Ποιοι είμαστε
Αρχική Απάτη: Το Πλαίσιο ΔΕΝ «χαρίζει» ξυριστικές μηχανές έναντι χαμηλού αντιτίμουSCAMS

Απάτη: Το Πλαίσιο ΔΕΝ «χαρίζει» ξυριστικές μηχανές έναντι χαμηλού αντιτίμου

20 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Το Πλαίσιο, ως μέρος των ετήσιων ειδικών προσφορών του, «χαρίζει» ξυριστικές μηχανές έναντι πολύ χαμηλού χρηματικού αντιτίμου.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για απάτη που χρησιμοποιεί αυθαίρετα το λογότυπο των καταστημάτων Πλαίσιο με σκοπό να παραπλανήσει τους χρήστες και να τους αποσπάσει χρήματα και προσωπικές πληροφορίες.

Μια νέα απάτη κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο Facebook, με χρήση του λογότυπου του καταστήματος Πλαίσιο, και υπόσχεται ότι «χαρίζει» συγκεκριμένο αριθμό ξυριστικών μηχανών έναντι πολύ χαμηλού χρηματικού αντιτίμου. Ως αφορμή χρησιμοποιεί ένα σύντομο κουίζ που όποιος συμπληρώσει έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει το «δώρο». Ωστόσο πρόκειται για απάτη που στοχεύει στη συλλογή προσωπικών πληροφοριών των χρηστών και την απόσπαση χρημάτων.

Παράδειγμα:

Η ανωτέρω δημοσίευση αναρτήθηκε στην πλατφόρμα του Facebook στις 19 Ιουλίου 2023 σε σελίδα που φέρει την ονομασία «Buy This». Αν επισκεφτούμε την καρτέλα «Πληροφορίες» διαπιστώνουμε ότι η σελίδα δημιουργήθηκε 2 ημέρες προτού προβεί στη δημοσίευση του «προσφοράς», ενώ μάλιστα είναι καταχωρημένη ως Διακόσμηση σπιτιού.

Ακόμη, κάτω από την ανάρτηση παρατηρήσαμε διάφορα σχόλια από φαινομενικά ελληνικά προφίλ να σχολιάζουν σχετικά με την εγκυρότητα της προσφοράς. Κάποιοι, μάλιστα, λογαριασμοί συμπεριλαμβάνουν φωτογραφίες «αποδεικνύοντας» ότι έλαβαν το δώρο.

Η απάτη Βήμα-βήμα

Καθώς επισκεπτόμαστε τη σελίδα αντιλαμβανόμαστε ότι μοιάζει αρκετά με την επίσημη σελίδα του καταστήματος, ενώ μάλιστα το λογότυπο του παραθύρου της σελίδας είναι πανομοιότυπο με αυτό των καταστημάτων Πλαίσιο. Η σελίδα ενημερώνει τους χρήστες πως πρόκειται για μια από τις ειδικές προσφορές του καταστήματος και στη συνέχεια τους προτρέπει να συμπληρώσουν ένα σύντομο κουίζ το οποίο, φαινομενικά, έχει σκοπό να βελτιώσει τον τρόπο εξυπηρέτησης πελατών της επιχείρησης.

Κάθε χρόνο η Plaisio πραγματοποιεί ειδικές προσφορές. Για να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας και να πάρουμε σχόλια για το κατάστημά μας, φέτος χαρίζουμε 100 ξυριστικές μηχανές Philips μόνο με 2€ αντί για 119€! Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις και επιλέξτε μία από τις 12 θέσεις για να κερδίσετε ένα ξυραφάκι με έκπτωση 99%!

Το κουίζ αποτελείται από 5 σύντομες ερωτήσεις τις οποίες ο χρήστης πρέπει να απαντήσει ώστε να συμπεριληφθεί στους τυχερούς που θα διεκδικήσουν το δώρο στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή που διαφημίζεται.

Εφόσον κάποιος ολοκληρώσει το κουίζ μεταφέρεται σε νέα σελίδα που τον ενημερώνουν ότι οι απαντήσεις του καταγράφηκαν. Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα pop-up μήνυμα στην οθόνη που γράφει: «Το ξυράφι βρίσκεται σε μία από τις 12 υποδοχές, επιλέξτε τη σωστή υποδοχή για να το πάρετε, έχετε 3 προσπάθειες, καλή τύχη!» Η πρώτη απόπειρα του χρήστη να πετύχει την ξυριστική μηχανή πίσω από τις κάρτες πλαίσιο – όπως φαίνονται παρακάτω – είναι αποτυχημένη. Με την δεύτερη, όμως, προσπάθεια ο χρήστης ενημερώνεται ότι κέρδισε.

Πατώντας το κουμπί «Αγορά» μεταφέρετε σε νέα σελίδα που βλέπει ολόκληρη την ξυριστική μηχανή.

Στη συνέχεια, ζητείται από τον χρήστη να συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία (ονοματεπώνυμο, email, τηλέφωνο), καθώς και πληροφορίες παράδοσης του «πακέτου» (διεύθυνση, πόλη, ΤΚ).

Έτσι, φθάνουμε στην τελική σελίδα «Πληρωμή» όπου και ζητούνται τα στοιχεία της κάρτας του χρήστη με σκοπό την αγορά του προϊόντος και την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 

Είναι εμφανές ότι η διαδικασία προσπαθεί να δελεάσει τον χρήστη με το σχεδόν μηδαμινό αντίτιμο για το διαφημιζόμενο προϊόν, με σκοπό να αποσπάσει τα προσωπικά του στοιχεία καθώς και στοιχεία πιστωτικής κάρτας.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όσα εξετάσαμε, αξιολογούμε την εν λόγω διαδικασία ως απάτη, η οποία μάλιστα χρησιμοποιεί αυθαίρετα το λογότυπο των καταστημάτων Πλαίσιο. Σκοπός είναι η απόσπαση προσωπικών πληροφοριών καθώς και χρημάτων από τα άτομα που θα λάβουν μέρος στην φερόμενη προσφορά.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.