Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι δράστες της επίθεσης σε επιχείρηση στη Λεμεσό ΔΕΝ ήταν μετανάστεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Οι δράστες της επίθεσης σε επιχείρηση στη Λεμεσό ΔΕΝ ήταν μετανάστες

8 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Οι δράστες της επίθεσης σε επιχείρηση στη Λεμεσό ήταν μετανάστες.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Βασίστηκε στις δηλώσεις άνδρα του οικείου περιβάλλοντος της κ. Ντάο, της οποίας η επιχείρηση βανδαλίστηκε. Σε επόμενη τοποθέτησή του, ο άνδρας ανακάλεσε για τις αρχικές του δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι έμαθε υστερόχρονα ότι ήταν Κύπριοι και όχι αλλοδαποί αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια.

Τις τελευταίες ημέρες η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλεπάλληλα επεισόδια ορμώμενα από αντιμεταναστευτικές πορείες. Ένα από τα θύματα αυτών των επεισοδίων ήταν και η κυρία Ντάο, με καταγωγή από το Βιετνάμ, η οποία βρήκε την επιχείρησή της κατεστραμμένη μετά το πέρασμα των ταραχοποιών. Από τις 4 Σεπτεμβρίου 2023 διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που απεικονίζει την προαναφερθείσα κυρία Ντάο, συνοδευόμενο με τον ισχυρισμό ότι οι δράστες της επίθεσης ήταν μετανάστες. Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, ο ισχυρισμός βασίστηκε στις δηλώσεις ενός ατόμου, το οποίο στην πορεία ανακάλεσε.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βράδυ της Παρασκευής 1ης Σεπτεμβρίου 2023, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στη Λεμεσό (εδώ, εδώ), όπου πραγματοποιήθηκε πορεία κατά των μεταναστών. Όπως επισημαίνεται, προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε καταστήματα αλλοδαπών ενώ παρακείμενα καταστήματα Βιετναμέζων βανδαλίστηκαν, με την Αστυνομία να προχωρά συνολικά σε 13 συλλήψεις, όπως έγινε γνωστό με σχετικό Δελτίο Τύπου.

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 13 συνολικά προσώπων σχετικά με τα χθεσινά έκτροπα στη Λεμεσό.
Συγκεκριμένα, γύρω στις 7.30 χθες βράδυ συγκεντρώθηκαν σταδιακά στο χώρο στάθμευσης του ΓΣΟ στη Λεμεσό γύρω στα 500 άτομα, τα οποία στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τον χώρο της επίχωσης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συνελήφθησαν για αυτόφωρα αδικήματα 12 πρόσωπα. Αριθμός προσώπων είχε προβεί σε κακόβουλες ζημιές σε προθήκες καταστημάτων στον παραλιακό, ενώ τέθηκαν φωτιές σε καλάθους απορριμμάτων. Περαιτέρω συνελήφθη με δικαστικό ένταλμα ακόμη ένα πρόσωπο, το οποίο φέρεται να είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης. Όλοι οι συλληφθέντες τέθηκαν υπό κράτηση.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, πέντε πρόσωπα κατήγγειλαν στην Αστυνομία ότι δέχθηκαν επίθεση από άγνωστα τους πρόσωπα, τα οποία τους κτύπησαν σε διάφορα μέρη του σώματος τους. Όλοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο.
Το ΤΑΕ Λεμεσού συνεχίζει τις εξετάσεις.

Ένα από τα καταστήματα που καταστράφηκε ήταν και αυτό της κυρίας Ντάο, η οποία μετανάστευσε στην Κύπρο πριν από οχτώ χρόνια και έχει καταγωγή από το Βιετνάμ.

Το News247 δημοσίευσε στο κανάλι του στο YouTube την στιγμή που κουκουλοφόροι εισβάλλουν στο κατάστημα και καταστρέφουν την περιουσία της κυρίας Ντάο, όπως καταγράφηκε από κάμερες κλειστού κυκλώματος ασφαλείας.

Επιπλέον, είχε κυκλοφορήσει οπτικοακουστικό υλικό με την αντίδραση της γυναίκας, όταν βρήκε την επιχείρησή της διαλυμένη, το οποίο διαδόθηκε σε μεγάλο βαθμό, έχοντας πλέον πολλές χιλιάδες κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφορμή για τη διάδοση παραπληροφόρησης αποτέλεσαν οι δηλώσεις ενός άνδρα, ο οποίος αρχικά επέρριψε τις ευθύνες για τα επεισόδια στους μετανάστες. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα άρχισε να αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα αποσπασματικό βίντεο με τις ανωτέρω δηλώσεις και την αντίδραση της κυρίας Ντάο, συμβάλλοντας στη διάδοση της παραπληροφόρησης.

Το αποσπασματικό βίντεο που διαμοιράζεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Το ανόητο έμμισθο woke λουμπεναριό διέδωσε σε χρόνο ρεκόρ βίντεο με κοπτοραπτική για να φανεί ότι το περίπτερο της Βιετναμέζας στην Κύπρο το έσπασαν Κύπριοι. Το αμοντάριστο βίντεο αποδεικνύει ότι την επίθεση την έκαναν λαθρομετανάστες.
Αλλά είπαμε, η λαθρομπιζνα πληρώνει καλά…..

Λίγες ημέρες αργότερα όμως, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, στην εκπομπή “Μεσημέρι και Κάτι” (εδώ, εδώ) του κυπριακού SigmaTV, ο άνδρας – ο οποίος παρουσιάζεται από τη ρεπόρτερ ως σύζυγος της κυρίας Ντάο – ανακάλεσε για τις δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι έμαθε εκ των υστέρων ότι τελικά ήταν Κύπριοι και όχι αλλοδαποί αυτοί που έκαναν τις διαδηλώσεις και προκάλεσαν τα επεισόδια.

Για να είμαι ειλικρινής, πίστευα ότι το έκαναν ξένοι, για άλλους λόγους, τους δικούς τους. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ήταν Κύπριοι που το έχουν κάνει.
[…]
Ήταν ένα πολεμικό πεδίο. Ώσπου να έρθουμε, οι μισοί είχαν φύγει. Όταν ρωτήσαμε μας είπαν ότι ήταν δικοί μας που έκαναν τη διαδήλωση για τους αλλοδαπούς.

Συμπέρασμα

Εξετάζοντας τα στοιχεία συμπεραίνουμε ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Βασίστηκε στις δηλώσεις άνδρα του οικείου περιβάλλοντος της κ. Ντάο, της οποίας η επιχείρηση βανδαλίστηκε. Σε επόμενη τοποθέτησή του, ο άνδρας ανακάλεσε για τις αρχικές του δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι έμαθε υστερόχρονα ότι ήταν Κύπριοι και όχι αλλοδαποί αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.