Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Μαρίν Λεπέν δεν έκανε δηλώσεις για τη «νέα παγκόσμια τάξη» και τη σύλληψη του Εμανουέλ ΜακρόνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Μαρίν Λεπέν δεν έκανε δηλώσεις για τη «νέα παγκόσμια τάξη» και τη σύλληψη του Εμανουέλ Μακρόν

15 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα σώσει τη Γαλλία από τη «νέα παγκόσμια τάξη» και ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα συλληφθεί.

Συμπέρασμα

Δηλώσεις της Μαρίν Λεπέν σε βίντεο που δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Twitter, σχετικά με τις πρόσφατες ταραχές στη Γαλλία, έχουν παραποιηθεί και αποδοθεί ψευδώς στην πολιτικό. Η φράση «θα σώσω τη Γαλλία από τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων - ο Μακρόν θα συλληφθεί» δεν ειπώθηκε ποτέ από την Πρόεδρο της ακροδεξιάς ομάδας Rassemblement National. Επιπλέον, αρχική πηγή του παραπλανητικού ισχυρισμού είναι η ιστοσελίδα The People's Voice, γνωστή για τη διάδοση παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων.

Από τις αρχές Ιουλίου και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Γαλλία μετά το θάνατο του 17χρονου Ναέλ Μερτζούκ από πυρά αστυνομικού, στις 27 Ιουνίου του 2023, ξεκίνησε να διαδίδεται ο ισχυρισμός ότι η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του γαλλικού κόμματος Rassemblement National, δήλωσε ότι θα σώσει τη Γαλλία από τη «νέα παγκόσμια τάξη» και πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, θα συλληφθεί. Ιστοσελίδες στήριξαν τις υποτιθέμενες δηλώσεις της σε ένα βίντεο που δημοσίευσε η ίδια στο λογαριασμό της στο Twitter. Ωστόσο, τα παραπάνω λόγια αποδόθηκαν ψευδώς στην Γαλλίδα πολιτικό καθώς ουδέποτε προέβη σ’ αυτές τις δηλώσεις σχετικά με τις αναταραχές στη χώρα.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: triklopodia.gr, pronews.gr, makeleio.gr, lumi-news.gr, aetos-apokalypsis.com, sahiel.gr, choratouaxoritou.gr, happenednow.gr, gegonotstomikroskpio.com, egerssi.gr, ksipnistere.com, rua.gr, epilekta.com.

Παραδείγματα στο Facebook:

Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από άρθρα που αναπαράγουν τον ισχυρισμό:

«Τις τελευταίες δύο ημέρες Γάλλοι έχουν βγει στους δρόμους και συγκρούονται με τους μετανάστες αλλά και με τους απογόνους μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς. Την ίδια στιγμή η Μαρίν Λεπέν προχώρησε σε δηλώσεις για τα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες: «Θα σώσω την Γαλλία από την Νέα Τάξη Πραγμάτων, ο Ε.Μακρόν θα συλληφθεί».»-pronews.gr

«Μαρίν Λεπέν: «Θα σώσω τη Γαλλία από τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων – ο Μακρόν θα συλληφθεί».. Η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν εξέδωσε μια εθνική ομιλία, δεσμευόμενη να σώσει τη Γαλλία από τη «Νέα Παγκόσμια Τάξη» και να θεωρήσει τον Πρόεδρο Μακρόν ποινικά υπεύθυνο για την αναρχία που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα. » -luminews


Το πλαίσιο

Αρχικά, αξίζει να τονίσουμε ότι η αρχική πηγή των παραπλανητικών ισχυρισμών είναι ο ιστότοπος “The People’s Voice”, γνωστός για τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Το The People’s Voice, παλαιότερα γνωστό ως “News Punch“, μια από τις μεγαλύτερες πηγές διασποράς ψευδών ειδήσεων παγκοσμίως, δημοσίευσε στις 3 Ιουλίου 2023 άρθρο με τίτλο «Μαρίν Λεπέν: Θα σώσω τη Γαλλία από τη Νέα Παγκόσμια Τάξη – Ο Μακρόν θα συλληφθεί».

Στιγμιότυπο από το άρθρο του The People’s Voice. 3/7/2023.

Έκτοτε, χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα αγγλικά (εδώ, εδώ και εδώ), στα γαλλικά (εδώ) και σε άλλες γλώσσες, διαμοιράστηκαν στιγμιότυπα οθόνης από το συγκεκριμένο άρθρο, συγκεντρώνοντας χιλιάδες προβολές. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Τι ισχύει

Τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα παραποιούν τις δηλώσεις της Γαλλίδας πολιτικού στο Twitter. Η Μαρίν Λεπέν, βουλευτής και Πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National (RN) στην γαλλική Εθνοσυνέλευση, δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο διάρκειας 3 λεπτών, στο προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter στις 30 Ιουνίου 2023, στο οποίο έκανε δηλώσεις σχετικά με τις πρόσφατες ταραχές στη Γαλλία. Μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.

Στιγμιότυπο από το tweet της Μαρίν Λεπέν, 30/6/23

Σε αυτό, συγκεκριμένα, ζήτησε από το Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να δεχθεί «χωρίς άλλη καθυστέρηση» τους σχηματισμούς που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση για να συζητήσουν τη «σοβαρή κατάσταση» της χώρας και τις «πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπισή της. Χαρακτηριστικά, στη λεζάντα, η Λεπέν έγραψε:

«Για αρκετές ημέρες, μια κατάσταση ενδημικής διαταραχής έχει καθιερωθεί στη χώρα, οι εικόνες και οι απόηχοι της οποίας είναι ανατριχιαστικά βάναυσες. Ζητώ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δεχθεί τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Στο βίντεο, ακόμα, εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις και κάλεσε για «παύση της βίας». Κατηγόρησε τους διαδηλωτές για την ενθάρρυνση της βίας και εξέφρασε την υποστήριξή της στις δυνάμεις ασφαλείας. Ζήτησε ακόμα «τομεακές απαγορεύσεις κυκλοφορίας» και σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, το γαλλικό κανάλι BFMTV και άλλα μέσα ενημέρωσης στη Γαλλία, όπως η Liberation, παρέθεσαν το βίντεο της Λεπέν και ανέφεραν ότι μίλησε για τις διαμαρτυρίες. Το άρθρο του The People’s Voice, αναμεταδίδει μια μεταφρασμένη στα αγγλικά έκδοση του βίντεο στο Twitter.

Ωστόσο, σε κανένα σημείο της ομιλίας της, η πολιτικός δεν αναφέρθηκε στη διάσωση της Γαλλίας από τη «Νέα Παγκόσμια Τάξη», ούτε είπε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν θα συλληφθεί. Ακόμη, δεν βρήκαμε πληροφορίες ή άρθρα σε αξιόπιστα ενημερωτικά μέσα με τις συγκεκριμένες αναφορές. Έτσι, οι δηλώσεις της Λεπέν αποδόθηκαν ψευδώς και παραπλανητικά.

Τέλος, τον ισχυρισμό έχουν καταρρίψει οι Οργανισμοί Ελέγχου Γεγονότων dpa-factchecking.com και logicallyfacts.com.

Συμπέρασμα

Ψευδώς αποδίδεται στη Μαρίν Λεπέν η φράση: «θα σώσω την Γαλλία από την Νέα Τάξη Πραγμάτων, ο Ε. Μακρόν θα συλληφθεί», καθώς ουδέποτε έκανε τέτοιες δηλώσεις. Ο ισχυρισμός συνοδεύεται μεν από βίντεο που δημοσίευσε η ίδια η Λεπέν, στις 30 Ιουνίου 2023, σχετικά με τις πρόσφατες διαδηλώσεις στη Γαλλία, στο οποίο ωστόσο δεν είπε ποτέ ότι ο πρόεδρος Μακρόν θα συλληφθεί ή ότι θα έσωζε τη χώρα από τη «Νέα Παγκόσμια Τάξη». Επομένως, τα δημοσιεύματα παραποιούν της δηλώσεις της πολιτικού.

Στην πραγματικότητα, η Λεπέν κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να δεχθεί τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση για να συζητήσουν την κατάσταση στη χώρα και τις «πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπισή της. Τέλος, αρχική πηγή του παραπλανητικού ισχυρισμού είναι η ιστοσελίδα The People’s Voice, γνωστή για τη διάδοση παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.