Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει Ουκρανούς να επιτίθενται σε άτομα που αρνούνται να φωνάξουν “Slava Ukraini”ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει Ουκρανούς να επιτίθενται σε άτομα που αρνούνται να φωνάξουν “Slava Ukraini”

5 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει Ουκρανούς να ξυλοκοπούν Πολωνούς στη Βαρσοβία επειδή αρνήθηκαν να φωνάξουν «Slava Ukraini»

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Αστυνομίας της Βαρσοβίας, πράγματι υπήρξε περιστατικό συμπλοκής ατόμων το βράδυ της 24ης Αυγούστου, όμως, όπως έγινε γνωστό, οι δράστες δεν είναι ουκρανικής καταγωγής, αλλά γεωργιανής.

Από τις 26 Αυγούστου 2023 διακινείται στον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο πλαισιωμένο με τον  ισχυρισμό ότι στις 24 Αυγούστου, δώδεκα Ουκρανοί ξυλοκόπησαν Πολωνούς πολίτες στη Βαρσοβία επειδή αρνήθηκαν να φωνάξουν “Slava Ukraini” (Δόξα στην Ουκρανία).

Σύμφωνα με την Αστυνομία της Βαρσοβίας υπήρξε όντως περιστατικό συμπλοκής τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως τα γεγονότα απέχουν από όσα διαδίδονται. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ελληνικές ιστοσελίδες και ιστολόγια: iskra.gr

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βίντεο που διαμοιράζεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ουκρανοί οργάνωσαν μαζικό ξυλοδαρμό Πολωνών στη Βαρσοβία επειδή αρνήθηκαν να φωνάξουν «Δόξα στην Ουκρανία»
Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της 24ης Αυγούστου. Πλάνα από το περιστατικό κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
12 Ουκρανοί γιόρταζαν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και κατά τη διάρκεια του εορτασμού, άρχισαν να κακοποιούν τους Πολωνούς. Αρνήθηκαν οι Πολωνοί κατηγορηματικά να προφέρουν το ναζιστικό σύνθημα, τονίζοντας ότι «δεν τους νοιάζει».
Αυτή η απάντηση προκάλεσε την επιθετικότητα των προσφύγων στρατεύσιμης ηλικίας. Ξέσπασε συμπλοκή με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άτομα και ένα άτομο να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
Πόσο λέτε να τους ανέχονται οι Πολωνοί ακόμα;

Ερευνώντας την πολωνική ειδησεογραφία εντοπίζουμε άρθρα (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ) που επισημαίνουν πως στις λεωφόρους Vistulan της Βαρσοβίας, το βράδυ της Πέμπτης 24 Αυγούστου 2023, δηλαδή την ημέρα που γιορτάζεται η Ανεξαρτησία της Ουκρανίας σε ανάμνηση της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας της χώρας, που θεσπίστηκε στις 24 Αυγούστου 1991, σημειώθηκε συμπλοκή ανάμεσα σε άτομα που φώναζαν το σύνθημα της Ουκρανίας “Slava Ukraini” και Πολωνούς πολίτες. Όπως αναφέρεται, οι θύτες απαίτησαν από τους Πολωνούς να επαναλάβουν το σύνθημα και, όταν αυτοί αρνήθηκαν, δέχθηκαν επίθεση.

Ο ισχυρισμός ότι οι επιτιθέμενοι ήταν Ουκρανοί γνώρισε μεγάλη απήχηση, με αποτέλεσμα, το Αρχηγείο της Αστυνομίας της Βαρσοβίας στην ανακοίνωσή του να κάνει ξεχωριστή μνεία προς αποκατάσταση της αλήθειας. Αναλυτικότερα, αναφέρεται πως λίγα λεπτά μετά από τηλεφωνική αναφορά για συμπλοκή ανθρώπων στις λεωφόρους Vistulan, έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας. Εκεί, ταυτοποιήθηκαν δεκατρία άτομα, μεταξύ των οποίων Γεωργιανοί πολίτες, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν ως δράστες της επίθεσης, ενώ δεν υπήρχαν άτομα ουκρανικής υπηκοότητας. Στο σημείο έφτασε και ασθενοφόρο, όμως κανείς δε χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη. Τέλος, επισημαίνεται ότι διενεργείται έρευνα από την Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας της Βαρσοβίας για την υπόθεση και το ενδεχόμενο αν το υπό εξέταση βίντεο απεικονίζει διάπραξη ποινικού αδικήματος, το οποίο διώκεται αυτεπάγγελτα.

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τον εκπρόσωπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, κ. Sylwester Marczak, προς διευκρίνηση των κινήτρων της επίθεσης και το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης κατά των υπαιτίων. Θα γίνει σχετική ενημέρωση του άρθρου με τη λήψη απάντησης.

Το περιστατικό σχολίασε μέσω αναρτήσεων (εδώ, εδώ) στο X (πρώην Twitter) ο κ. Stanislaw Zaryn, κυβερνητικός πληρεξούσιος για την ασφάλεια του χώρου πληροφοριών της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Αναφέρθηκε στις ψευδείς ειδήσεις που αναπαράγονται, κατηγορώντας τη Ρωσία για απόπειρα αποσταθεροποίησης του συστήματος της χώρας και υποκίνησης των πολιτών της. 

Πηγή

Μετάφραση: Το βίντεο από τις λεωφόρους του Βιστούλα που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δε δείχνει τα γεγονότα με τη συμμετοχή Ουκρανών, αλλά μόνο Γεωργιανών.
Η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει όλους τους συμμετέχοντες στο περιστατικό και διεξάγει περαιτέρω ενέργειες.

Πηγή

Μετάφραση: Η υπόθεση χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης του εσωτερικού συστήματος της Πολωνίας και υποκίνησης των Πολωνών.
Πρόκειται για έναν τρόπο λειτουργίας που αντιστοιχεί στις επιχειρήσεις της Ρωσίας κατά της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Αστυνομίας της Βαρσοβίας, πράγματι υπήρξε περιστατικό συμπλοκής ατόμων το βράδυ της 24ης Αυγούστου, όμως, όπως έγινε γνωστό, οι δράστες δεν είναι ουκρανικής καταγωγής, αλλά γεωργιανής. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός πληρεξούσιος για την ασφάλεια του χώρου πληροφοριών της Δημοκρατίας της Πολωνίας, τονίζοντας ότι η παραπληροφόρηση που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα αποτελεί τακτική που εναρμονίζεται με τις επιχειρήσεις της Ρωσίας κατά της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.