Ποιοι είμαστε
Αρχική Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει την «είδηση» περί ανάσυρσης 28 σορών από τη Ζ’ΜΑΚ στη ΘεσσαλίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει την «είδηση» περί ανάσυρσης 28 σορών από τη Ζ’ΜΑΚ στη Θεσσαλία

10 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Η Ζ'ΜΑΚ ανέσυρε 28 σορούς στη Θεσσαλία.

Συμπέρασμα

Επίσημες δηλώσεις των αρμόδιων αρχών αναφέρουν πως μέχρι την ώρα δημοσίευσης αυτού του άρθρου έχουν ανασυρθεί νεκροί δέκα άνθρωποι, ενώ τέσσερεις παραμένουν αγνοούμενοι. Το ΥΠΕΘΑ διαψεύδει την πληροφορία ότι η Ζ'ΜΑΚ ανέσυρε 28 σορούς στη Θεσσαλία.

Με αφορμή τις συντονισμένες προσπάθειες δυνάμεων για τον εντοπισμό αγνοουμένων και τη διάσωση εγκλωβισμένων από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία, στον ηλεκτρονικό Τύπο διαμοιράστηκε η «έκτακτη είδηση» ότι μια επίλεκτη μονάδα των Ελληνικών ένοπλων δυνάμεων ανέσυρε συνολικά 28 σορούς στη Θεσσαλία. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: pronews.gr, vimaorthodoxias.gr, makeleio.gr, valuenews.gr, defencenet.gr, karditsastakra.com, attikanea.info

Πλαίσιο

Διαδοχικά κύματα καταιγίδων έπληξαν τη Θεσσαλία και προξένησαν ανυπολόγιστες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας – Τρικάλων, τη Λάρισα και τον Βόλο, ήδη από την 4η Σεπτεμβρίου του 2023.

Ενδεικτικά, τα ύψη βροχόπτωσης που κατέγραψε το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεπέρασαν εκείνα που σημειώθηκαν το 2020, όταν ο Ιανός έπληξε στα τέλη Αυγούστου του 2020 την Καρδίτσα ή τα ύψη βροχόπτωσης που καταγράφηκαν όταν η Θάλεια έπληξε τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου τα Ψαχνά Ευβοίας.

[πηγή]

Η σταδιακή υποχώρηση της κακοκαιρίας Daniel έφερε στο φως το μέγεθος της καταστροφής.

Ένα ευρύ δίκτυο δυνάμεων συνεργάζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα για τη διάσωση και την περίθαλψη των πληγέντων. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλία επιχειρούν ΕΜΑΚ, το ΕΚΑΒ, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία καθώς και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ανάμεσα σε αυτούς, στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία, συνδράμουν δύο λόχοι από την Ζ’ΜΑΚ, μια μοίρα αμφίβιων καταδρομών, με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, διόπτρες νυκτός, drone, πλήρη υλικά C2, και δυνατότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα.

Δημοσιεύματα για ανάσυρση 28 σορών από τη Ζ’ΜΑΚ

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2023, δημοσίευμα της ιστοσελίδας pronews.gr επικαλέστηκε πληροφορίες και μετέδωσε την «είδηση» ότι η εν λόγω επίλεκτη μονάδα είχε ανασύρει συνολικά 28 σορούς.

Το ρεπορτάζ του pronews.gr κοινοποίησε και το makeleio.gr το οποίο κάνει λόγο για «Ζ’ ΕΜΑΚ» και, αφενός, αναφέρει ότι οι πληροφορίες είναι ανεπιβεβαίωτες, αφετέρου καταλήγει με την ακόλουθη φράση:

«Πριν από λίγο ο δημοσιογράφος Στέφανος Χίος μίλησε με τον ιδιοκτήτη του pronews για το δημοσίευμα περί 28 νεκρών. 

Η απάντηση που έλαβε ήταν: “Φοβάμαι ότι ο αριθμός θα φτάσει άνω των 50”.»

Αληθεύει;

Προκειμένου να επαληθεύσουμε την πληροφορία επικοινωνήσαμε με την εκπρόσωπο τύπου της Πολιτικής Προστασίας το πρωί της 9ης Σεπτεμβρίου του 2023, η οποία έχοντας ήδη δει τα υπό εξέταση δημοσιεύματα μας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, καθώς οι σοροί που έχουν μέχρι ώρας ανασυρθεί είναι δέκα, ενώ τέσσερεις είναι οι αγνοούμενοι.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της 8ης Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας ανέφερε πως δέκα πολίτες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel και υπάρχουν τέσσερεις ακόμα αγνοούμενοι:

[…] Προσοχή λοιπόν στα fake news ιδιαίτερα όταν αφορούν σε ανθρώπινες ζωές, καθώς
δημοσιεύτηκαν και αναδημοσιεύτηκαν ανυπόστατες πληροφορίες για νεκρούς, προκαλώντας μεγαλύτερη αγωνία και αναστάτωση στους ανθρώπους που ήδη δοκιμάζονται στις περιοχές. Από την πρώτη στιγμή ενημερώνουμε άμεσα με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια για όλα τα συμβάντα.

Συνολικά λόγω της κακοκαιρίας Daniel, 10 συμπολίτες μας έχουν δυστυχώς χάσει τη ζωή τους και υπάρχουν επίσης 4 αγνοούμενοι στις περιοχές Βόλου και Πηλίου και ευχόμαστε να είναι καλά, όπως καλά στην υγεία τους βρέθηκαν οι χτεσινοί αγνοούμενοι στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν την 9η Σεπτεμβρίου με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον Πύραρχο Βαθρακογιάννη, ο οποίος μας ενημέρωσε πως τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν ανασύρει εννιά σορούς, ενώ σε μία ακόμη ανάσυρση έχει συνδράμει το Λιμενικό Σώμα. Ακόμη, ο κ. Βαθρακογιάννης ανέφερε πως αγνοούνται τέσσερεις ακόμη άνθρωποι, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια πληροφορία που να επιβεβαιώνει την ανάσυρση 28 σορών.

Απευθυνθήκαμε επίσης στο γραφείο ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Διακόπουλο να διαψεύδει την εξεταζόμενη «είδηση».

Τη στιγμή της δημοσίευσης του άρθρου και σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, οι νεκροί από τις πλημύρες στη Θεσσαλία έφτασαν τους 12.

Συμπέρασμα

Είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι η Ζ’ΜΑΚ ανέσυρε 28 σορούς στη Θεσσαλία έως την 8η Σεπτεμβρίου του 2023. Το ΥΠΕΘΑ μέσω του εκπροσώπου Τύπου διέψευσε στα Ellinika Hoaxes την πληροφορία. Την ίδια στιγμή, η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρουν πως ο τραγικός αριθμός των σορών που έχουν ανασυρθεί μέχρι την 9η Σεπτεμβρίου ανέρχεται στους δέκα, ενώ τέσσερεις άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).