Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν επιβεβαιώνεται η ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη σύλληψη «20 μεταναστών» στην ΑλεξανδρούποληΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δεν επιβεβαιώνεται η ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη σύλληψη «20 μεταναστών» στην Αλεξανδρούπολη

28 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Κατά τη διάρκεια σύλληψης μεταναστών πίσω από τα Lidl Αλεξανδρούπολης ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια σύλληψης μεταναστών στις 22 Αυγούστου του 2023, σε περιοχή όπισθεν του Lidl Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ στο σημείο της σύλληψης δεν εντοπίστηκαν κάλυκες, ούτε κάποιος κατέθεσε κάτι σχετικό για πυροβολισμούς κατά την προανάκριση. Ομοίως, ουδεμία αναφορά εντοπίζεται στην ένορκη κατάθεση συνοριακού φύλακα που μετέβη στο σημείο ή στις ποινικές διώξεις που άσκησε η Εισαγγελία.

Το απόγευμα της 22ας Αυγούστου του 2023 και ενόσω η πυρκαγιά στον Έβρο απειλούσε τα Δίκελλα και τη Μεσημβρία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράστηκε η πληροφορία ότι ανταλλάχθηκαν πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια σύλληψης 20 μεταναστών πλησίον του Lidl της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει.

Παραδείγματα: e-evros.gr, pentapostagma.gr, defencereview.gr, theflagreport.com, stoxos.gr

Πλαίσιο

Η είδηση της ανταλλαγής πυροβολισμών, κατά τη διάρκεια σύλληψης μεταναστών όπισθεν του Lidl Αλεξανδρούπολης, μεταδόθηκε από πληθώρα διαδικτυακών μέσων, τα οποία επικαλούνται δημοσίευμα του τοπικού μέσου e-evros.gr.

Μερικά παραδείγματα εδώ: tilestwra.com, piraeuspress.gr, mynews.gr, pentapostagma.gr, posted.gr, trikalatroll.gr, enimerotiko.gr, toendiaferon.gr

Το e-evros.gr κάλυπτε την 22α Αυγούστου του 2023 λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα. Τις απογευματινές ώρες και κατά τη διάρκεια της συνεχούς ροής ειδήσεων μεταδόθηκε η ακόλουθη ενημέρωση:

Λίγα λεπτά αργότερα, η είδηση εμφανίζεται και στον λογαριασμό του e-evros.gr στην πλατφόρμα X, πρώην Twitter.

Αληθεύει;

Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η προαναφερθείσα σύλληψη «20 παράτυπων μεταναστών πίσω από τα Lidl» αφορά στο περιστατικό σύλληψης και κράτησης σε κλειστό τρέιλερ δεκατριών μεταναστών από κατοίκους της Αλεξανδρούπολης. Η σύνδεση του καταγγελλόμενου περιστατικού με το πραγματικό τεκμηριώνεται από τις δηλώσεις της κ. Δημογλίδου, Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία εξήγησε στα Ellinika Hoaxes και στο τμήμα ελέγχου γεγονότων του AFP πως:

«Οι μόνοι αλλοδαποί που έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο είναι οι εν λόγω 13».

Ας δούμε όμως τα γεγονότα σε χρονολογική σειρά ώστε να γίνει η μεταξύ τους σύνδεση πιο κατανοητή.

Βιντεοληπτικό υλικό σε social media

Το απόγευμα της 22ας Αυγούστου, ο Απόστολος Τότα βιντεοσκοπεί και αναρτά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook υλικό στο οποίο εμφανίζονται μετανάστες κλειδωμένοι σε τρέιλερ.

Τότε δήλωνε:

«Από τη Χηλή μέχρι το σκοπευτήριο έχω φορτώσει 25 κομμάτια μέσα στο τρέιλερ. […] Οργανωθείτε, βγείτε όλοι να τους μαζέψουμε. Θα μας κάψουνε, αυτό σας λέω μόνο».

Τόσο ο Τότα όσο και οι άλλοι δύο άνδρες που εμφανίζονται στο παραπάνω βίντεο παρέδωσαν στις αστυνομικές αρχές αντικείμενα που ισχυρίζονται πως αποτελούν εμπρηστικό μηχανισμό. Αυτά τα αντικείμενα εντοπίζονται σε έτερο βίντεο, το οποίο τοποθετείται γεωγραφικά, σύμφωνα με την περιγραφή του εικονολήπτη του, πίσω από τα Lidl. Στο ίδιο βίντεο ακούγεται επίσης ο Τότα, ο οποίος αναφέρει πως βρίσκεται σε σημείο «50 μέτρα από το Lidl».

Με δεδομένο ότι η πρώτη αναφορά για ανταλλαγή πυροβολισμών πίσω από το Lidl στον ηλεκτρονικό Τύπο (e-evros.gr) έγινε στις 18:50 προκύπτει και η χρονική συνάφεια με το πραγματικό περιστατικό της σύλληψης των δεκατριών μεταναστών. Παρότι το βίντεο του Τότα, από κοινού με το προσωπικό του προφίλ στο Facebook, έχουν κατέβει, υπάρχει στο διαδίκτυο δημόσια διαθέσιμη καταγραφή οθόνης της ανάρτησή του στις 18:25.

Συνοπτικά, τα στοιχεία που τεκμηριώνουν πως η είδηση για τη σύλληψη «20 μεταναστών πίσω από τα Lidl το απόγευμα της 22ας Αυγούστου του 2023» αφορά στη σύλληψη των 13 μεταναστών από τον Απόστολο Τότα και δύο ακόμη ημεδαπούς είναι:

  • Η δήλωση της εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ
  • Οι αναφορές σε βίντεο ότι το σημείο σύλληψης των 13 μεταναστών είναι σε περιοχή όπισθεν του Lidl Αλεξανδρούπολης.
  • Η χρονολογική σχέση που προκύπτει από την ανάρτηση του βίντεο το απόγευμα της 22ας Αυγούστου, έως την πρώτη αναφορά περί ανταλλαγής πυροβολισμών στον ηλεκτρονικό τύπο μερικά λεπτά αργότερα.

Ας σημειωθεί πως λίγες ώρες αργότερα, ο Τότα και οι φερόμενοι ως συνεργοί του προσήχθησαν από τις αρχές στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης όπου τους αποδόθηκαν κατηγορίες για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων βιαιοπραγίας ή διχόνοιας με ρατσιστικό κίνητρο, καθώς και αρπαγή με ρατσιστικό κίνητρο και έκθεση σε κίνδυνο.


Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ στον ισχυρισμό περί ανταλλαγής πυρών;

Ύστερα από σχετική επικοινωνία με την εκπρόσωπο τύπου της ΕΛ.ΑΣ, ενημερωθήκαμε πως δεν έχει προκύψει από την προανακριτική διαδικασία καμία πληροφορία σχετικά με την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε μετανάστες και τις Αρχές. Επιπρόσθετα η κ. Δημογλίδου μας εξήγησε πως:

«Ούτε κάλυκες βρέθηκαν, ούτε κατέθεσε κάποιος κάτι σχετικά με ανταλλαγή πυροβολισμών».

Στο υποθετικό ερώτημα για το αν έγινε χρήση όπλου – πριν φτάσουν οι Αρχές – για εκφοβισμό, η κ. Δημογλίδου ξεκαθάρισε πως:

«Αν υπήρχε κάποιο όπλο, θα ίσχυε και η νομοθεσία περί όπλων και ο κάτοχος θα είχε συλληφθεί».

Ένορκη Εξέταση Συνοριακού Φύλακα

Ουδεμία αναφορά για ανταλλαγή πυροβολισμών κατά την σύλληψη των 13 μεταναστών από τις αρχές δεν εντοπίσαμε στην έκθεση ένορκης εξέτασης ενός μάρτυρα που βρίσκεται δημοσιευμένη στον λογαριασμό του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, στην πλατφόρμα X.

Τα ίδια έγγραφα, παρουσιάστηκαν ως ντοκουμέντα και «προϊόντα δημοσιογραφικής έρευνας» στο Ανατρεπτικό Δελτίο της 23ης Αυγούστου του 2023 και στον τηλεοπτικό αέρα του Alert TV .

Ο μάρτυρας που εξετάστηκε ήταν ο συνοριακός φύλακας που μετέβη στο σημείο ύστερα από σήμα που έλαβε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας για θέματα πυρασφάλειας. Σε κανένα σημείο της μαρτυρίας του δεν έκανε αναφορά για ανταλλαγή πυροβολισμών. Αντίθετα, ανέφερε πως εντόπισε τους 13 κατηγορούμενους για εμπρησμό μέσα σε τρέιλερ και τους μετέφερε από κοινού με τους τρεις κατοίκους Αλεξανδρούπολης που τους κλείδωσαν στο τρέιλερ, στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας.


ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Είμαι συνοριακός φύλακας και την 22-8-2023 και υπηρετώ
Από ώρες 10.00 έως 18.00 εκτελούσαμε διατεταγμένη Υπηρεσία για θέματα πυρασφάλειας.

Περί την 17.30 αν θυμάμαι καλά, λάβαμε σήμα για να μεταβούμε στη περιοχή όπισθεν Lidl, καθώς πολίτες είχαν ακινητοποιήσει άτομα τα οποία εμπλέκονταν σε εμπρησμό. Μεταβαίνοντας στο σημείο, βρήκαμε τον Θ, οι οποίοι (σ.σ. αναφέρει κι άλλους) μας υπέδειξαν δεκατρία άτομα, άντρες, οι οποίοι προ ολίγου είχαν αποπειραθεί να προκαλέσουν εμπρησμό, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια κατασκευή προσάναμμα, η οποία αποτελούνταν από δύο λάστιχα το ένα πάνω από το άλλο, παραγεμισμένα με πισσαρισμένα ξερά σανίδια και στη μέση της οποίας υπήρχε μία τρύπα προκειμένου να μπει το εύφλεκτο υλικό, και στο κέντρο αυτής μία μπάλα με αφρολέξ, το οποίο είναι εξαιρετικά εύφλεκτο ως υλικό. Το αντικείμενο αυτό σας το παραδίδω. Κάτι άλλο στο σημείο δεν μπορέσαμε να βρούμε.

Τα άτομα τα βρήκαμε μέσα στο τρέηλερ τα οποία είχαν μεταφέρει εκεί οι ανωτέρω, καθώς ήταν αντιδραστικά και φοβήθηκαν για τη ζωή τους. Τους μεταφέραμε όλους στην Υπηρεσία σας για τα περαιτέρω. Άλλο δεν έχω να προσθέσω και υπογράφω.

Δηλώσεις συνηγόρου υπεράσπισης του Τότα

Στις 23 Αυγούστου του 2023, ο συνήγορος υπεράσπισης του Απόστολου Τότα, κ. Βασίλης Δεμίρης, δήλωσε στο e-evros.gr πως οι 13 μετανάστες που συνελήφθησαν από τον εντολέα του, έφεραν όπλα. Συγκεκριμένα:

«Άμεσα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμα του κατ΄ άρθρο 275 ΚΠΔ , πρόεβη σε αποτροπή και
σύλληψη της εγκληματικής ομάδας η οποια έφερε όπλα και κάλεσε ΑΜΕΣΩΣ τις αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να πρόβουν στις νόμιμες ενέργειες».

Ωστόσο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ThePressProject, ο κ. Δεμίρης είπε πως τα όπλα των 13 μεταναστών ήταν μαχαίρια.

« […] Τα όπλα των 13 ήταν μαχαίρια. Ο εντολέας μου δεν πήρε όποιον βρήκε. Δεν ανέβηκε στο βουνό για να ψάξει μετανάστες. Ο κ. Τότα εντόπισε τους 13 τη στιγμή που πήγαιναν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό».

Ερωτηθείς για το πώς είναι δυνατόν ο εντολέας του όντας άοπλος, όπως και οι φερόμενοι ως συνεργοί του, να βάλουν σε ένα τρέιλερ 13 ένοπλους ο κ. Δεμίρης ισχυρίστηκε σύμφωνα με TPP:

«Κι όμως, το κατάφερε. Τους ζήτησε να πετάξουν τα μαχαίρια» […] «Ναι. Το έκαναν. Τα πέταξαν και στη συνέχεια τους οδήγησε στο τρέιλέρ του»

Συνεπώς, δεν εντοπίσαμε καμία αναφορά για ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα στις αρχές και τους 13 μετανάστες στις δηλώσεις συνηγόρου υπεράσπισης του Απόστολου Τότα που κατηγορείται για:

  • Διέγερση για διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες, ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα.
  • Αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και κατά συναυτουργία.
  • Έκθεση σε κίνδυνο.
  • Για νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Συμπέρασμα

Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν συνηγορούν υπέρ του ισχυρισμού ότι σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη σύλληψη μεταναστών πίσω από το Lidl Αλεξανδρούπολης την 22α Αυγούστου του 2023. Θα αναμέναμε η ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις αρχές και τους μετανάστες να αναφέρεται στην ένορκη κατάθεση του συνοριακού φύλακα που έσπευσε στο σημείο της σύλληψης των 13ων ύστερα από σήμα, στις δηλώσεις του συνηγόρου υπεράσπισης του Απόστολου Τότα καθώς και στις ασκηθείσες ποινικές διώξεις της Εισαγγελίας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ στο σημείο της σύλληψης δεν βρέθηκαν κάλυκες. Έτσι, καθότι ατεκμηρίωτος, ο εξεταζόμενος ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).