συμπέρασμα

Κανένα στοιχείο δεν επιβεβαιώνει την περιπλάνηση άγριων ζώων στους δρόμους της Γαλλίας. Τα επίμαχα βίντεο εντοπίζονται στο διαδίκτυο ήδη από το 2020 και σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τις πρόσφατες αναταραχές που ξέσπασαν στη Γαλλία ύστερα από το θάνατο του 17χρονου Nahel Merzouk από πυρά αστυνομικού στις 27 Ιουνίου 2023. Ο θάνατος του Merzouk συνοδεύτηκε πράγματι από εκτεταμένες και βίαιες αναταραχές στη Γαλλία, αλλά και έντονη παραπληροφόρηση, με παρόμοια βίντεο παλαιότερων εποχών που απεικονίζουν άγρια ζώα στους γαλλικούς δρόμους να διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να συνδέονται ψευδώς με τις διαδηλώσεις.

Μεγάλη διάδοση παρουσίασαν βίντεο στις αρχές Ιουλίου, που δείχνουν άγρια ζώα να τρέχουν ανάμεσα από αυτοκίνητα στους δρόμους της Γαλλίας, με το hashtag “Η Γαλλία έπεσε”, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων που ξέσπασαν με αφορμή το θάνατο του 17χρονου Nahel Merzouk από πυρά αστυνομικού. Οι χρήστες ισχυρίζονται πως οι διαδηλωτές απελευθέρωσαν ζώα από ζωολογικούς κήπους. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει. Τα βίντεο εντοπίζονται να διακινούνται στο διαδίκτυο ήδη από το 2020 και σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τις αναταραχές.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων:

Πλαίσιο

Στις 27 Ιουνίου 2023, ο Nahel Merzouk, ένας 17χρονος Γάλλος αλγερινής καταγωγής, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου μετά από καταδίωξη στη Ναντέρ, προάστιο του Παρισιού. Η οργή για το θάνατό του εξελίχθηκε σε μια γενικευμένη δημόσια διαμαρτυρία για την αστυνομική καταστολή, με ακραίες ταραχές, με συμμετέχοντες κυρίως νεαρούς Γάλλους. [πηγή]

Η κυβέρνηση Μακρόν ήρθε ξανά αντιμέτωπη με μια νέα κρίση, ύστερα και από τις διαδηλώσεις για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της περασμένης άνοιξης, με την κατάσταση να υποδεικνύει τον διαρκή αναβρασμό μερίδας της γαλλικής κοινωνίας. [πηγή]

Η έκρυθμη αυτή κατάσταση ευνόησε και την εμφάνιση ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης, όπως για παράδειγμα το δημοφιλές hashtag #FranceHasFallen και τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση Μακρόν καταρρέει, ενώ διατυπώθηκαν και ρατσιστικά σχόλια εναντίον των διαδηλωτών, παρόλο που στην πλειοψηφία τους πρόκειται για Γάλλους πολίτες. [πηγή]

Μια ανασκόπηση των ποικίλων ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τις πρόσφατες αναταραχές μπορεί να εντοπιστεί εδώ.

Στο πλαίσιο αυτό, διάφορα βίντεο που δείχνουν άγρια ζώα να περιφέρονται στους γαλλικούς δρόμους έγιναν viral στις αρχές Ιουλίου στο Tik Tok και στο Twitter, με τους χρήστες να αποδίδουν ψευδώς την υπαιτιότητα στους “μετανάστες” και τους “ταραχοποιούς”. Οι εικόνες αυτές θεωρήθηκαν ενδεικτικές της κατάστασης αποσταθεροποίησης στην οποία βρίσκεται η Γαλλία του Μακρόν.

Ένας χρήστης στο Facebook ισχυρίστηκε ότι:

“Εν τω μεταξύ, στη Γαλλία, διαμαρτυρόμενοι μετανάστες απελευθέρωσαν έναν ελέφαντα και άλλα ζώα από τον ζωολογικό κήπο.
Εκτός από τον ελέφαντα, το βίντεο δείχνει επίσης μια ζέβρα και λιοντάρια”

Μια ανάρτηση στο Twitter, με δεκάδες χιλιάδες προβολές, ισχυρίζεται τα εξής:

“Όταν οι Γάλλοι ταραξίες απελευθέρωσαν τα ζώα του ζωολογικού κήπου χθες το βράδυ, η πόλη κατακλύστηκε από λιοντάρια, κατσίκες και ζέβρες. Το γεγονός ότι τα ζώα του ζωολογικού κήπου είναι παρόντα σε όλη την πόλη και αποτελούν απειλή για όλους όσους ζουν στη Γαλλία είναι αποτρόπαιο”.

Σε άλλη ανάρτηση του Twitter διαβάζουμε ότι:

Ένας ζωολογικός κήπος στη Γαλλία άνοιξε αναγκαστικά από ταραχοποιούς. Λιοντάρια, ζέβρες και άλλα ζώα εθεάθησαν στους δρόμους.

Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν ισχύει. Παραθέτουμε ένα από τα επίμαχα βίντεο που γνώρισε ιδιαίτερη διάδοση και αποτελεί σύνθεση τριών διαφορετικών βίντεο.

Αρχικά το βίντεο δείχνει ένα πόνι και μια ζέβρα να τρέχουν ανάμεσα σε αυτοκίνητα, στη συνέχεια τρία λιοντάρια να περιφέρονται σε έναν δρόμο και στο τέλος μια ομάδα αντρών με καλυμμένα πρόσωπα να ρίχνουν φως σε έναν ελέφαντα:

Πηγή: Twitter

Τι ισχύει

Με έρευνα στις μηχανές αναζήτησης εντοπίσαμε το αρχικό βίντεο με τις ζέβρες ενσωματωμένο σε πολλά άρθρα από τον Απρίλιο του 2020.

Πηγή: Google

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Le Parisien στις 13 Απριλίου 2020, μια ζέβρα εθεάθη στην περιοχή μεταξύ Chennevières και Champigny-sur-Marne.

Την ίδια μέρα η Daily Mail σε δημοσίευμά της αναφέρει πως η ζέβρα “είχε δραπετεύσει από ζωολογικό κήπο στο Ormesson-sur-Marne αφού η πύλη του περιβόλου είχε μείνει ανοιχτή το βράδυ της Παρασκευής [ενν. Παρασκευή 10.4.2020]”.

Οι ακριβέστερες πληροφορίες έρχονται από δημοσίευμα της Huffington Post, σύμφωνα με το οποίο, στις 10 Απριλίου 2020, δύο πόνι και μια ζέβρα εθεάθησαν στους δρόμους του Champigny-sur-Marne, στο Val-de-Marne της Γαλλίας. Μάλιστα, σε βίντεο της Huffington Post στο YouTube γίνεται λόγος για πολλά ζώα που εθεάθησαν να περιφέρονται στους δρόμους της περιοχής.

Συγκρίνοντας τα βίντεο του 2020 από τον γαλλικό Τύπο με τα βίντεο που έγιναν viral τον Ιούλιο του 2023 παρατηρούμε πως είναι ακριβώς ίδια.

Σύγκριση στιγμιοτύπων από βίντεο του 2020 στο Le Parisien (αριστερά) και από ανάρτηση στο Twitter την 1η Ιουλίου 2023 (δεξιά)

Τα ζώα, σύμφωνα με τη Huffington Post, ανήκουν στο τσίρκο Badin, που εδρεύει στην πόλη Ormesson-sur-Marne. Ο ιδιοκτήτης του τσίρκου Badin δήλωσε πως το κλουβί τους βρέθηκε ανοιχτό, υποψιαζόμενος κάποια φάρσα από κατοίκους της περιοχής και πως η περιπλάνηση δεν κράτησε παραπάνω από 15 λεπτά, με τα ζώα να επιστρέφουν ασφαλή.

Το Ormesson-sur-Marne είναι γαλλική κοινότητα στον νομό Val-de-Marne, στη διοικητική περιοχή της Île-de-France και απέχει από το Chennevières-sur-Marne και το Champigny-sur-Marne – περιοχές όπου εθεάθησαν τα ζώα – μόλις ελάχιστα λεπτά.

Το βίντεο με τα τρία λιοντάρια που περιφέρονται στον δρόμο κυκλοφορεί στο YouTube, στο Facebook και το Twitter ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 και προέρχεται – σύμφωνα με τα βίντεο που διακινήθηκαν εκείνη την περίοδο – από την περιοχή Seine-Saint-Denis, μια κοινότητα στα βόρεια προάστια του Παρισιού.

Προχωρήσαμε σε σύγκριση των στιγμιοτύπων μεταξύ του βίντεο του 2020 από το YouTube, το οποίο κυκλοφορεί με τον τίτλο “Λιοντάρια περιφέρονται στο Saint Denis τη νύχτα χωρίς καμία επιτήρηση” και του επίμαχου βίντεο από τον λογαριασμό La France Libre που γνώρισε ιδιαίτερη διάδοση.

Σύγκριση στιγμιοτύπων από το βίντεο του 2020 (αριστερά), με το βίντεο υπό εξέταση στο Twitter την 1η Ιουλίου 2023 (δεξιά)

Η χαμηλή ποιότητα των βίντεο δεν μας επιτρέπει να πούμε με σιγουριά εάν πρόκειται όντως για λιοντάρια ή για παρεμφερές είδος ζώου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο ζωολογικός κήπος του Παρισιού (Parc zoologique de Paris) διαβεβαίωσε την ισπανική σελίδα ελέγχου ειδήσεων Maldita.es. ότι τα λιοντάρια δεν έχουν “ποτέ” δραπετεύσει, ενώ για τον Φεβρουάριο του 2020 “δεν υπήρξαν αναφορές στον Τύπο για απόδραση άγριων ζώων στο Seine-Saint-Denis”, όπως επισημαίνει η Libération σε αντίστοιχο άρθρο της.

Τέλος, δεν κατέστη εφικτό να εξακριβώσουμε την προέλευση του βίντεο που απεικονίζει τον ελέφαντα. Σύμφωνα με την επισήμανση τοποθεσίας, το βίντεο φαίνεται να έχει ληφθεί στο προάστιο Tremblay-en-France του Παρισιού.

Σύμφωνα με άρθρο του ενημερωτικού ιστότοπου The Local, το Ζωολογικό Πάρκο του Παρισιού, το οποίο απέχει 27 χιλιόμετρα από το Tremblay-en-France, δεν έχει αναφέρει την απώλεια οποιουδήποτε ζώου, ούτε και άλλοι γαλλικοί ζωολογικοί κήποι.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί, οι οποίοι συνδέουν την υποτιθέμενη εμφάνιση άγριων ζώων, όπως κατσίκες και γορίλλες σε διάφορα μέρη της Γαλλίας με τις πρόσφατες αναταραχές, μέσα από την εκτός πλαισίου χρήση βίντεο κατά πολύ προγενέστερων των διαδηλώσεων έχουν καταρριφθεί από σελίδες ελέγχου ειδήσεων και εντοπίζονται εδώ και εδώ.

Συνεπώς, η περιπλάνηση άγριων ζώων στους γαλλικούς δρόμους, στο πλαίσιο των αναταραχών ύστερα από τη δολοφονία του 17χρονου Nahel Merzouk, δεν αποδεικνύεται από κανένα διαθέσιμο στοιχείο. Ο ισχυρισμός ότι οι διαδηλωτές απελευθέρωσαν άγρια ζώα από τον ζωολογικό κήπο καταρρίπτεται ως ψευδής.

Συμπέρασμα

Τα βίντεο που δείχνουν άγρια ζώα να περιφέρονται στους γαλλικούς δρόμους κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ήδη από τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2020 και σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τις πρόσφατες αναταραχές που εκδηλώθηκαν ύστερα από τον θάνατο του 17χρονου Nahel Merzouk από πυρά αστυνομικού. Κανένα στοιχείο δεν επιβεβαίωσε την πρόσφατη περιπλάνηση άγριων ζώων στους δρόμους της Γαλλίας. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί καταρρίπτονται ως ψευδείς.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.