Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο από τα σύνορα Σερβίας Ουγγαρίας παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Βελόπουλο ως παράνομη είσοδος μεταναστών στην ΕλλάδαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο από τα σύνορα Σερβίας Ουγγαρίας παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Βελόπουλο ως παράνομη είσοδος μεταναστών στην Ελλάδα

10 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει μετανάστες να περνούν χερσαία σύνορα της Ελλάδας, το 2023.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο κυκλοφορεί τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2022, και έχει ληφθεί επί των συνόρων Σερβίας και Ουγγαρίας.

Στις 9 Αυγούστου 2023, στον επίσημο λογαριασμό του Κυριάκου Βελόπουλου στο Twitter αναρτήθηκε ένα βίντεο που υποτίθεται πως δείχνει μετανάστες να περνούν φράχτη στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας το 2023. Αυτό όμως είναι ψευδές.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, το βίντεο δείχνει «πώς περνάνε [οι μετανάστες] στην Ελλάδα», και συνοδεύεται από τη λεζάντα «Ελλάδα 2023».

Η ανάρτηση βρίσκεται αρχειοθετημένη εδώ, και το βίντεο που περιέχει μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω:

Τι ισχύει

Το βίντεο, καταρχάς, δεν είναι φετινό. Κυκλοφορεί τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2022, με παραπλανητική πλαισίωση, και τα Ellinika Hoaxes είχαν εξηγήσει σε αναλυτικό άρθρο πού ακριβώς έχει ληφθεί το βίντεο.

Ημερομηνία λήψης στιγμιοτύπου: 30 Νοεμβρίου 2022. Η ανάρτηση έχει διαγραφεί.

Το βίντεο είχε προβάλει, και εξακολουθεί να βρίσκεται αναρτημένο στο σχετικό κανάλι YouTube, το κόμμα Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (Ε.ΛΑ.ΣΥΝ.) του πρώην βουλευτή και στελέχους της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού, νυν Ευρωβουλευτή.

Όπως είχαν εξηγήσει το 2022 τα Ellinika Hoaxes, το βίντεο έχει ληφθεί στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας, όπου υπάρχει τοποθετημένος διπλός φράχτης.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη χαρακτηριστικά γεωμορφολογικά στοιχεία– συστάδες δέντρων, χωράφια, δρόμος, πυλώνες – στύλους ηλεκτροδότησης, καταφέραμε να εντοπίσουμε το σημείο διάβασης με συντεταγμένες 46.160115545795215, 19.897957036583495, κατά προσέγγιση.

Στιγμιότυπο οθόνης από την εφαρμογή Google Earth Pro.

Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια τη σύγκριση στιγμιοτύπων από το υπό εξέταση βίντεο με τη δορυφορική εικόνα που παρέχεται μέσω Google Earth, και καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση του σημείου λήψης του βίντεο.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να σημειωθεί πως ο φράχτης των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία δεν αποτελείται από δύο σειρές συρματοπλεγμάτων που διαχωρίζονται από δρόμο, όπως γίνεται στην περίπτωση των συνόρων Σερβίας – Ουγγαρίας.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει παρουσιάσει και το Φεβρουάριο 2021 βίντεο από τα ουγγρικά σύνορα σε εσφαλμένο θεματικό πλαίσιο, κάνοντας λόγο για τον φράχτη στον Έβρο. Το άρθρο των Ελληνικών Hoaxes για τα δύο βίντεο που παρουσιάζονταν στην ανάρτηση μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Ημερομηνία λήψης στιγμιοτύπου: 21 Φεβρουαρίου 2021.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Κυριάκου Βελόπουλου, συνοδεία του ισχυρισμού ότι δείχνει μετανάστες να περνούν τα σύνορα της Ελλάδας το 2023, στην πραγματικότητα κυκλοφορεί τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2022, και έχει ληφθεί επί των συνόρων Σερβίας και Ουγγαρίας.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.