Ποιοι είμαστε
Αρχική O FDA ΔΕΝ εγκρίνει τη χρήση ιβερμεκτίνης για την πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

O FDA ΔΕΝ εγκρίνει τη χρήση ιβερμεκτίνης για την πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19

28 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός:

Ο FDA παραδέχεται την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης κατά της COVID-19.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ιβερμεκτίνη χρησιμοποιείται ετησίως από εκατομμύρια ανθρώπους στο πλαίσιο καταπολέμησης παρασιτικών ασθενειών. Τεκμηριώνεται από πολλαπλές πηγές ότι ο FDA εξακολουθεί να μην την εγκρίνει ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας κατά της COVID-19.

Το τελευταίο διάστημα διατυπώνεται μέσω αναρτήσεων στο ελληνικό Facebook ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο ο FDA αναθεωρεί για τη χρήση ιβερμεκτίνης ως μέσο πρόληψης και θεραπείας κατά της COVID-19. Συγκεκριμένα, οι χρήστες υποστηρίζουν ότι οι θέσεις του FDA για τη χρήση ιβερμεκτίνης στο πλαίσιο καταπολέμησης του ιού έχουν μεταβληθεί, με αποτέλεσμα να θεωρείται αποδεκτή μέθοδος.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο Facebook:

Τί είναι η ιβερμεκτίνη;

Το φάρμακο ιβερμεκτίνη είναι ένα παράγωγο της αβερμεκτίνης και προέρχεται από το βακτήριο Streptomyces avermitilis, που ανακαλύφθηκε από τον Satoshi Ōmura στην επαρχία Shizuoka της Ιαπωνίας. Οι αβερμεκτίνες ανακαλύφθηκαν το 1967 σε ζωμό ζύμωσης μιας καλλιέργειας ακτινομυκήτων. Πρόκειται για μια κατηγορία μακροκυκλικών λακτονών (MLs) με νηματοκτόνο, ακαρεοκτόνο και εντομοκτόνο δράση. Τα ML, συμπεριλαμβανομένων των αβερμεκτινών, απέκτησαν πολύτιμο θεραπευτικό ρόλο από τη δεκαετία του 1980 ως αντιπαρασιτικά φάρμακα για ζώα και ανθρώπους. [πηγή 1][πηγή 2]

Το πρώτο σκεύασμα αβερμεκτίνης εισήχθη ως κτηνιατρικό φάρμακο από τη Merck & Co. το 1981 ενώ νέα σκευάσματα ιβερμεκτίνης (IVM) κυκλοφορούσαν σχεδόν κάθε χρόνο. Το IVM καταχωρήθηκε για πρώτη φορά ως ανθρώπινο φάρμακο με την εμπορική ονομασία Mectizan® το 1987 και χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της ογκοκερκίασης σε ανθρώπους το 1988. Το IVM ήταν το μόνο μέλος των ML που εγκρίθηκε για ανθρώπινη χρήση μέχρι την πρόσφατη έγκριση της μοξιδεκτίνης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον Ιούνιο του 2018 για τη θεραπεία της ογκοκερκίασης στον άνθρωπο. [πηγή]

Η χρήση της IVM έχει αυξηθεί παγκοσμίως για να ξεπεραστούν πολλές παρασιτικές ασθένειες που μολύνουν εκατομμύρια ανθρώπους, όπως η ισχυροειδίαση (που μολύνει περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους) και η ογκοκερκίαση (μολύνει περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους). [πηγή]

Τι ισχύει

Δεν παρερμηνεύονται για πρώτη φορά οι θέσεις του FDA όσον αφορά τη χρήση ιβερμεκτίνης με σκοπό την πρόληψη κατά της COVID-19 ή τη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από τον ιό. Μάλιστα, το 2021 ο FDA είχε δημοσιεύσει ειδική σύσταση με τους λόγους για τους οποίους η ιβερμεκτίνη δεν ενδείκνυται ως μέσο θεραπείας κατά του ιού.

Στο εν λόγω δημοσίευμα επισημαίνεται ότι:

Μία από τις εργασίες του FDA είναι να αξιολογεί προσεκτικά τα επιστημονικά δεδομένα για ένα φάρμακο, ώστε να είναι σίγουρο ότι είναι τόσο ασφαλές όσο και αποτελεσματικό για μια συγκεκριμένη χρήση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να χρησιμοποιείτε ένα φάρμακο για την πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19 που δεν έχει εγκριθεί ή δεν έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον FDA

Ορισμένα ζωικά σκευάσματα ιβερμεκτίνης, όπως το pour-on, το injectable, το paste και το “drench”, έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ για τη θεραπεία ή την πρόληψη παρασίτων σε ζώα.

Για τον άνθρωπο, τα δισκία ιβερμεκτίνης έχουν εγκριθεί σε πολύ συγκεκριμένες δόσεις για τη θεραπεία ορισμένων παρασιτικών σκουληκιών και υπάρχουν τοπικά (στο δέρμα) σκευάσματα για ψείρες κεφαλής και δερματικές παθήσεις όπως η ροδόχρους ακμή.

Σε συνέχεα του ίδιου άρθρου ο FDA προβαίνει σε διευκρινίσεις σχετικά με την ιβερμεκτίνη όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι:

Ο FDA δεν έχει εγκρίνει την ιβερμεκτίνη για χρήση στην πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19 σε ανθρώπους ή ζώα.

Τα επί του παρόντος διαθέσιμα δεδομένα δε δείχνουν ότι η ιβερμεκτίνη είναι αποτελεσματική κατά της COVID-19Κλινικές δοκιμές που αξιολογούν τα δισκία ιβερμεκτίνης για την πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19 σε άτομα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η λήψη μεγάλων δόσεων ιβερμεκτίνης είναι επικίνδυνη.

Επιπροσθέτως αναφέρεται πως σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύσαμε, επαληθεύεται ότι τμήμα των μελετών που έδειξαν ότι η ιβερμεκτίνη επιδεικνύει κλινική αποτελεσματικότητα κατά της COVID-19 ήταν είτε παραποιημένο είτε χαμηλής ποιότητας.

Σε ένα τμήμα των αναπαραγωγών τίθεται ο προβληματισμός σχετικά με το αν στο μεσοδιάστημα από τη δημοσίευση των παραπάνω πηγών έως και σήμερα αναθεωρήθηκε από την επιστημονική κοινότητα η αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης κατά της COVID-19.

Σε πρόσφατη (16 Αυγούστου 2023) ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ο FDA τοποθετείται ως εξής:

Μετάφραση: Παρόλο που ο FDA έχει εγκρίνει την ιβερμεκτίνη για ορισμένες χρήσεις σε ανθρώπους και ζώα, δεν έχει εγκρίνει την ιβερμεκτίνη για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19, ούτε έχει δηλώσει ότι είναι ασφαλής ή αποτελεσματική για τη χρήση αυτή.

Επικουρικά αναφέρεται ότι για το εν λόγω ζήτημα έχουν δημοσιευτεί στο παρελθόν άρθρα κατάρριψης και σε άλλες ιστοσελίδες επαλήθευσης γεγονότων όπως: factcheck.org, politifact.com.

Συμπέρασμα

Δεν προκύπτει από καμία αξιόπιστη πηγή ότι η ιβερμεκτίνη αποτελεί ασφαλές και αποτελεσματικό φάρμακο κατά της COVID-19. Ο υπό εξέταση ισχυρισμός κρίνεται ψευδης καθώς ο FDA, όπως υπογραμμίζεται σε επίσημες τοποθετήσεις του, δεν εγκρίνει τη χρήση της ιβερμεκτίνης στο πλαίσιο πρόληψης και θεραπείας κατά του κορονοϊού.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτά στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “European Journalism”.