Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση με τροποποιημένο βίντεο από δελτίο καιρού στη ΓερμανίαΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Παραπληροφόρηση με τροποποιημένο βίντεο από δελτίο καιρού στη Γερμανία

12 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει γερμανικό δελτίο καιρού στο οποίο προβλήθηκε χάρτης με φωτιά, ενώ ακούγονταν σειρήνες, για θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούσαν τους 30 βαθμούς Κελσίου

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής, καθώς το βίντεο που κυκλοφορεί έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

Σε ακόμη μία αποτύπωση της θεωρίας συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, συναντούμε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι απεικονίζει δελτίο καιρού στη Γερμανία, στο οποίο προβλήθηκε χάρτης με φωτιά, ενώ ακούγονταν σειρήνες στο υπόβαθρο, για θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούσαν τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βίντεο που διαμοιράζεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Το Γερμανικό δελτίο καιρού συγχρονίστηκε με την προπαγάνδα περί «παγκοσμίου βρασμού του πλανήτη »!
Για θερμοκρασίες κάτω από 30 βαθμούς!

Αποκόπτοντας καρέ από το βίντεο και αναζητώντας τα με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, διαπιστώνουμε πως το υπό εξέταση βίντεο έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Πράγματι, το οπτικοακουστικό υλικό προέρχεται από το δελτίο καιρού της ενημερωτικής εκπομπής “Tagesthemen“, που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα, προβλήθηκε στις 8 Ιουνίου 2023 από τον γερμανικό σταθμό ARD, το μεγαλύτερο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο στον κόσμο με 22.612 υπαλλήλους και 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό.

Ο εικονιζόμενος άνδρας ονομάζεται Sven Plöger, είναι Γερμανός μετεωρολόγος και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το ARD στις 2 Μαρτίου 1999. Αποτελεί διακεκριμένο μετεωρολόγο, καθώς τον Μάρτιο του 2010 έλαβε το βραβείο του καλύτερου παρουσιαστή καιρού στη Γερμανία, στο Extreme Weather Congress. Ανατρέχοντας στο αυθεντικό βίντεο και συγκεκριμένα στο χρονικό σημείο 35:14, διαπιστώνουμε πως το βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τροποποιημένο, αφού ούτε φωτιές προβλήθηκαν στον χάρτη, κατά την παρουσίαση του καιρού, ούτε ακούγονταν ήχοι σειρήνων προς δραματοποίηση της είδησης. 

Παρακάτω παραθέτουμε το εν λόγω πραγματικό απόσπασμα από την εκπομπή:

Τέλος, να σημειωθεί πως με πρόσφατο άρθρο μας καταρρίψαμε παρόμοιο ισχυρισμό σχετικά με υποτιθέμενη χειραγώγηση της θερμοκρασίας από ΜΜΕ.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής, καθώς το βίντεο που κυκλοφορεί έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Στο αυθεντικό βίντεο, το οποίο προβλήθηκε στις 8 Ιουνίου 2023 από μια ενημερωτική εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας, με όνομα “Tagesthemen”, δεν εντοπίζονται οι φωτιές και οι ήχοι σειρήνας που παρατηρούμε στο τροποποιημένο βίντεο.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.