Ποιοι είμαστε
Αρχική Επανεμφάνιση του hoax για διεθνή συμφωνία που δήθεν επιβάλλει έλευση 30 εκατομμυρίων μεταναστών στην Ελλάδα και προσπάθεια διασύνδεσης με τις πυρκαγιέςHOAXES

Επανεμφάνιση του hoax για διεθνή συμφωνία που δήθεν επιβάλλει έλευση 30 εκατομμυρίων μεταναστών στην Ελλάδα και προσπάθεια διασύνδεσης με τις πυρκαγιές

4 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός:

Διεθνές Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που υπογράφτηκε το 2018 στο Μαρόκο, προβλέπει ότι στην Ελλάδα υποχρεωτικά θα πρέπει να αφιχθούν 30 εκατομμύρια μετανάστες, οπότε θα εγκατασταθούν σε περιοχές που καίγονται στις φετινές πυρκαγιές.

Συμπέρασμα:

Το «Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση», που υιοθετήθηκε το 2018, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και δεν περιέχει καμία απολύτως αναφορά σε έγκριση κάποιου υποχρεωτικού, ορισμένου αριθμού μεταναστών προς εγκατάσταση ανά χώρα.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα Διεθνές Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που υπογράφτηκε το 2018 στο Μαρόκο, προβλέπει ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να αφιχθούν 30 εκατομμύρια μετανάστες. Διαδίδεται, επίσης, πως η επικείμενη άφιξη των μεταναστών αυτών έχει σχέση με τις φετινές πυρκαγιές, καθώς αυτοί δήθεν πρόκειται να εγκατασταθούν σε περιοχές που καίγονται. Πρόκειται όμως για ένα ψέμα που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο.

Παράδειγμα ανάρτησης:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 27/08/2023 μέσω Facebook

Στην εικόνα της ανάρτησης, αναφέρονται τα εξής:

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ, ΤΗΝ ΚΑΙΝΕ!!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΟΗΕ
– Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΡΑΚΕΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΜΑΡΟΚΟ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ» Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΙ…

Μέχρι το 2035 πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα 25 με 30.000.000 λαθρομετανάστες. Που θα τους βάλουν; Σε εκτάσεις σε παραμεθόριες περιοχές και σε περιοχές πέριξ των πόλεων. Δλδ, σε όλες τις εκτάσεις που καίγονται»

Τι ισχύει

Το «Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση», όπως ονομάζεται επισήμως, είναι ένα κείμενο 31 σελίδων που υιοθετήθηκε από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη Μετανάστευση στο Μαρακές του Μαρόκο, στις 10 Δεκεμβρίου 2018, και επικυρώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 19 Δεκεμβρίου 2018. Αποτελεί συμφωνία μη δεσμευτικού χαρακτήρα.

«Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τους Πρόσφυγες συμφωνήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου ψηφίσματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) για το 2018. Βασίζεται στο υπάρχον διεθνές νομικό σύστημα για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες του 1951, καθώς και στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ανθρωπιστικό δίκαιο. Πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό επιχειρησιακό εργαλείο που θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών», αναφέρεται από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα.

Το Σύμφωνο απαριθμεί 23 αρχές, όπως την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των παιδιών, το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, την πάταξη της εμπορίας ανθρώπων, των αυθαίρετων κρατήσεων κ.ά., και καταγράφει πολιτικές και επιχειρησιακές προτάσεις για να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τη μετανάστευση, όπως ανταλλαγές πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης. Aναδεικνύει τη σημασία της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Στο κείμενο αυτό του Συμφώνου δεν περιέχεται καμία απολύτως αναφορά σε υποχρέωση χωρών να δεχτούν συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών. Τα Ellinika Hoaxes έχουν εξηγήσει σε άρθρο κατάρριψης από το 2018 (επικαιροποιήθηκε το 2019) ότι οι αριθμοί που κυκλοφορούσαν, ως δήθεν συμφωνημένοι και δεσμευτικοί αριθμοί μεταναστών ανά χώρα (σ.σ. τότε αναφέρονταν 38 εκατομμύρια μετανάστες για την Ελλάδα), είναι παντελώς ανυπόστατοι και απολύτως αυθαίρετοι.

Να σημειωθεί ότι την εν λόγω συνωμοσιολογία για «εκατομμύρια μετανάστες» που συμφωνήθηκε να έρθουν στην Ελλάδα, βάσει του προαναφερθέντος διεθνούς κειμένου, αναπαρήγαγε και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, το 2019.

Σε απάντηση σχετικών κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που υπέβαλε ο κ. Βελόπουλος, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε τα εξής:

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία βάση στον ισχυρισμό ότι το Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση που υπογράφτηκε το 2018 στο Μαρόκο, προβλέπει ότι στην Ελλάδα υποχρεωτικά θα πρέπει να αφιχθούν 25 ή 30 εκατομμύρια μετανάστες – και άρα θα εγκατασταθούν στις καμένες εκτάσεις λόγω πυρκαγιών.

Το «Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση» που υιοθετήθηκε το 2018, δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, και δεν περιέχει καμία απολύτως αναφορά σε υποχρέωση των χωρών να λάβουν κάποιον ορισμένο αριθμό μεταναστών προς εγκατάσταση. Πρόκειται για αυθαίρετους αριθμούς που κυκλοφορούν από τα προηγούμενα χρόνια στο διαδίκτυο.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.