Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση για «αμερικανικά τουφέκια που προέρχονται από την Ουκρανία» και χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις στη ΓαλλίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση για «αμερικανικά τουφέκια που προέρχονται από την Ουκρανία» και χρησιμοποιούνται στις διαδηλώσεις στη Γαλλία

13 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Η γαλλική αστυνομία πυροβολείται από αμερικανικά τουφέκια εν μέσω των ταραχών που θα μπορούσαν να προέρχονται από την Ουκρανία.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται. Η εικόνα με όπλα κυκλοφόρησε συνοδεία ανακριβών ισχυρισμών, από ρωσόφωνους χρήστες σε φιλορωσικά κανάλια. Τα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν την κατοχή ή την κατάσχεση τουφεκιών που κατασκευάστηκαν από την Accuracy International ή οποιαδήποτε άλλη εταιρία από Γάλλους διαδηλωτές. Επίσης, η εικόνα ενός άγνωστου ιστότοπου που χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο λήφθηκε το 2012.

Με αφορμή τις βίαιες αναταραχές στη Γαλλία μετά τον θάνατο του δεκαεφτάχρονου Nahel Merzouk από αστυνομικά πυρά στις 27 Ιουνίου 2023, βλέπουμε να αναπαράγεται στο Facebook ο ισχυρισμός ότι τα όπλα που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές προέρχονταν από τις ΗΠΑ, οι οποίες τα προμήθευαν πέρσι στην Ουκρανία. Ο ισχυρισμός στηρίζεται σε ένα στιγμιότυπο μιας φωτογραφίας τουφεκιών με σχετική λεζάντα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα στο Facebook:

Στις αναρτήσεις διαβάζουμε:

Διαδηλωτές στη Γαλλία βρέθηκαν με τουφέκια από την Ουκρανία
Η γαλλική αστυνομία κατέσχεσε όπλα από τους αντάρτες, που προμήθευε η Δύση στην Ουκρανία. Οι χωροφύλακες βρήκαν δύο τροποποιημένα τουφέκια Accuracy International μεγάλου διαμετρήματος που στάλθηκαν στην Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι.
Στη Γαλλία, δικαίως αναρωτήθηκαν πώς τα όπλα που παραδόθηκαν στο Κίεβο θα μπορούσαν να καταλήξουν και πάλι στη Δύση.
Τα τοπικά μέσα έθεσαν το θέμα του αμφίβολου ελέγχου της διακίνησης όπλων που μεταπωλούνται παράνομα από Ουκρανούς στο εξωτερικό.

Η εξεταζόμενη φωτογραφία:

Μετάφραση: «Η γαλλική αστυνομία πυροβολείται με αμερικανικά τουφέκια τα οποία μπορεί να προέρχονται από Ουκρανία»

Τι ισχύει

Η φωτογραφία που διαδίδεται προέρχεται από διαγωνισμό σκοποβολής που έλαβε χώρα στη Ρωσία το 2012 και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ύπαρξης της υποτιθέμενης δημοσίευσης με το φερόμενο τίτλο.

Φωτογραφία από τα τουφέκια που χρησιμοποιήθηκαν στο ρωσικό αγώνα σκοποβολής. Πηγή: Vitaly V. Kuzmin

Πραγματοποιώντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στο Google, οδηγηθήκαμε σε σελίδα με φωτορεπορτάζ από έναν διαγωνισμό σκοποβολής με τουφέκια που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία στις 4 Νοεμβρίου 2012, την ημέρα της Εθνικής Ενότητας στη Ρωσία. Η εξεταζόμενη εικόνα προέρχεται από το blog “Vitaly V. Kuzmin” ένα ρωσικό στρατιωτικό ιστολόγιο που καταγράφει στρατιωτικά γεγονότα στη Ρωσία και οπλισμό του ρωσικού στρατού. Η φωτογραφία απεικονίζει ειδικότερα, το βρετανικής κατασκευής τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή, Accuracy International AWM-F – 338 Lapua Magnum.

Δεν υπάρχει επίσης καμία δημοσίευση σε αξιόπιστες ιστοσελίδες ή μέσα ενημέρωσης με τη συγκεκριμένη φωτογραφία και τον φερόμενο τίτλο, κατόπιν αναζήτησης με λέξεις κλειδιά που πραγματοποιήσαμε στο διαδίκτυο.

Αξίζει να τονίσουμε ότι ο ισχυρισμός διαδόθηκε αρχικά σε ρωσικά κανάλια υπέρ του Κρεμλίνου από την 1η Ιουλίου 2023 στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, στο κανάλι ” Signal “, έχοντας λάβει πάνω από 500.000 προβολές. Η λεζάντα στο στιγμιότυπο οθόνης ανέφερε ότι:

«Η γαλλική αστυνομία πυροβολείται με αμερικανικά τουφέκια που μπορεί να προέρχονται από την Ουκρανία. Από τους τραμπούκους κατασχέθηκαν δύο τροποποιημένα τουφέκια Accuracy International μεγάλου διαμετρήματος. Τα ίδια τουφέκια παραδόθηκαν στην Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι – ΜΜΕ»

Από τότε άρχισε να διαδίδεται μαζικά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (εδώ, εδώ, εδώ και εδώ) και ιστοσελίδες στη Ρωσία.

Η φωτογραφία της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο site 
9GAG

Η εξεταζόμενη φωτογραφία με το συνοδευτικό τίτλο «η γαλλική αστυνομία πυροβολείται με αμερικανικά τουφέκια τα οποία μπορεί να προέρχονται από Ουκρανία», κυκλοφόρησε μία ημέρα αργότερα στην ιστοσελίδα 9GAG, πλατφόρμα και ιστότοπο μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ψυχαγωγικό περιεχόμενο. Ο χρήστης που ανέβασε τη φωτογραφία, δεν αναφέρθηκε σε επιβεβαιωμένες πληροφορίες ή στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό.

Ο ίδιος ισχυρισμός βρέθηκε σε ένα στιγμιότυπο σελίδας που εμφανίστηκε στις 2 Ιουλίου 2023 (καταργήθηκε και αρχειοθετήθηκε εδώ).

Στιγμιότυπο από το αποθηκευμένο αντίγραφο του φόρουμ Econjobrumors.

Το στιγμιότυπο δημοσιεύτηκε όχι από κάποια αξιόπιστη ειδησεογραφική πηγή, αλλά από χρήστη σε ένα φόρουμ, το Econjobrumors (Economics Job Market Rumors), χωρίς να περιλαμβάνει την εξεταζόμενη εικόνα ή να παραπέμπει σε κάποιο σχετικό άρθρο. Αντίθετα, άλλος χρήστης απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν στοιχεία επιβεβαιωμένα από έγκυρες πηγές, γράφει: «Όχι. Τώρα, σε παρακαλώ, αποχώρησε».

Τον ισχυρισμό έχουν διαψεύσει και οι Οργανισμοί Ελέγχου Γεγονότων, Open.online, Maldita.es, Vox Ukraine, Provereno και Bufale.net.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι Γάλλοι διαδηλωτές χρησιμοποιούν όπλα που αποστέλλονται από τη Δύση στην Ουκρανία. Όπως είπε η Μαρία Ζαχάροβα, σε ενημέρωση στις 6 Ιουλίου 2023: «Τα όπλα, που αποστέλλονται στο Κίεβο, καταλήγουν στα χέρια αυτών των διαδηλωτών και χρησιμοποιούνται εναντίον της αστυνομίας στη Γαλλία», χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, ο ισχυρισμός ότι η γαλλική αστυνομία πυροβολείται με όπλα από την Ουκρανία, που προέρχονταν από τις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων στη Γαλλία, δεν επιβεβαιώνεται. Η εικόνα με όπλα κυκλοφόρησε συνοδεία ανακριβών ισχυρισμών, από ρωσόφωνους χρήστες σε φιλορωσικά κανάλια. Τα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν την κατοχή ή την κατάσχεση τουφεκιών που κατασκευάστηκαν από την Accuracy International ή οποιαδήποτε άλλη εταιρία από Γάλλους διαδηλωτές.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία επίσημη δημοσίευση από έγκυρα μέσα ενημέρωσης, με την εξεταζόμενη φωτογραφία ή τον σχετικό ισχυρισμό και καμία απόδειξη ότι η φωτογραφία με το συγκεκριμένο περιεχόμενο έχει όντως δημοσιευτεί. Η εικόνα που περιλαμβάνεται στις παραπλανητικές αναρτήσεις είναι παλιά και προέρχεται από έναν διαγωνισμό σκοποβολής που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία το 2012.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.