Ποιοι είμαστε
Αρχική Τροποποιημένο το βίντεο που απεικονίζει τον Τζο Μπάιντεν να κάνει απρεπή σχόλια σε παιδίΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τροποποιημένο το βίντεο που απεικονίζει τον Τζο Μπάιντεν να κάνει απρεπή σχόλια σε παιδί

26 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει τον Μπάιντεν να λέει σε ένα παιδί "είσαι ένα σέξι παιδί"

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Εντοπίζοντας το αυθεντικό βίντεο διαπιστώνουμε ότι το υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και έχουν προστεθεί τα υποτιθέμενα λόγια του Τζο Μπάιντεν προς το παιδί.

Τις τελευταίες ημέρες διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο ένα βίντεο που υποτίθεται ότι απεικονίζει τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, να λέει σε ένα παιδί “είσαι ένα πολύ σέξι παιδί”. Το αναπαραγόμενο βίντεο, ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βίντεο που αναπαράγεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ο γερο ανώμαλος νόμιζε πως τον έπαιρνε φωτογραφία αλλά τον έπαιρνε βίντεο…
Έσκυψε στο αυτό της μικρής και της είπε: “είσαι ένα σέξι παιδί. Μην πεις στη μαμά σου αυτό που σου είπα, το ‘πιασες;”

Στις 9 Ιουνίου 2023, ο Αμερικανός Πρόεδρος μετέβη στη Βόρεια Καρολίνα και τη στρατιωτική βάση Fort Liberty, τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στον κόσμο βάσει προσωπικού, αφού φιλοξενεί περίπου 47 χιλιάδες στριατιωτικούς. Ο λόγος της επίσκεψής του ήταν η υπογραφή ενός εκτελεστικού διατάγματος, το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση των ευκαιριών απασχόλησης για τις συζύγους των στρατιωτικών και των βετεράνων, καθώς οι καριέρες του συχνά διακόπτονται λόγω των στρατιωτικών αποστολών των αγαπημένων τους προσώπων. Η εντολή που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν προβλέπει την ανάπτυξη ενός ομοσπονδιακού κυβερνητικού σχεδίου για την πρόσληψη και τη διατήρηση θέσεων εργασίας για συζύγους στρατιωτικών, την ενίσχυση της παιδικής μέριμνας και τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων για των συζύγων των στρατιωτικών και βετεράνων, των φροντιστών και επιζώντων στο ομοσπονδιακό εργατικό δυναμικό.

Η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζιλ Μπάιντεν, της οποίας πρωτοβουλία αποτελεί το παρόν έργο, δήλωσε:

Ζητάμε από τις υπηρεσίες να διευκολύνουν τις συζύγους που απασχολούνται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παίρνουν διοικητική άδεια, να εργάζονται από απόσταση και να μετακινούνται σε άλλα γραφεία. Δημιουργούμε πόρους για την υποστήριξη των επιχειρηματιών. Και το εκτελεστικό διάταγμα βοηθά τις υπηρεσίες και τις εταιρείες να διατηρήσουν τις συζύγους στρατιωτικών μέσω της τηλεργασίας ή όταν μετακινούνται στο εξωτερικό.

Μετά την ομιλία του, ο Μπάιντεν συναντήθηκε και συνομίλησε με πολλούς παρευρισκομένους. Στο υπό εξέταση βίντεο απεικονίζεται μαζί με μία γυναίκα και το παιδί της. Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, εντοπίσαμε το αυθεντικό βίντεο, το οποίο, σύμφωνα με το AFP, δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα TikTok στις 9 Ιουνίου 2023, δηλαδή την ίδια ημέρα με την υπογραφή του εκτελεστικού διατάγματος. Παρατηρώντας το, αντιλαμβανόμαστε πως το οπτικοακουστικό υλικό που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ιστοσελίδες, έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, αφού στο αυθεντικό βίντεο ο Τζο Μπάιντεν δεν κάνει κανένα τέτοιο σχόλιο στο παιδί.

Επίσης, η μητέρα, με όνομα χρήστη “Lizz H” στο TikTok, σε ερώτηση ενός χρήστη για το τί είπε ο Μπάιντεν στο παιδί απάντησε:

Πηγή

Δε νομίζω ότι του είπε τίποτα, γιατί δεν τον άκουσα να λέει τίποτα, νομίζω απλά προσποιήθηκε ότι είπε κάτι.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Εντοπίζοντας το αυθεντικό βίντεο διαπιστώνουμε ότι το υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και έχουν προστεθεί τα υποτιθέμενα λόγια του Τζο Μπάιντεν προς το παιδί. Στο αυθεντικό βίντεο, δεν μπορούμε να ακούσουμε τί είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ σε σχετική ερώτηση, η μητέρα του παιδιού απάντησε ότι ο Μπάιντεν απλά προσποιήθηκε ότι είπε κάτι στο παιδί, αφού η ίδια δεν τον άκουσε να λέει τίποτα.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.