Ποιοι είμαστε
Αρχική Το αντικείμενο που εντοπίστηκε στον Υμηττό δεν είναι εμπρηστικός μηχανισμόςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το αντικείμενο που εντοπίστηκε στον Υμηττό δεν είναι εμπρηστικός μηχανισμός

29 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός:

Αντικείμενο που εντοπίστηκε στον Υμηττό, εικόνα του οποίου αναπαράγεται στο διαδίκτυο, αποτελεί εμπρηστικό μηχανισμό.

Συμπέρασμα:

Το εικονιζόμενο αντικείμενο είναι εσωτερικός μηχανισμός ηλεκτρονικού τσιγάρου και όχι εμπρηστικός μηχανισμός.

Αναπαράγεται τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες μια φωτογραφία που απεικονίζει αντικείμενο που εντοπίστηκε στην περιοχή της Αγίας Μαύρας του Υμηττού. Σύμφωνα τον ισχυρισμό, το αντικείμενο αποτελεί εμπρηστικό μηχανισμό, ο οποίος εντοπίστηκε χθες βράδυ από εθελοντή, παραδόθηκε στην πυροσβεστική και πλέον εξετάζεται. Ωστόσο, το αντικείμενο αποτελεί στην πραγματικότητα εσωτερικό μηχανισμό ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: protothema.gr, ethnos.gr, cnn.gr, newsbomb.gr, thetoc.gr, star.gr, vradini.gr, ant1news.gr, ertnews.gr, newsit.gr.

Επιπλέον, παραδείγματα αναπαραγωγής του ισχυρισμού:

Τι ισχύει 

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η φωτογραφία πράγματι απεικονίζει αντικείμενο που βρέθηκε στον Υμηττό την 27η Ιουλίου από εθελοντή της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης (ΕΟΔΠΗ). Σύντομη ανακοίνωση σχετικά με τον εντοπισμό του αντικειμένου ανέβηκε στην ιστοσελίδα της ομάδας μαζί με φωτογραφία του, καθώς και φωτογραφία από το σημείο στο οποίο εντοπίστηκε. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση από την ιστοσελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης:

Υμηττός: Εύρεση ύποπτου για πυρκαγιά αντικειμένου από εθελοντές της ομάδας μας

Την Πέμπτη 27 Ιουλίου, περίπου στις 21:30 κατά τη διάρκεια περιπολίας εθελοντών της ομάδας μας με το όχημα “ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 3” στον δασικό δρόμο του Υμηττού στην περιοχή Αστυνομικά Ηλιούπολης εντοπίστηκε ύποπτο αντικείμενο.

Οι εθελοντές μας είδαν κάτι να γυαλίζει και όταν πλησίασαν είδαν μια μπαταρία με καλώδια και άμεσα ενημέρωσαν τις Αρχές για να ξεκινήσει η διαδικασία από τους αρμόδιους φορείς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Το ύποπτο αντικείμενο έχει παραδοθεί στις Αρχές για περαιτέρω έρευνα.

Η ομάδα μας παραμένει σε επιφυλακή όπως κάθε μέρα και σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ υπενθυμίζουμε ότι η είσοδος στο βουνό απαγορεύεται.

Οι εικόνες που συνόδεψαν την ανακοίνωση:

Η είδηση του εντοπισμού ύποπτου αντικειμένου και μη θολωμένες φωτογραφίες αυτού ξεκίνησαν να αναπαράγονται από το πρωί της 28ης Ιουλίου 2023 από ενημερωτικές ιστοσελίδες και τηλεοπτικά δίκτυα στις περισσότερες περιπτώσεις ως να πρόκειται για ξεκάθαρα εμπρηστικό μηχανισμό και όχι ύποπτο αντικείμενο.

Ακολουθεί εικόνα του αντικειμένου που διαδόθηκε ευρέως:

Την είδηση του εντοπισμού του αντικειμένου και τις μη θολωμένες φωτογραφίες αυτού μοιράστηκε σήμερα το πρωί στη σελίδα του στο Facebook και ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Γιώργος Χατζηδάκης, κάνοντας λόγο για «αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις)».

Όπως αναφέρει ο κύριος Χατζηδάκης και οι ιστοσελίδες που δημοσίευσαν την είδηση, το αντικείμενο παραδόθηκε αμέσως για έλεγχο στην πυροσβεστική, ενώ επίσης κινητοποιήθηκε άμεσα και το Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης, το οποίο με εθελοντές της ΕΟΔΠΗ πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτενή έρευνα  περιμετρικά του σημείου που εντοπίστηκε ο μηχανισμός. 

Τι είναι πράγματι το αντικείμενο

Σε σχόλια κάτω από τα σχετικά δημοσιεύματα ιστοσελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρήστες επισήμαναν ότι το αντικείμενο δεν αποτελεί εμπρηστικό μηχανισμό, αλλά εσωτερικό μηχανισμό ηλεκτρονικού τσιγάρου μιας χρήσης.

Παρόμοιο σχόλιο εμφανίστηκε και κάτω από τη σχετική δημοσίευση της  Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης στο Facebook. 

Τα Ellinika Hoaxes προχώρησαν στην αγορά δύο ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης και εξέτασαν τους εσωτερικούς μηχανισμούς τους, συγκρίνοντας τους με τις εικόνες του αντικειμένου που εντοπίστηκε στον Υμηττό. Όπως γίνεται εμφανές, η ομοιότητα των αντικειμένων είναι μεγάλη. 

Παρακάτω δίνονται τα βίντεο εξέτασης των μηχανισμών των δυο τσιγάρων που προμηθευτήκαμε:

Κάνοντας κανείς μια σχετική αναζήτηση στη μηχανή αναζήτησης Google μπορεί να εντοπίσει κι άλλες εικόνες καθώς και βίντεο που παρουσιάζουν τον εσωτερικό μηχανισμό ηλεκτρονικών τσιγάρων μιας χρήσης και τα διάφορα μέρη από τα οποία αποτελείται.

Τέλος, τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, κύριο Ιωάννη Αρτοποιό, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πράγματι το αντικείμενο δεν αποτελεί εμπρηστικό μηχανισμό αλλά το εσωτερικό ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ τόνισε πως αυτό βρέθηκε σε σημείο που δεν περιβαλλόταν από καύσιμη ύλη. Παρ’ όλα αυτά, όπως εξήγησε, το αντικείμενο έχει παραδοθεί στην αρμόδια διεύθυνση της ΕΛΑΣ για εξέταση.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του κυρίου Αρτοποιού στα Ellinika Hoaxes:

«Από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν προκύπτει ότι είναι εμπρηστικός μηχανισμός, αλλά το εσωτερικό ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου, και μάλιστα τοποθετημένο σε σημείο όπου περιμετρικά δεν υπήρχε καύσιμη ύλη. Ωστόσο, έχει παραδοθεί στην αρμόδια διεύθυνση της ΕΛΑΣ για περαιτέρω έλεγχο». 

Πράγματι, η εικόνα που αναφέραμε και παραπάνω ότι έδωσε στη δημοσιότητα Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης μέσω της ιστοσελίδας της, παρουσιάζει το αντικείμενο στο περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε και συγκεκριμένα πάνω σε μια φραγκοσυκιά, ένα είδος κάκτου.

Στη σελίδα της Βικιπαίδεια διαβάζουμε για τη φραγκοσυκιά:

Το φυτό, χρησιμοποιείται συχνά ως φυτοφράκτης. Φράκτες από φραγκοσυκιές μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην εξάπλωση δασικών πυρκαγιών διότι ο σαρκώδης κορμός περιέχει νερό και καίγεται δύσκολα.

Παραθέτουμε ξανά εδώ την εικόνα του σημείου στο οποίο εντοπίστηκε το αντικείμενο.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, αντικείμενο που εντοπίστηκε στην περιοχή του Υμηττού από ομάδα εθελοντών δεν αποτελεί εμπρηστικό μηχανισμό, αλλά εσωτερικό μηχανισμό ηλεκτρονικού τσιγάρου. Τα Ellinika Hoaxes προχώρησαν στη σύγκριση των εικόνων του αντικειμένου με τους εσωτερικούς μηχανισμούς άλλων ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ επίσης επικοινώνησαν και με εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής που επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες το αντικείμενο αποτελεί πράγματι εσωτερικό ηλεκτρονικού τσιγάρου μιας χρήσης. 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.