Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν είναι αυτός ο 45χρονος βοσκός που απανθρακώθηκεΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δεν είναι αυτός ο 45χρονος βοσκός που απανθρακώθηκε

28 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Στο συγκλονιστικό βίντεο απεικονίζεται ο βοσκός που κάηκε προσπαθώντας να σώσει τα ζώα του.

Συμπέρασμα

Στο βίντεο απεικονίζεται ο 25χρονος Στέργιος Καπουράνης, ο οποίος επιχείρησε να διασώσει ένα κοπάδι πρόβατα από το πύρινο μέτωπο που έκαιγε στο Σέσκλο Μαγνησίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η σορός του 45χρονου βοσκού εντοπίστηκε σε δασική έκταση σε περιοχή πλησίον του Σέσκλου, που ονομάζεται Άγιος Γεώργιος Φερών.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον ηλεκτρονικό τύπο διαμοιράζονται τις τελευταίες ώρες πλάνα από απευθείας σύνδεση σε πύρινο μέτωπο της Μαγνησίας, τα οποία απεικονίζουν έναν άνδρα να προσπαθεί να σώσει ένα κοπάδι πρόβατα. Τα πλάνα πλαισιώνονται ως να απεικονίζουν τις τελευταίες στιγμές του άτυχου 45χρονου βοσκού που απανθρακώθηκε στον Άγιο Γεώργιο Φερών Μαγνησίας. Ωστόσο, αυτή η πλαισίωση είναι παραπλανητική. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: typosthes.graftodioikisi.grreader.grmagnesianews.grlefteria.blogspot.comzougla.grdikastiko.grin.griefimerida.gr

Τι ισχύει;

Στις 15:40 της 26ης Ιουλίου του 2023, οι αρμόδιες Αρχές συνιστούσαν στους κατοίκους του Βελεστίνου, του Σέσκλου και του Αγίου Γεωργίου Φερών – μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης “112” – να παραμείνουν σε ετοιμότητα εξ’αιτίας δασικής πυρκαγιάς που αναπτυσσόταν στην ευρύτερη περιοχή.

Λίγες ώρες αργότερα, συνεργείο της ΕΡΤ με τους Φρόσω Παύλου και Νίκο Κουμπουρλή έφτασε στο πύρινο μέτωπο στο Σέσκλο Μαγνησίας.

Κατά τη διάρκεια του απογευματινού ενημερωτικού δελτίου ΕΡΤNEWS UPDATE μεταδόθηκαν πλάνα από την πυρκαγιά που απειλούσε ένα κοπάδι προβάτων. Ένας άνδρας με τιρκουάζ μπλούζα φαίνεται να κατευθύνεται προς στο κοπάδι, στην προσπάθειά του να διασώσει τα ζωντανά. Οι ενέργειες του άνδρα που κινήθηκε προς την φωτιά, προκάλεσαν τον σχολιασμό της δημοσιογράφου, η οποία ανέφερε:

«Ίσως να είναι τα πράγματα δύσκολα και για τον ίδιο, ίσως πρέπει κάποιος να τον απομακρύνει […] Θα καεί ο ίδιος, θα γίνουμε μάρτυρες ενός κακού σήμερα. Δεν λέει να αφήσει τα ζώα του και να φύγει».

Μεσολάβησε ο θάνατος ενός 45χρονου

Στις 8:26μ.μ της 26ης Ιουλίου του 2023 γνωστοποιείται από Tweet της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ότι εντοπίστηκε σορός άνδρα σε δασική έκταση στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Φερών Μαγνησίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επρόκειτο για 45χρονο βοσκό, ο οποίος στην προσπάθειά του να οδηγήσει το κοπάδι του ψηλά στο βουνό εγκλωβίστηκε. Ο άνδρας βρέθηκε δυστυχώς απανθρακωμένος, ενώ ο αδερφός του κατάφερε να φύγει εγκαίρως.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί πως ο Άγιος Γεώργιος Φερών και το Σέσκλο είναι δύο διαφορετικά χωριά, τα οποία χωρίζονται από οδική απόσταση 14 χιλιομέτρων.


Στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στις 21:00 με τον Απόστολο Μαγγηριάδη, έγινε άλλη μια απευθείας σύνδεση με τη δημοσιογράφο κ. Φρόσω Παύλου, η οποία δήλωσε πως:

Καταρχήν να πω τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τον κτηνοτρόφο που κάηκε που τον φωνάζαμε να φύγει από τα πρόβατα γιατί θα τον έπιανε η φωτιά. Η κάμερα της ΕΡΤ έχει απαθανατίσει την ώρα που εκείνος προσπαθούσε να σώσει τα πρόβατά του και τον αδελφό του να τον τραβάει. Αν κάνετε ένα flash back στα πλάνα και στις συνδέσεις μας θα τον δείτε να κάνει την προσπάθειά του για να σώσει τα ζώα του. Μόλις τώρα συνειδητοποίησα και ταυτοποίησα τον άνθρωπο που φωνάζαμε να φύγει από εκεί γιατί θα καιγόταν.

Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι δεν είναι σαφές αν η δημοσιογράφος αναφέρεται στα πλάνα από το Σέσκλο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ηλεκτρονικά μέσα που πράγματι ανέτρεξαν στις συνδέσεις της δημοσιογράφου, συνέδεσαν εσφαλμένα το βιντεοληπτικό υλικό με τον άνδρα με το τιρκουάζ μπλουζάκι που επιχειρεί να σώσει ένα κοπάδι πρόβατα, με το θάνατο του 45χρονου βοσκού, καταλήγοντας πως ο εικονιζόμενος είναι ο βοσκός που κάηκε προσπαθώντας να σώσει τα ζώα του.

Παράδειγμα:

Εξετάζοντας τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση του προαναφερθέντος δημοσιεύματος, εντοπίσαμε σχόλιο του χρήστη Γιώργου Β., ο οποίος ξεκαθάριζε πως ο άνδρας της φωτογραφίας είναι συγγενικό του πρόσωπο και είναι ζωντανός.

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν τηλεφωνικώς με τον 25χρονο Στέργιο Καπουράνη, ο οποίος επιβεβαίωσε πως εμφανίζεται στα εξεταζόμενα πλάνα και φορά τιρκουάζ μπλουζάκι. Ο κ. Καπουράνης μας εξήγησε πως βρέθηκε στην περιοχή και επιχείρησε με ό,τι μέσα διέθετε να βοηθήσει το κοπάδι με τα πρόβατα, τα οποία δεν του ανήκαν, καθότι, όπως δήλωσε, εργάζεται ως ηλεκτροσυγκολλητής. Δίπλα του βρισκόταν ένας φίλος του και όχι ο αδερφός του.

Ο κ. Καπουράνης ανήρτησε μετά την επικοινωνία μας την ακόλουθη δημοσίευση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook:


Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ότι τα υπό εξέταση πλάνα απεικονίζουν τον 45χρονο βοσκό που έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να σώσει ένα κοπάδι από πρόβατα που είχαν εγκλωβιστεί σε ποιμνιοστάσιο. Τα πλάνα, που προέρχονται από απευθείας σύνδεση της ΕΡΤ την 26η Ιουλίου του 2023 από το Σέσκλο Μαγνησίας, απεικονίζουν τις προσπάθειες του 25χρονου ηλεκτροσυγκολλητή Στέργιου Καπουράνη να διασώσει ένα κοπάδι προβάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η σορός του 45χρονου βοσκού εντοπίστηκε σε δασική έκταση σε περιοχή πλησίον του Σέσκλου, που ονομάζεται Άγιος Γεώργιος Φερών.


Προσθήκη 28/7/2023: Η ΕΡΤ αποκατέστησε την αλήθεια μέσα από δηλώσεις της κας. Παύλου κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων της 27ης Ιουλίου.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).