Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέα αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας από τον Βελόπουλο για ανεμογεννήτριες στη ΜαγνησίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Νέα αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας από τον Βελόπουλο για ανεμογεννήτριες στη Μαγνησία

1 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός:

Εγκρίθηκε η εγκατάσταση ογδόντα (80) ανεμογεννητριών στην περιοχή που καιγόταν επί τρεις ημέρες στο Βελεστίνο της Μαγνησίας.

Συμπέρασμα:

Ο Αιολικός Σταθμός για τον οποίο εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι πριν την πυρκαγιά, αφορά δεκαέξι (16) ανεμογεννήτριες. Προβλέπεται να βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι, σε περιοχή περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Βελεστίνο, απ' όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά - πριν αυτή κατευθυνθεί ακόμη νοτιότερα και ανατολικότερα.

Μετά την πυρκαγιά στο Βελεστίνο της Μαγνησίας, που εξαπλώθηκε προς την Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου και την Νέα Αγχίαλο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, προέβη σε ανάρτηση στο Twitter όπου παραπλανητικά συσχέτισε την πυρκαγιά με έγκριση αιολικού πάρκου για «80 ανεμογεννήτριες στην περιοχή που καιγόταν τρεις μέρες». Ωστόσο, στην πραγματικότητα πρόκειται για άσχετη περιοχή, αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Βελόπουλου στο Twitter αναφέρει:

«ΒΟΜΒΑ!Δεν έχουν σχέση ανεμογεννήτριες κύριε #Μητσοτάκη ; Ως πότε θα κοροϊδεύετε ΚΎΡΙΟΙ ΤΗΣ #ΝΔ τον ελληνικό λαό; Όσο υπάρχει ελληνική λύση αυτά….. κομμένα! 80 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΉΤΡΙΕΣ ,125 ΜΈΤΡΑ ΎΨΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΠΟΥ ΚΑΙΓΌΤΑΝ ΤΡΕΙΣ ΜΈΡΕΣ!Είναι στον Δήμου είναι το Βελεστίνο εκεί που αφήσατε πίσω σας στάχτες με την ανικανότητα σας! Ο δήμος συστάθηκε το 2011 με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Ιδού και το άρθρο απόδειξη!
https://www.mynews.gr/ypen-dimioyrgeitai-aioliko-parko-stin-periochi-tis-magnisias-poies-etaireies-symmetechoyn-sto-ergo/

Κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν! Οι άδειες είναι τουλάχιστον 80 και θα μπουν από το Βελεστίνο προς τη Μαγνησία! Πού ξεκίνησε η φωτιά; στο Βελεστίνο

Κάποιοι θα πουν ότι δεν είναι έτσι, είναι να μπουν …. αλλού και θα βάλουν τα ελληνικά hoaxes να το βγάλουν fake news! Βελεστίνο ξεκίνησε η πυρκαγιά και… πήγε προς τη Μαγνησία! Οι άδειες δόθηκαν από Βελεστίνο προς Μαγνησία! Απλά ξεφυγε λίγο η φωτιά και πήγε λίγο προς τα πέρα στους Stinger’s ! ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΕΛΛΑΔΑ!

Την καταγγελία του κ. Βελόπουλου παρουσίασε το voicenews.gr ως «βόμβα μεγατόνων», και αργότερα κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα με τίτλους όπως «Δημιουργείται αιολικό πάρκο στην περιοχή της Μαγνησίας, μετά το κάψιμο;» (logospellas.gr) και «Ούτε τα προσχήματα: Την ώρα που καίγεται η Μαγνησία το ΥΠΕΝ έδωσε άδεια για ανεμογεννήτριες στην περιοχή» (otanews.gr, xpress-news.gr, faros-24.gr).

Τι ισχύει

Η πυρκαγιά για την οποία γίνεται λόγος ανωτέρω, ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου 2023 σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή του Βελεστίνου Μαγνησίας, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα. Σε συνεντεύξεις του, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι η πυρκαγιά «ξεκίνησε μέσα από χωράφια και πιθανότατα οφείλεται σε ανθρώπινη δραστηριότητα» καθώς ότι «ξέφυγε μέσα από οικισμό». Επιπλέον, σύμφωνα με τοπικό ενημερωτικό μέσο, η φωτιά ξεκίνησε σε περιοχή λόφου νοτιοδυτικά του οικισμού του Βελεστίνου.

Λαμβάνοντας υπόψη και την καμένη έκταση που παρατηρήθηκε σε δορυφορικές λήψεις, καθώς και ότι έπνεαν βόρειοι και δυτικοί άνεμοι, μπορεί να τεκμηριωθεί βάσιμα ως περιοχή έναρξης της πυρκαγιάς η βορειοδυτικότερη από τις καμένες περιοχές, αρκετά κοντά δηλαδή στον οικισμό του Βελεστίνου.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν έχουμε καταρρίψει ισχυρισμούς του κ. Βελόπουλου, καθώς και άλλων χρηστών του διαδικτύου, σχετικά με εμφάνιση αιολικών πάρκων σε καμένες περιοχές.

Σύμφωνα με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 2499/2012), και βάσει των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, επιτρέπεται η υπό όρους και κατ’ εξαίρεση αδειοδότηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δάση, αλλά και σε αναδασωτέες περιοχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Βελόπουλος δεν εξήγησε ποια σχέση μπορεί να υπάρχει μεταξύ της πυρκαγιάς και της έγκρισης κατασκευής αιολικού σταθμού με ανεμογεννήτριες, μια επιτρεπόμενη – είτε σε δάσος είτε σε αναδασωτέα έκταση – δραστηριότητα.

Στην προκείμενη περίπτωση, ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε σε «80 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΉΤΡΙΕΣ,125 ΜΈΤΡΑ ΎΨΟΣ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΠΟΥ ΚΑΙΓΌΤΑΝ ΤΡΕΙΣ ΜΈΡΕΣ». Παρέθεσε ένα στιγμιότυπο οθόνης από δημοσίευμα του newmoney.gr, με τίτλο «ΥΠΕΝ: «Πράσινο» στο αιολικό των 80 MW της Siemens Gamesa στη Μαγνησία», που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου 2023.

Αφού ανατρέξαμε στο δημοσίευμα, βρήκαμε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.) του έργου με τίτλο: ‘‘Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) και των συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 80 MW, στη θέση ‘Μαυροβούνι’, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της εταιρείας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΙΚΕ’’. Αυτή η απόφαση εκδόθηκε στις 13 Ιουλίου 2023, δύο βδομάδες πριν την πυρκαγιά, και όχι κατά τη διάρκειά της ή μετά από αυτήν, όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα.

Διαβάζοντας την Απόφαση, καθώς και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσων (ΜΠΕ – συντάχθηκε το 2021), γίνεται σαφές ότι πρόκειται για δεξαέξι (16) ανεμογεννήτριες, όχι ογδόντα (80), όπως είπε ο κ. Βελόπουλος.

Όσον αφορά την τοποθεσία του Αιολικού Σταθμού, και ειδικότερα των ανεμογεννητριών, αυτές πρόκειται να τοποθετηθούν σε δύο σημεία του όρους Μαυροβούνι, μεταξύ των χωριών Κανάλια και Κεραμίδι Μαγνησίας, βορειοανατολικά της λίμνης Κάρλας. Δείτε τις ακριβείς συντεταγμένες μετά τη σελ. 22 του pdf και ολόκληρο τον κάτωθι χάρτη εδώ.

Η τοποθεσία των ανεμογεννητριών βρίσκεται, σε ευθεία γραμμή, τουλάχιστον 21 χιλιόμετρα βορειανατολικά του οικισμού του Βελεστίνου, και δεν βρίσκεται σε περιοχή που κάηκε (η πυρκαγιά κατέκαψε περιοχές ανατολικά και νότια σε σχέση με το Βελεστίνο, προς Σέσκλο, Βόλο και Νέα Αγχίαλο).

Κατά προσέγγιση υπολογισμός απόστασης από το Βελεστίνο προς τις συντεταγμένες των ανεμογεννητριών 1 και 16. Πηγή εικόνων: Google Earth.
Με μπλε πλαίσιο η περιοχή Μαυροβούνι, για την οποία εκδόθηκε απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για αιολικό σταθμό με ανεμογεννήτριες. Με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα οι περιοχές που επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά.

Θα πρέπει επίσης να σχολιαστεί ότι η περιοχή του όρους Μαυροβουνίου μεταξύ των οικισμών Κεραμιδίου και Καναλίων ανήκει στο Δήμο Ρήγα Φερραίου, με έδρα το Βελεστίνο. Ο Δήμος αυτός βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Οι αναφορές, επομένως, στην ανάρτηση του κ. Βελόπουλου ότι οι ανεμογεννήτριες «θα μπουν από το Βελεστίνο προς τη Μαγνησία», «[από] Βελεστίνο ξεκίνησε η πυρκαγιά και… πήγε προς τη Μαγνησία» και «οι άδειες δόθηκαν από Βελεστίνο προς Μαγνησία», είναι γεωγραφικά αστήρικτες.

Συγκεκριμένα, οι ανεμογεννήτριες προβλέπεται να τοποθετηθούν σε ορεινή περιοχή στο Μαυροβούνι, μεταξύ Καναλίων και Κεραμιδίου, και όχι κοντά στο Βελεστίνο, απ’ όπου απέχουν αρκετά χιλιόμετρα. Επίσης, η αναφερόμενη κατεύθυνση από Βελεστίνο «προς Μαγνησία» δεν βγάζει νόημα, καθώς το Βελεστίνο βρίσκεται στη Μαγνησία.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ότι εγκρίθηκε η εγκατάσταση ογδόντα (80) ανεμογεννητριών στην περιοχή που καιγόταν επί τρεις ημέρες στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Ο Αιολικός Σταθμός για τον οποίο εγκρίθηκαν, πριν την πυρκαγιά, οι Περιβαλλοντικοί Όροι, αφορά δεκαέξι (16) ανεμογεννήτριες. Προβλέπεται να βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι, σε περιοχή περίπου 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Βελεστίνο, απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά – πριν αυτή κατευθυνθεί ακόμη νοτιότερα και ανατολικότερα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.