Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Σουχαρίτ Μπαγκντί ΔΕΝ αθωώθηκε από γερμανικό δικαστήριο για τις δηλώσεις του κατά των εμβολίων της COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Σουχαρίτ Μπαγκντί ΔΕΝ αθωώθηκε από γερμανικό δικαστήριο για τις δηλώσεις του κατά των εμβολίων της COVID-19

19 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Σουχαρίτ Μπαγκντί αθωώθηκε από γερμανικό δικαστήριο για τις δηλώσεις του κατά των εμβολίων της COVID-19.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Αν και υπήρξε αθωωτική απόφαση υπέρ του Σουχαρίτ Μπαγκντί, το κατηγορητήριο δεν αφορούσε τις ανυπόστατες δηλώσεις του για τα εμβόλια και την πανδημία, αλλά υποκίνηση μίσους και αντισημιτισμό κατά των Εβραίων κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συνέντευξης τον Ιούλιο του 2021.

Από τα τέλη Μαΐου 2023 μέχρι και τις τελευταίες ημέρες, συναντούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν ισχυρισμό, με εκατοντάδες αναπαραγωγές, σύμφωνα με τον οποίο ο συνταξιούχος πλέον μικροβιολόγος και σύμβολο της αντιεμβολιαστικής εκστρατείας κατά της COVID-19, Σουχαρίτ Μπαγκντί, αθωώθηκε από γερμανικό δικαστήριο για τους ισχυρισμούς κατά των εμβολίων και την κριτική του στάση, την οποία προωθούσε δημόσια, απέναντι στην πανδημία. Αν και πράγματι υπήρξε αθωωτική απόφαση δικαστηρίου για τον 76χρονο επιστήμονα, το κατηγορητήριο δεν αφορούσε τις απόψεις του σχετικά με τον εμβολιασμό και την πανδημία αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η φωτογραφία που συνοδεύει τον ισχυρισμό:

Αρχικά, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε λίγα πράγματα για το προφίλ του Σουχαρίτ Μπαγκντί για να κατανοήσουμε πώς γνώρισε τόσο μεγάλη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε συνωμοσιολογικούς και αντιεμβολιαστικούς κύκλους ώστε κατέληξε να καθιερωθεί άτυπα ως εκπρόσωπος αυτών των κοινοτήτων και σύμβολο παραπληροφόρησης σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό και την πανδημία της COVID-19.

Γεννηθείς την 1η Νοεμβρίου 1946 στην Ουάσινγκτον, με καταγωγή από την Ταϊλάνδη, ο Μπαγκντί σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία, κερδίζοντας υποτροφία κατά τη διάρκεια των σπουδών του, που διήρκησαν από το 1963 έως το 1970. Τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς απέκτησε το διδακτορικό του, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Ανοσοβιολογίας και Επιγενετικής Max Planck στο Φράιμπουργκ, κερδίζοντας εκ νέου υποτροφίες. Το πέρασμά του από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ήταν σύντομο, καθώς η παραμονή του δεν κράτησε περισσότερο από ένα έτος, πριν μετακομίσει στο Ινστιτούτο Ιατρικής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Giessen, όπου απέσπασε τον τίτλο του λέκτορα στην ιατρική μικροβιολογία. Το 1990 τοποθετείται στο πανεπιστήμιο του Mainz και από την επόμενη χρονιά, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο του καθηγητή, γίνεται επικεφαλής στο Ινστιτούτο Ιατρικής Μικροβιολογίας και Υγιεινής, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε την 1η Απριλίου 2012, έχοντας αφήσει ως παρακαταθήκη πλούσιο επιστημονικό έργο. Ωστόσο, δεν ήταν αυτό που τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό.

Παρά το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο και τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης, ο Σουχαρίτ Μπαγκντί απέκτησε διεθνώς αρνητική φήμη τα τελευταία χρόνια λόγω του κομβικού του ρόλου ως κύρια πηγή παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Υποστήριζε δημόσια πως η πανδημία ήταν ψεύτικη και πως τα εμβόλια του κορωνοϊού εξυπηρετούσαν τη μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού. Έχει διασπείρει ψευδείς πληροφορίες για όλο το φάσμα μέτρων που ελήφθησαν από τα κράτη για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι τα εμβόλια της Pfizer δεν ελέγχθηκαν ποτέ με κλινικές μελέτες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ότι ο θάνατος της πριγκίπισσας της Ταϊλάνδης οφείλεται στον εμβολιασμό της, ότι η ανίχνευση του κορωνοϊού με τεστ PCR είναι αναποτελεσματική και ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι επικίνδυνη. Μπορείτε να δείτε όλα τα άρθρα που έχουν συντάξει τα Ellinika Hoaxes καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Μπαγκντί πατώντας εδώ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις απόψεις του και να προσεγγίσει ακόμα μεγαλύτερο κοινό, ο Μπαγκντί ξεκίνησε να ανεβάζει βίντεο στο YouTube. Όμως, τον Νοέμβριο του 2020 ο λογαριασμός του διεγράφη λόγω μη συμμόρφωσης με τους Κανόνες Κοινότητας του YouTube για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Επιπλέον, το πανεπιστήμιο του Mainz, όπου ο Μπαγκντί αφιέρωσε πολλά χρόνια της ζωής του, έχει επανειλημμένα αποστασιοποιηθεί από τις απόψεις του επιστήμονα, τονίζοντας ότι είναι λανθασμένες και ότι σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το πανεπιστημιακό ιατρικό κέντρο του Mainz. Παρά το γεγονός ότι διαδίδει συνεχώς ψευδείς πληροφορίες, οι οποίες έχουν καταρριφθεί τόσο από τα Ellinika Hoaxes όσο και από οργανισμούς επαλήθευσης γεγονότων του εξωτερικού, μέσω έρευνας σε μηχανές αναζήτησης δε βρέθηκε κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι ο 76χρονος έχει δικαστεί, πόσο μάλλον αθωωθεί, για τους ισχυρισμούς του σχετικά με τα εμβόλια. 

Αυτό που βρήκαμε από την έρευνα είναι ότι υπήρξε δικαστική διαμάχη στην οποία εμπλεκόταν ο μικροβιολόγος, αλλά η υπόθεση αφορούσε κατηγορίες για αντισημιτισμό και υποκίνηση μίσους από πλευράς Σουχαρίτ Μπαγκντί κατά των Εβραίων (εδώ), μετά από σχόλια που έκανε ο τελευταίος. Τον Ιούλιο του 2021, ενώ ήταν υποψήφιος για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία και Βεστφαλία, με το ιδρυθέν κατά τη διάρκεια της πανδημίας κόμμα Die Basis (εδώ, εδώ, εδώ), το οποίο αποτέλεσε στέγη και φωνή έκφρασης πολλών ακροδεξιών συνωμοσιολόγων, ο Σουχαρίτ Μπαγκντί προέβη σε δηλώσεις, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συνέντευξης στον Kai Stuht, οι οποίες θεωρήθηκαν αντισημιτικές. Συγκεκριμένα, παραλλήλισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που επέβαλλε το κράτος του Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία, λέγοντας μάλιστα πως το Ισραήλ είναι χειρότερο από την εθνοσοσιαλιστική Γερμανία.

Οι άνθρωποι που έφυγαν από αυτή τη χώρα, όπου υπήρχε το κακό, και ίδρυσαν τη δική τους χώρα, μετέτρεψαν τη χώρα τους σε κάτι που είναι ακόμα χειρότερο από ό,τι ήταν η ναζιστική Γερμανία
Αυτό είναι το κακό με τους Εβραίους: μαθαίνουν καλά. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που μαθαίνουν καλύτερα από αυτούς. Αλλά τώρα έμαθαν το κακό — και το εφάρμοσαν. Γι’ αυτό το Ισραήλ είναι τώρα… μια ζωντανή κόλαση.

Οι δηλώσεις του (εδώ, εδώ, εδώ) δεν πέρασαν απαρατήρητες από το Εβραϊκό Φόρουμ για τη Δημοκρατία και τον Αντισημιτισμό (JFDA), το οποίο τις καταδίκασε τονίζοντας ότι αποσκοπούν στη μετατροπή του δράστη σε θύμα, την εξίσωση του Ισραήλ με τη ναζιστική Γερμανία και τη στοχοποίηση των Εβραίων εν γένει. 

Είναι εξωφρενικό αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια κεντρική φιγούρα στο φάσμα της ιδεολογίας της συνωμοσίας για τον κορωνοϊό κάνει τέτοιες αντισημιτικές δηλώσεις: τελικά, ο σύγχρονος αντισημιτισμός μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος πρωτότυπης ιδεολογίας συνωμοσίας.

Οι δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν και την αιτία διακοπής της συνεργασίας με τον Αυστριακό εκδότη του, Goldegg Verlag (εδώ, εδώ, εδώ), ο οποίος είχε επιμεληθεί τα βιβλία “Corona Unmasked” και “Schreckgespenst Infektionen“.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Όχι μόνο δεν καταλαβαίνουμε τις τρέχουσες δηλώσεις του καθηγητή Bhakdi, αλλά είναι πέρα ​​από την κατανόησή μας. Ως εκδότες, είμαστε βαθιά επηρεασμένοι και αποστασιοποιούμαστε έντονα από τέτοιες ιδέες. Τόσο ως εκδοτικός οίκος όσο και ως άνθρωποι, παίρνουμε σαφείς αποστάσεις από τις δεξιές ιδέες και τον αντισημιτισμό. Ο εκδοτικός οίκος Goldegg Verlag υποστηρίζει το συνειδητοποιημένο περιεχόμενο και θέλει τα βιβλία του να αντικατοπτρίζουν ένα ευρύ φάσμα απόψεων και να συμβάλλουν στον κοινωνικό διάλογο. 

Από την άλλη πλευρά, η παράταξη της οποίας ήταν μέλος έσπευσε να υπερασπιστεί τις δηλώσεις του υποψηφίου της, κάνοντας λόγο για εσφαλμένη πλαισίωση, παράλογο υπαινιγμό και δυσφήμιση (εδώ, εδώ).

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, στις 23 Μαΐου 2023, το περιφερειακό δικαστήριο του Plön αποφάνθηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν παραβίασε κάποιο νόμο περιγράφοντας το Ισραήλ σαν τη ναζιστική Γερμανία. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε πως δεν μπορούσε να διαπιστωθεί, πέραν εύλογης αμφιβολίας, ότι ο Μπαγκντί διέσπειρε αντισημιτικό μίσος προς τους Εβραίους. Οι δικαστές θεώρησαν επίσης ότι οι ισχυρισμοί του Μπαγκντί, σχετικά με ότι το εμβόλιο COVID αποτελεί μέρος ενός δεύτερου Ολοκαυτώματος, δεν συνιστούν υποβάθμιση της ναζιστικής γενοκτονίας που σκότωσε 6 εκατομμύρια Εβραίους. Το δικαστήριο υπέθεσε υπέρ του Μπαγκντί ότι με τον όρο “ο λαός των Εβραίων” θα μπορούσε επίσης ο κατηγορούμενος να αναφέρεται στις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης. Προς το συμφέρον του κατηγορουμένου, έπρεπε να επιλεγεί η ευνοϊκότερη γι’ αυτόν ερμηνεία κατά την έκδοση της απόφασης, ανέφερε στο σκεπτικό του ο περιφερειακός δικαστής Malte Grundmann.

Επιπρόσθετα, η σχετικοποίηση του Ολοκαυτώματος από τον Μπαγκντί θεωρήθηκε απαράδεκτη αλλά όχι ποινικώς κολάσιμη από το δικαστήριο. Δεδομένου ότι έγινε στο πλαίσιο μιας προεκλογικής ομιλίας, έπρεπε να εφαρμοστούν διαφορετικά κριτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, η ελευθερία της γνώμης έπρεπε να θεωρηθεί το ανώτερο αγαθό. Ένας ευτελισμός του Ολοκαυτώματος από μόνος του δεν ήταν κατάλληλος για να διαταράξει τη δημόσια ειρήνη. Επιπλέον, ο ιατρός είχε καλέσει σε ειρηνικό διάλογο στο τέλος της ομιλίας του, εξήγησε ο περιφερειακός δικαστής. Σημειώνεται πως η απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου είναι εφέσιμη.

Οι συνήγοροι του Μπαγκντί κατηγόρησαν την Εισαγγελέα Silke Füssinger για μεροληψία και πιθανότητα ευτελισμού των πραγματικών ναζί, κατηγορίες τις οποίες στη συνέχεια απέσυραν.

Μετά την αθώωσή του, σε πανηγυρικό κλίμα ανάμεσα στους υποστηρικτές του, ο Μπαγκντί δήλωσε:

Αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη προς τη γερμανική δικαιοσύνη και το δικαστήριο του Plön. Αυτό ισχύει και για τους συνηγόρους υπεράσπισής μου και τους χιλιάδες ανθρώπους που μου συμπαραστάθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Αν και υπήρξε αθωωτική απόφαση υπέρ του Σουχαρίτ Μπαγκντί, το κατηγορητήριο δεν αφορούσε τις ανυπόστατες δηλώσεις του για τα εμβόλια και την πανδημία αλλά υποκίνηση μίσους και αντισημιτισμό κατά των Εβραίων κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συνέντευξης τον Ιούλιο του 2021. Αν και υπάρχει δυνατότητα έφεσης, το περιφερειακό δικαστήριο του Plön αποφάνθηκε πως δεν μπορούσε να διαπιστωθεί πέραν εύλογης αμφιβολίας πως ο 76χρονος γιατρός διέσπειρε μίσος προς τους Εβραίους.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.