Ποιοι είμαστε
Αρχική Κατασκευασμένη η εικόνα που κυκλοφόρησε ως άρθρο της Irish Independent σχετικά με την «ασυμπτωματική υπερθέρμανση του πλανήτη»ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Κατασκευασμένη η εικόνα που κυκλοφόρησε ως άρθρο της Irish Independent σχετικά με την «ασυμπτωματική υπερθέρμανση του πλανήτη»

8 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Μια εικόνα δείχνει ένα άρθρο από την Irish Independent με τίτλο που αναφέρει ότι η Ιρλανδία «υποφέρει από ασυμπτωματική υπερθέρμανση του πλανήτη».

Συμπέρασμα

Η εικόνα είναι ψηφιακά κατασκευασμένη. Κανένα τέτοιο άρθρο δεν μπορεί να βρεθεί στον ιστότοπο ή στα social media της Irish Independent. Επιπλέον, ο O'Neill, ο καθηγητής που φέρεται να είπε τη συγκεκριμένη φράση, διέψευσε τον ισχυρισμό μιλώντας στα Ellinika Hoaxes.

Μια εικόνα που δημοσιεύτηκε, τόσο από ιστοσελίδες όσο και από χρήστες στο Facebook, φέρεται να δείχνει ένα άρθρο από την Irish Independent με τίτλο που υποστηρίζει ότι «η Ιρλανδία υποφέρει από ασυμπτωματική υπερθέρμανση του πλανήτη». Αναλυτικά, ο υποτιθέμενος τίτλος αναφέρει «Εξηγώντας την κλιματική κρίση: Γιατί ο Ιούλιος είναι τόσο κρύος ενώ παντού αλλού στον πλανήτη καίγεται; Ο καθηγητής Luke O’Neill λέει ότι η Ιρλανδία υποφέρει από ασυμπτωματική υπερθέρμανση του πλανήτη». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει καθώς η εικόνα είναι ψηφιακά επεξεργασμένη.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: katohika.gr, tzafnews.gr

Παραδείγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Στα δημοσιεύματα και σε αναρτήσεις χρηστών στο Facebook διαβάζουμε:

«Ενταξει βρεθηκε νικητης ! Η Ιρλανδία πάσχει από ασυμπτωματική υπερθέρμανση του πλανήτη.[…]Ρωτανε οι Ιρλανδοι γιατι σε εμας ειναι αλλιως , γιατι εμεις δεν καιγομαστε κοκ ..Γιατι ο Ιουλιος ηταν τοσο ψυχρος ..και ερχεται η αυθεντια και τους λεει …το κλασικο και δοκιμασμενο ..! Η Ιρλανδία πάσχει από ασυμπτωματική υπερθέρμανση του πλανήτη !
Τελος και οποιος πει τι λες ρε ΄…ειναι απλα αρνητης και πρεπει να σκεφθει πολυ καλα αν θα ξαναμιλησει ..και πως θα ξαναμιλησει ..! Πολιτισμεεεεε μουου , τα πολιτικος ορθα σου με βασανιζουνεεεεεε!!!
»

Τι ισχύει

Το ιρλανδικό ειδησεογραφικό μέσο, independent.ie, δε δημοσίευσε ποτέ άρθρο με το συγκεκριμένο τίτλο στις 20 Ιουλίου (αρχειοθετημένη έκδοση εδώ) ούτε σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία, όπως υποστηρίζεται παραπλανητικά. Πραγματοποιώντας μια αναζήτηση τόσο στην ιστοσελίδα όσο και στα social media της εφημερίδας όπως και στο διαδίκτυο, δε βρήκαμε κανένα αντίστοιχο αποτέλεσμα (εδώ, εδώ και εδώ).

Στιγμιότυπο από την αναζήτηση του τίτλου της εξεταζόμενης εικόνας.

Μάλιστα, το τελευταίο άρθρο που έγραψε στην Irish Independent ο O’Neill, καθηγητής βιοχημείας στο Trinity College του Δουβλίνου, δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουλίου με τίτλο «Luke O’Neill: Πώς να φροντίσετε το σώμα σας στον καύσωνα». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα έχει κάνει αρκετές αναφορές στον καθηγητή (εδώ, εδώ και εδώ), αλλά σε καμία δεν αναφέρεται σε «ασυμπτωματική υπερθέρμανση του πλανήτη» στην Ιρλανδία.

“Η Independent.ie δε δημοσίευσε τον τίτλο που εμφανίζεται στην ανάρτηση”, δήλωσε στο USA TODAY ο Kevin Doyle, επικεφαλής του ομίλου ειδήσεων της Mediahuis Ireland, οργανισμού που δημοσιεύει την Independent.ie.

Ο O’Neill ομοίως διέψευσε τον ισχυρισμό μιλώντας στα Ellinika Hoaxes, λέγοντας πως ποτέ δεν έκανε τη δήλωση που του αποδίδεται. Ακόμα, είπε στο AFP:

«Ποτέ δεν μίλησα για ασυμπτωματική υπερθέρμανση του πλανήτη. Δεν έχω ακούσει καν για τον όρο».

Στις 20 Ιουλίου ο καθηγητής μίλησε στο NewsTalk και συζήτησε με ποιον τρόπο το σώμα αντιμετωπίζει τον καύσωνα και πώς ο άνθρωπος μπορεί να προσαρμοστεί στις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν αναφέρθηκε στον καιρό της Ιρλανδίας ούτε έκανε λόγο για «για ασυμπτωματική υπερθέρμανση του πλανήτη».

Σημειώνεται πως βλέπουμε συχνά να αναπαράγεται παραπληροφόρηση σχετικά με κατασκευασμένα στιγμιότυπα οθόνης που υποτίθεται ότι αποδίδονται σε διάφορα ειδησεογραφικά μέσα. Σε προηγούμενα άρθρα μας (εδώ και εδώ) έχουμε καταρρίψει παρόμοιους ισχυρισμούς.

Εμφανείς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ιρλανδία

Αξίζει να τονιστεί πως η Ιρλανδία βίωσε το 2023 τον πιο θερμό Ιούνιο που έχει καταγραφεί, με μέσες θερμοκρασίες 16+°C, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιουνίου που διατηρήθηκε για 83 χρόνια, σύμφωνα με δελτίο τύπου της Met Eireann, της Ιρλανδικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Ο κλιματολόγος της Met Éireann, Paul Moore, δήλωσε στο δελτίο τύπου της Ιρλανδικής Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στις 30 Ιουνίου, ότι:

«Αν και οι θερμοκρασίες έχουν πέσει τις τελευταίες ημέρες, δε θα εμποδίσουν την κατάσταση ρεκόρ του φετινού Ιουνίου. Ο φετινός ιδιαίτερα θερμός Ιούνιος αποτελεί μέρος μιας παρατηρούμενης τάσης υπερθέρμανσης και η έρευνα μας δείχνει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί».

Επιπλέον, ο ερευνητής Padraig Flattery της Met Eireann, καταλήγοντας στο ίδιο συμπέρασμα, τόνισε ότι:

«Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται, μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω ρεκόρ και πιο συχνά και ακραία καιρικά φαινόμενα».

Έκθεση για το κλίμα, που δημοσιεύτηκε από την Ιρλανδική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και άλλους φορείς το 2020, παρέχοντας νέα σύνολα δεδομένων και αναλύσεις σχετικά με την κατάσταση του κλίματος στην Ιρλανδία, κατέγραψε τις παρατηρούμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ιρλανδία. Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, σημαντικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν την αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα και της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την αυξημένη βροχόπτωση στην Ιρλανδία.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής παρατηρούνται όλο και περισσότερο στην Ιρλανδία, με το πιο εμφανές αποτέλεσμα να αποτελεί η αύξηση της θερμοκρασίας. Οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0.7oC μεταξύ 1890-2008 και πιο σημαντικά κατά 0,4oC μεταξύ 1980-2008, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία της Ιρλανδίας (Geological Survey Ireland).

Τέλος, ο ισχυρισμός έχει καταρριφθεί από τους Οργανισμούς Ελέγχου Γεγονότων, AFP Fact Check, Reuters Fact Check, Usa Today Fact Check, Logicallyfacts.com, Checkyourfact.com.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής, καθώς η φωτογραφία έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Η Irish Independent ουδέποτε δημοσίευσε άρθρο προειδοποιώντας για «ασυμπτωματική υπερθέρμανση του πλανήτη» στην Ιρλανδία και ο καθηγητής, Luke O’Neill, που αναφέρεται στον υποτιθέμενο τίτλο, δεν έκανε καμία τέτοια δήλωση. O ίδιος διέψευσε τον ισχυρισμό μιλώντας στα Ellinika Hoaxes, λέγοντας πως ποτέ δεν έκανε τη δήλωση που του αποδίδεται. Επιπλέον, ο επικεφαλής του ομίλου ειδήσεων της Mediahuis Ireland, οργανισμός που δημοσιεύει το Independent.ie είπε στο USA TODAY ότι η εφημερίδα δε δημοσίευσε το άρθρο με τον επίμαχο τίτλο. 

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.