Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει διαμαρτυρία γονέων για διδασκαλία ζητημάτων ΛΟΑΤΚΙ+ στα σχολείαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει διαμαρτυρία γονέων για διδασκαλία ζητημάτων ΛΟΑΤΚΙ+ στα σχολεία

26 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Στο βίντεο απεικονίζονται γονείς που ξεσηκώθηκαν στο Λονδίνο εξαιτίας της εισαγωγής στην εκπαίδευση ζητημάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Συμπέρασμα

Το βίντεο έχει ληφθεί την 26η Ιουνίου του 2021 στον κόμβο του Picaddilly Circus, στο Ουέστμινστερ. Σε αυτό το σημείο συγχωνεύθηκαν πορείες κινημάτων που διαδήλωναν για την αυστηρότητα των μέτρων της πανδημίας, την κλιματική αλλαγή και το Παλαιστινιακό.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται βίντεο από πορεία διαμαρτυρίας το οποίο παρουσιάζεται ως ξεσηκωμός γονέων στο Λονδίνο λόγω της ενσωμάτωσης μαθημάτων για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτή η πλαισίωση είναι παραπλανητική. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα:

Το βίντεο που εξετάζουμε:


Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να επισημανθεί πως το βίντεο έχει ληφθεί κοντά στον διεθνώς γνωστό κόμβο “Piccadilly Circus” επί της Regent Street, στο Ουέστμινστερ, στο κεντρικό Λονδίνο. Με αυτό ως δεδομένο, ξεκινήσαμε την έρευνά μας που, σε πρώτη φάση, στόχο είχε να προσδιοριστούν χρονικά τα πλάνα που εξετάζουμε.

Ανοιχτά δεδομένα

Αναζητήσαμε σε μηχανές αναζήτησης αναφορές για διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο κεντρικό Λονδίνο και το Piccadilly Circus. Φιλτράραμε τα αποτελέσματα και απορρίψαμε εκείνα που αφορούσαν σε διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε χειμερινούς μήνες, μιας και η ενδυμασία των διαδηλωτών παραπέμπει σε θερμούς μήνες.

Ειδικότερα, εντοπίσαμε δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο αναφορικά με μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας, η οποία έλαβε χώρα την 26η Ιουνίου του 2021, στο Ουέστμινστερ. Συγκεντρώσαμε ανοιχτά, δημόσια διαθέσιμα δεδομένα και επαληθεύσαμε πως οι εξεταζόμενες εικόνες προέρχονται από την πορεία της 26ης Ιουνίου του 2021.

Για τη σύγκριση χρησιμοποιήσαμε βίντεο που κυκλοφόρησε στην πλατφόρμα του YouTube στις 27 Ιουλίου του 2021 με τίτλο “London Freedom March Piccadilly Circus 2pm 26 June 2021“.

Μερικά κοινά στοιχεία ανάμεσα στο παραπάνω βίντεο και στα πλάνα που εξετάζουμε είναι τα διάφορα πλακάτ, οι καταχωρήσεις στον ψηφιακό πίνακα διαφημίσεων (billboard) του Piccadilly Lights ακόμα και οι διαδηλωτές.

Πλακάτ

Στο χρονικό σημείο 5:04 του βίντεο που διαμοιράστηκε στο YouTube εντοπίζεται πλακάτ με τη φράση “HUGO TALKS” (πρόκειται για κανάλι εναλλακτικής ενημέρωσης στο YouTube). Το ίδιο πλακάτ εντοπίζεται και στο εξεταζόμενο βίντεο (δεξιά).

Ομοίως, στο χρονικό σημείο 6:28 του βίντεο που διαμοιράστηκε στο YouTube εντοπίζεται πλακάτ με τη φράση “FAKE PANDEMIC – JAIL MATT HANCOCK”. Επισημαίνεται πως o Matt Hancock διετέλεσε Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2018 έως το 2021. Το ίδιο πλακάτ εντοπίσαμε στο εξεταζόμενο βίντεο (δεξιά).

Διαδηλωτής

Δίπλα στον βιντεολήπτη των εξεταζόμενων πλάνων (αριστερά), εμφανίζεται άνδρας με μαύρη μπλούζα, γυαλιά ηλίου στο κεφάλι, και μενταγιόν. Τον ίδιο άνδρα εντοπίσαμε και στο βίντεο που αναρτήθηκε στις 27 Ιουλίου του 2021 και απεικονίζει την πορεία της 26ης Ιουνίου. Στο t-shirt του υπάρχει στάμπα “Unmasked, Unmuzzled, Unvaccinated, Unafraid” [μτφρ: Δίχως μάσκα, Δίχως φίμωτρο, Δίχως εμβόλιο, Δίχως φόβο].

Piccadilly Lights

Στο ολιγόλεπτο εξεταζόμενο βίντεο, εντοπίσαμε στον ψηφιακό πίνακα διαφημίσεων του Piccadilly Lights μια καταχώρηση με αναφορά στο Pride.

Η ύπαρξη της καταχώρησης στο Billboard του Picaddilly Lights την 26η Ιουνίου του 2021 επιβεβαιώνεται επίσης από αναρτήσεις δημοσιογράφων στην πλατφόρμα “X”, πρώην Twitter, και φωτογραφικό υλικό σε ψηφιακά αποθετήρια φωτογραφιών.

Παρά το γεγονός ότι στους κεντρικότερους δρόμους του Λονδίνου την 26η Ιουνίου του 2021 διαδήλωσαν διάφορα και ετερόκλητα κινήματα, δεν προκύπτει από τα ρεπορτάζ ή τα ανοιχτά δεδομένα ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονταν γονείς που διαμαρτύρονταν για την εισαγωγή στην εκπαίδευση ζητημάτων που σχετίζονται με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Αντιθέτως, ανάμεσα στα κεντρικά θέματα των διαδηλωτών ήταν η κλιματική αλλαγή, η αυστηρότητα των μέτρων για την πανδημία της COVID-19 και το Παλαιστινιακό ζήτημα.

Συμπέρασμα

Είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι το εξεταζόμενο βίντεο απεικονίζει γονείς που ξεσηκώθηκαν στο Λονδίνο εξαιτίας της εισαγωγής στην εκπαίδευση ζητημάτων συμπερίληψης και δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+. Στους δρόμους του Λονδίνου συγκεντρώθηκαν και συγχωνεύθηκαν διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την αυστηρότητα των μέτρων της πανδημίας της COVID-19, την κλιματική αλλαγή και το Παλαιστινιακό.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).