Ποιοι είμαστε
Αρχική O ΣΚΑΪ πρόβαλε σκηνές από κροατική ταινία σε ρεπορτάζ για τους χούλιγκαν της Ντιναμό ΖάγκρεμπΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

O ΣΚΑΪ πρόβαλε σκηνές από κροατική ταινία σε ρεπορτάζ για τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ

13 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει τους Bad Blue Boys, νεοναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, να χαιρετούν ναζιστικά στο γήπεδο και να ρίχνουν περιπαικτικά μπανάνα σε αγωνιζόμενο αφρικανό αθλητή.

Συμπέρασμα:

Τα πλάνα προέρχονται από την κροατική ταινία Metastaze (2009), δεν αποτελούν πραγματικό περιστατικό.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, καθώς και σε ενημερωτική εκπομπή του ίδιου σταθμού, προβλήθηκαν σκηνές από κροατική ταινία σε ρεπορτάζ για την πραγματική δράση χούλιγκαν οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Ντιναμό Ζάγκρεμπ από την Κροατία.

Στο βραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 9ης Αυγούστου 2023, προβλήθηκε ρεπορτάζ με θέμα «το προφίλ των νεοναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Blue Bad Boys». Τα πλάνα που θα εξετάσουμε στη συνέχεια βρίσκονται μετά τα χρονικά σημεία 2:34 και 3:27 του εξής βίντεο:

Τμήμα των υπό εξέταση πλάνων προβλήθηκε και στην ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» στις 10 Αυγούστου.

Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα βίντεο φαίνεται να δείχνουν περιστατικό σε γήπεδο όπου οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, σε κοντινό πλάνο, χαιρετούν ναζιστικά και ρίχνουν περιπαικτικά μπανάνα σε αγωνιζόμενο αφρικανό αθλητή.

Τι ισχύει

Ενώ τα ρεπορτάζ περιέχουν βίντεο από την πραγματική δράση των λεγόμενων Bad Blue Boys, φανατικών χούλιγκαν οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ποδοσφαιρικής ομάδας στην Κροατία, και οι οποίοι όντως συνδέονται με τη ναζιστική ιδεολογία, τα συγκεκριμένα πλάνα δεν απεικονίζουν πραγματική δράση τους.

Αποτελούν σκηνές της κροατικής ταινίας Metastaze (2009), που πραγματεύεται τις παθογένειες στη μεταπολεμική Κροατία (θίγοντας μεταξύ άλλων τον χουλιγκανισμό, τον αλκοολισμό και τα ναρκωτικά) και αφηγείται τη ζωή τεσσάρων ανδρών από το Ζάγκρεμπ, ονόματι Krpa, Filip, Kizo και Dejo, οπαδών της Ντιναμό.

Η ταινία βρίσκεται αναρτημένη ολόκληρη στο YouTube και το απόσπασμα [μετά τα πρώτα 30 λεπτά της ταινίας] που περιέχει τα πλάνα που πρόβαλε ο ΣΚΑΪ είναι το εξής:

Ο ηθοποιός Rene Bitorajac, που έπαιζε στην ταινία τον ρόλο του ‘Krpa’, σχολίασε στο Instagram, μεταξύ άλλων, τα εξής, παραθέτοντας απόσπασμα από τις ειδήσεις του ΣΚΑΪ:

«Πάντα ήθελα να είμαι στα κεντρικά ελληνικά δελτία ειδήσεων! Μην εγκαταλείπετε ποτέ τους στόχους σας, πιστέψτε στον εαυτό σας και όλα θα γίνουν πραγματικότητα! Ειλικρινά και βαθύτατα καταδικάζω τον χουλιγκανισμό αλλά και την υποκίνηση, οπότε ιδού η χρήση σκηνών από ταινία μεγάλου μήκους (όχι ντοκιμαντέρ), με σκοπό την προπαγάνδα, την απαξίωση και τη γενίκευση».

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 13/08/2023 μέσω Instagram

Συμπέρασμα

Στο πλαίσιο ρεπορτάζ που παρουσίαζε το ιστορικό δράσης των Bad Blue Boys, νεοναζί χούλιγκαν οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ πρόβαλε, ως πραγματικά πλάνα, βίντεο με οπαδούς να χαιρετούν ναζιστικά σε γήπεδο και να ρίχνουν περιπαικτικά μπανάνα σε αγωνιζόμενο αθλητή.

Ωστόσο, τα πλάνα προέρχονται από την κροατική ταινία Metastaze (2009) και δεν αποτελούν πραγματικό περιστατικό.