Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει ρεπορτάζ του OPEN περί αυτόφωρης σύλληψης 2 μεταναστών που «έβαζαν φωτιά» στις Σάπες ΡοδόπηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η ΕΛ.ΑΣ. διαψεύδει ρεπορτάζ του OPEN περί αυτόφωρης σύλληψης 2 μεταναστών που «έβαζαν φωτιά» στις Σάπες Ροδόπης

23 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Εντοπίστηκαν επ' αυτοφώρω δύο μετανάστες να βάζουν φωτιά στην περιοχή Σάπες.

Συμπέρασμα

Η ΕΛ.ΑΣ διαψεύδει τον ισχυρισμό ότι δύο μετανάστες συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω για εμπρησμό στις Σάπες Ροδόπης.

Απανθρακωμένοι άνθρωποι και ζώα, χιλιάδες στρέμματα καμένης γης και απώλεια περιουσιών είναι ο τραγικός απολογισμός των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τη Ροδόπη και τον Έβρο τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Τη στιγμή που οι αρμόδιες αρχές και οι κάτοικοι δίνουν πολύωρες μάχες για τον περιορισμό των μετώπων, χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ψάχνουν τους υπαίτιους της καταστροφής αναπαράγοντας τον ισχυρισμό ότι δύο μετανάστες πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να βάζουν φωτιά στο χωριό Σάπες της Ροδόπης. Ωστόσο, αυτή η πληροφορία, που μεταδόθηκε από τηλεοπτικό κανάλι OPEN, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: epilekta.com, enikos.gr, bordernews.gr, anexsartitos.blogspot.com, pentapostagma.gr, ethnos.gr, f-news.gr, epilekta.com, pronews.gr.

Αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:


Πλαίσιο

Αρχικά, πρέπει να επισημάνουμε πως η επίμαχη πληροφορία μεταδόθηκε ως είδηση «της τελευταίας στιγμής» σε έκτακτο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV. Συγκεκριμένα, ο ρεπόρτερ που κάλυπτε την κρίση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ανέφερε σε απευθείας σύνδεση:

Είναι μια είδηση της τελευταίας στιγμής, η οποία διασταυρώθηκε κατόπιν επικοινωνίας και επιβεβαίωσης με τις τοπικές αρμόδιες αρχές, ότι πριν από λίγη ώρα εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω δύο μετανάστες να βάζουν φωτιά στην περιοχή Σάπες.

Η επίμαχη είδηση διαψεύσθηκε λίγες ώρες αργότερα από τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Χρόνος» Κομοτηνής, Διονύση Βοργιά, ο οποίος επικαλέστηκε επίσημη δήλωση από την ΕΛ.ΑΣ:

Τι ισχύει

Δεν προέκυψε από τον έλεγχο των δελτίων τύπου των αρμόδιων αρχών (Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ, Γ.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Πυροσβεστική Υπηρεσία) κάποια πληροφορία σχετικά με αυτόφωρη σύλληψη δύο μεταναστών για εμπρησμό στις Σάπες Ροδόπης. Επισημαίνεται πως σχετικές συλλήψεις που διενεργούνται στο πλαίσιο ερευνών των ανακριτικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού δημοσιεύονται σε μορφή δελτίων τύπου από το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Θα ήταν, λοιπόν, αναμενόμενο να υπάρχει κάποια αναφορά για το καταγγελλόμενο περιστατικό.

Προκειμένου να διασταυρώσουμε τα ανωτέρω, απευθύναμε το ερώτημά μας στο Γραφείο Τύπου της ΓΕ.Π.Α.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και το Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι δηλώσεις των εκπροσώπων (Αστυνόμος Β’ κ. Κοτζιάς, Αστυνόμος Β’ κ. Δημογλίδου) ήταν σαφείς:

Δεν υπάρχει επ’ αυτοφώρω σύλληψη μεταναστών στις Σάπες Ροδόπης για εμπρησμό.

Ας σημειωθεί πως τα αίτια εκδήλωσης των εστιών διερευνώνται, σύμφωνα με τον Aντιπύραρχο κ. Ιωάννη Αρτοποιό, από κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Συμπέρασμα

Μια «είδηση» της τελευταίας στιγμής που μεταδόθηκε από κανάλι εθνικής εμβέλειας σχετικά με την αυτόφωρη σύλληψη δύο μεταναστών για εμπρησμό στις Σάπες Ροδόπης έλαβε μεγάλη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι αρμόδιες αρχές διαψεύδουν την πληροφορία σχετικά με την αυτόφωρη σύλληψη δύο αλλοδαπών, που παρουσιάστηκαν ως υπαίτιοι πρόκλησης εμπρησμού στην περιοχή Σάπες Ροδόπης. Κατά συνέπεια, καθότι αναληθής, ο εξεταζόμενος ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).