Ποιοι είμαστε
Αρχική Τυφώνας Hilary: βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει πλημμύρα στο μετρό του Λος ΆντζελεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τυφώνας Hilary: βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει πλημμύρα στο μετρό του Λος Άντζελες

26 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει σταθμό του μετρό Wilshire/Vermont στο Λος Άντζελες να πλημμυρίζει από την καταιγίδα Hilary

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο δεν απεικονίζει πλημμύρα που οφείλεται στον τυφώνα Hilary που έπληξε Λος Άντζελες, αλλά πλάνα από το θεματικό πάρκο της Universal Studios στο Hollywood, με όνομα Earthquake: The Big One

Με αφορμή τον τυφώνα Hilary που έπληξε τις ΗΠΑ στις 20 Αυγούστου 2023, διαμοιράζεται ένα βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που υποτίθεται ότι δείχνει τον σταθμό του μετρό Wilshire/Vermont στο Λος Άντζελες να έχει πλημμυρίσει. Αν και η Hilary υποβαθμίστηκε σε καταιγίδα, πράγματι έπληξε το Λος Άντζελες. Ωστόσο, το βίντεο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πλαίσιο

Την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023 σχηματίστηκε ο τυφώνας κατηγορίας 4 με όνομα Hilary στη χερσόνησο Μπάχα Καλιφόρνια, στο βορειοδυτικό Μεξικό, στοιχίζοντας τη ζωή σε έναν άνθρωπο. Στην κατηγορία 4 συναντώνται άνεμοι με ταχύτητα από 209 έως 251 χιλιόμετρα/ώρα και είναι η δεύτερη υψηλότερη στο σύστημα ταξινόμησης Saffir-Simpson, που ταξινομεί τους τυφώνες σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τις εντάσεις των ανέμων τους. 

Πηγή

Ο τυφώνας υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, μερικές ώρες πριν φτάσει στη νότια Καλιφόρνια, ενώ στη συνέχεια έχοντας χάσει την ισχύ του υποβαθμίστηκε εκ νέου σε μετατροπικό κυκλώνα. Ήταν η πρώτη φορά μετά από 84 χρόνια που τροπική καταιγίδα έπληττε την Καλιφόρνια, αφού η τελευταία καταγράφηκε το 1939 στην τοποθεσία Long Beach. Περί τις πέντε το απόγευμα της Κυριακής, η καταιγίδα θα περνούσε από το Λος Άντζελες, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα που αποτυπώνει την πορεία που θα ακολουθούσε η καταιγίδα. 

Πηγή

Η δήμαρχος της πόλης, Karen Bass, έκανε λόγο για πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, όμως τόνισε πως η πόλη είναι προετοιμασμένη, καθώς το Λος Άντζελες έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων, είτε πρόκειται για πυρκαγιές είτε για σεισμούς, όπως δήλωσε. Ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες, Robert Luna, ενημέρωσε σε δελτίο Τύπου πως “το προσωπικό διάσωσης και τα αεροσκάφη διάσωσης είναι σε επιφυλακή και έτοιμα για άμεση ανταπόκριση“. Επιπλέον, ζητήθηκε από τους άστεγους να παραμείνουν μακριά από κανάλια ποταμών μέχρι το πέρας της καταιγίδας. Σχολεία έκλεισαν, κοινότητες εκκενώθηκαν, ενώ αναβλήθηκαν τα παιχνίδια των San Diego Padres, Los Angeles Angels και Los Angeles Dodgers για το πρωτάθλημα της Major League Baseball. Τέλος, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης για την πόλη του Λος Άντζελες μέχρι το πέρας της καταιγίδας Hilary.

Πηγή

Μετάφραση: Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει πιθανές επιπτώσεις στην κομητεία του Λος Άντζελες ως αποτέλεσμα του τυφώνα Hilary (εκτιμάται μεταξύ Κυριακής και Τρίτης). Η σοβαρότητα των επιπτώσεων και το χρονοδιάγραμμα έχουν αβεβαιότητα αυτή τη στιγμή, αλλά καθώς η πρόγνωση συνεχίζεται, τα επίπεδα εμπιστοσύνης θα αυξηθούν. Ο τυφώνας Hilary θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές βροχές, ξαφνικές πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους, κύματα καταιγίδας, ανεμοστρόβιλους, επικίνδυνο κυματισμό και θαλάσσιες συνθήκες. Επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα περιοδικά για ενημερώσεις ανάλογα με τις συνθήκες.

Χάρτης επικινδυνότητας πλημμύρας:

Πηγή

Τι ισχύει

Με αφορμή τον παραπάνω τυφώνα, συναντούμε ένα βίντεο στο Facebook που υποτίθεται ότι δείχνει τις επιπτώσεις που άφησε πίσω του, περνώντας από το Λος Άντζελες. Συγκεκριμένα, η περιγραφή του βίντεο αναφέρει πως στα πλάνα απεικονίζεται πλημμυρισμένος ο σταθμός του μετρό Wilshire/Vermont, που βρίσκεται στο Λος Άντζελες.

Το βίντεο που αναπαράγεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ο σταθμός του μετρό LA στο Wilshire/Vermont πλημμυρίζει από την καταιγίδα!!!!

Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας βρήκαμε ότι τα πλάνα απεικονίζουν το θεματικό πάρκο Earthquake: The Big One, το οποίο προσομοιώνει έναν σεισμό μεγέθους 8,3 ρίχτερ στις εγκαταστάσεις των Universal Studios στο Hollywood. Στο YouTube εντοπίζονται παρόμοια βίντεο που απαθανατίζουν τη στιγμή της απελευθέρωσης του νερού από διαφορετικές γωνίες (εδώ, εδώ, εδώ), ενώ μπορούμε να βρούμε αντίστοιχες φωτογραφίες και σε διαδικτυακά αποθετήρια (εδώ, εδώ).

Στις πληροφορίες που παρατίθενται κάτω από τις φωτογραφίες διαβάζουμε:

Τοποθεσία: Universal Studios στο Λος Άντζελες
Περισσότερες πληροφορίες: Universal Studios, προσομοίωση σεισμού σε σκηνικό σετ στο θεματικό πάρκο
Πηγή

Απομονώνοντας καρέ από το βίντεο και συγκρίνοντάς το με φωτογραφίες που βρίσκουμε στη σελίδα thestudiotour.com, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για την ίδια τοποθεσία.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε βίντεο από τα παρασκήνια του συγκεκριμένου εκθέματος:

Το θεματικό πάρκο Earthquake: The Big One χτίστηκε το 1988 και αντικατέστησε το προηγούμενο έκθεμα, Tower of London. Έμπνευση για την υλοποίησή του αποτέλεσε η ταινία καταστροφής του 1974 με όνομα “Eartquake”, η πλοκή της οποίας αφορά τον αγώνα επιβίωσης μετά από έναν καταστροφικό σεισμό που έλαβε χώρα στο Λος Άντζελες. Παρόμοιο θεματικό πάρκο άνοιξε και στο Ορλάντο από τη Universal Studios, το οποίο έκλεισε μερικά χρόνια αργότερα, στις 25 Αυγούστου 2015 για να φιλοξενηθεί μια νέα ατραξιόν βασισμένη στη σειρά ταινιών Fast and Furious. Σύμφωνα με τις παρεχόμενες πληροφορίες, οι εγκαταστάσεις του Earthquake: The Big One εξακολουθούν να λειτουργούν μέχρι και σήμερα στο θεματικό πάρκο της Universal Studios στο Hollywood. 

Τέλος, παρατηρώντας φωτογραφίες από τον σταθμό Wilshire/Vermont, γίνεται αντιληπτό ότι η διακόσμησή του είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που διακρίνεται στο υπό εξέταση βίντεο.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο δεν απεικονίζει πλημμύρα που οφείλεται στον τυφώνα Hilary που έπληξε Λος Άντζελες, αλλά πλάνα από το θεματικό πάρκο της Universal Studios στο Hollywood, με όνομα Earthquake: The Big One.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.