Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητική η ανάρτηση με τα εισιτήρια από τα ΚΤΕΛ ΡόδουΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπλανητική η ανάρτηση με τα εισιτήρια από τα ΚΤΕΛ Ρόδου

23 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

ισχυρισμός:

Κατά την εκκένωση της Λίνδου έβαλαν τους πολίτες να πληρώσουν εισιτήριο στα ΚΤΕΛ

Συμπέρασμα:

Όπως φαίνεται από την ώρα έκδοσης των εισιτηρίων που εμφανίζονται στη φωτογραφία, αυτά εκδόθηκαν στις 9:29μμ της 22ης Ιουλίου 2023, πάνω από δύο ώρες πριν την εντολή εκκένωσης, η οποία ανακοινώθηκε στις 11:40μμ της 22ης Ιουλίου 2023. Την ώρα της έκδοσης των εισιτηρίων στη φωτογραφία, τα δρομολόγια εκτελούνταν κανονικά, ενώ δεν υπήρχε ακόμα εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Μια ημέρα μετά την εντολή εκκένωσης στον οικισμό της Λίνδου στη Ρόδο λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν το νησί, φωτογραφία η οποία παρουσιάζει δύο εισιτήρια της εταιρείας ΚΤΕΛ ΡΟΔΟΥ Α.Ε. γνώρισε μεγάλη διάδοση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με τον ισχυρισμό πως αυτά εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, χρεώνοντας τους πολίτες που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τον οικισμό της Λίνδου. Όπως θα δούμε παρακάτω όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Παραδείγματα αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Η υπό εξέταση φωτογραφία είναι η ακόλουθη:

Τι ισχύει

Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, τα εισιτήρια που εμφανίζονται σε αυτή κόπηκαν στις 22 Ιουλίου 2023 στις 21:29:

Ωστόσο, η εντολή εκκένωσης οικισμών της Ρόδου, ανάμεσα τους και ο οικισμός της Λίνδου, δόθηκε πάνω από δύο ώρες αργότερα, στις 23:40, όπως φαίνεται και από το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 που έλαβαν οι κάτοικοι της περιοχής:

Επιπροσθέτως, η ανακοίνωση μεταδόθηκε επίσης σε ανάρτηση του λογαριασμού της Υπηρεσίας Eπικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 στο Twitter στις 23:55:

Συνεπώς, τη στιγμή της έκδοσης των εισιτηρίων που βλέπουμε στην υπό εξέταση φωτογραφία δεν είχε δοθεί εντολή εκκένωσης.

Την επόμενη ημέρα, 23 Ιουλίου 2023, ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Ρόδου, Αντώνης Μπερδής, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, προέβη σε διάψευση της καταγγελίας για τη συγκεκριμένη φωτογραφία, τονίζοντας πως την ώρα που εκδόθηκαν τα εισιτήρια δεν υπήρχε εντολή εκκένωσης και οι συγκοινωνίες εκτελούνταν κανονικά, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως μέχρι το βράδυ τα ΚΤΕΛ μετέφεραν κόσμο από περιοχές που είχε δοθεί εντολή εκκένωσης προς τη Λίνδο και έπειτα οι πολίτες είτε παρέμεναν στην περιοχή, είτε μπορούσαν να μεταβούν με τα προγραμματισμένα δρομολόγια όπου ήθελαν.

Πηγή βίντεο: OPEN/YouTube

Το έχουμε δει, είναι σε ετεροχρονισμένο χρόνο. Η εκκένωση της Λίνδου ήρθε 23:30 ώρα […] Το εισιτήριο απ’ ότι βλέπετε είναι 21:29, επομένως η συγκοινωνία γινότανε κανονικά. Εμείς μεταφέραμε από τις περιοχές οι οποίες είχανε κριθεί, είχε κριθεί ανάγκη για εκκένωση, φέρναμε τον κόσμο ασφαλή στην Λίνδο και από εκεί και πέρα ο κόσμος ή παρέμενε εκεί μέχρι να οργανωθούν σε ομάδες να πάνε σε κέντρα που θα μας είχανε υποδείξει οι τοπικές αρχές ή πήγαιναν όπου θέλανε ήταν ελεύθερος ο κόσμος. Υπήρχε συγκοινωνία, πληρώσανε εισιτήριο, τα συγκεκριμένα ήταν κάποια πιτσιρίκια που κάνανε αυτή την ανάρτηση, δυσφημίστηκε η εταιρεία μας, παρ’ όλα ταύτα όλοι οι τοπικοί άρχοντες γνωρίζουνε ότι στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις το νησί, βοηθήσαμε πάρα πολύ δεν θέλω να πω σε τι βαθμό βοηθήσαμε μπορούν να το κρίνουν οι ίδιοι και δεν θα κριθούμε από μια ανάρτηση ενός εισιτηρίου που ήτανε σε άλλη περιοχή και όχι εκείνη την ώρα που γινόταν η εκκένωση.

Συμπέρασμα

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, η καταγγελία πως πολίτες αναγκάστηκαν να πληρώσουν εισιτήριο κατά την εκκένωση της Λίνδου κρίνεται παραπλανητική. Όπως φαίνεται από την ώρα έκδοσης των εισιτηρίων που εμφανίζονται στη φωτογραφία, αυτά εκδόθηκαν στις 9:29μμ της 22ης Ιουλίου 2023, πάνω από δύο ώρες πριν την εντολή εκκένωσης η οποία ανακοινώθηκε στις 11:40μμ της 22ης Ιουλίου 2023. Την ώρα της έκδοσης τους, τα δρομολόγια εκτελούνταν κανονικά, ενώ δεν υπήρχε ακόμα εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.