Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραποιημένη φωτογραφία απεικονίζει τον Μπόρις Τζόνσον να χαιρετάει ναζιστικάΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Παραποιημένη φωτογραφία απεικονίζει τον Μπόρις Τζόνσον να χαιρετάει ναζιστικά

16 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Μπόρις Τζόνσον χαιρέτησε ναζιστικά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο πανεπιστήμιο Ivan Franko στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η υπό εξέταση φωτογραφία, η οποία προέρχεται από την τελετή αναγόρευσης του Μπόρις Τζόνσον σε Επίτιμο Διδάκτορα του πανεπιστημίου του Λβιβ, αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

Με αφορμή την επίσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού της Αγγλίας, Μπόρις Τζόνσον, στην Ουκρανία και το πανεπιστήμιο Ivan Franko του Λβιβ, διαμοιράζεται μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι τον απεικονίζει να χαιρετάει ναζιστικά. Η εν λόγω φωτογραφία αναπαράγεται τόσο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο. Εξετάζοντας τα στοιχεία αντιλαμβανόμαστε ότι ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί, καθώς η εικόνα είναι τροποποιημένη. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: press-gr.com

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η φωτογραφία που διαμοιράζεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ο Μπορίς Τζόνσον απέδειξε ότι είναι πραγματικός φασιστο-Ουκρανός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του επίσκεψης στο Πανεπιστήμιο “Ιβανο-Φρανκόφ”, στο Λβόφ
Αθάνατη Δυτική “Δημοκρατία”!

Αναζητώντας την επίσκεψη του Βρετανού πρώην Πρωθυπουργού στην ουκρανική ειδησεογραφία, εντοπίζουμε δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο της 9ης Σεπτεμβρίου 2023 (εδώ, εδώ, εδώ). Τη στιγμή της άφιξης του Μπόρις Τζόνσον στο Λβιβ ανήρτησε και ο δήμαρχος της πόλης, Andryi Sadovyi στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram.

Πηγή

Μετάφραση: Καλωσορίζουμε έναν μεγάλο φίλο της Ουκρανίας τον Μπόρις Τζόνσον στο Λβιβ

Ο Μπόρις Τζόνσον, που διατέλεσε Πρωθυπουργός της Αγγλίας από τις 24 Ιουλίου 2019 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2022, μετά από απόφασή του να παραιτηθεί, επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο του Λβιβ, Ivan Franko, στις 9 Σεπτεμβρίου 2023 για να παραλάβει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα, γνωστό και ως Doctor Honoris Causa. Αυτός είναι ο υψηλότερος τιμητικός τίτλος του Εθνικού Πανεπιστημίου Ivan Franko του Λβιβ, που απονέμεται σε δημόσια, κρατικά και θρησκευτικά πρόσωπα, πολιτικούς, επιστήμονες της Ουκρανίας και του κόσμου για σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της επιστήμης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της πνευματικότητας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σχεδόν ένα έτος μετά την απόφαση για την αναγόρευση του Μπόρις Τζόνσον σε Επίτιμο Διδάκτορα, η οποία ελήφθη από το ακαδημαϊκό συμβούλιο του πανεπιστημίου στις 4 Οκτωβρίου 2022.

Από εικόνες που συναντούμε εντός των δημοσιευμάτων, διαπιστώνουμε πως η φωτογραφία που διαμοιράζεται έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Στην αυθεντική φωτογραφία, παρατηρούμε ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει τα χέρια του κατεβασμένα, ενώ τα άτομα που τον πλαισιώνουν έχουν το δεξί τους χέρι στο ύψος της καρδιάς. 

Πηγή

Παρακάτω παραθέτουμε σε σύγκριση τις δύο φωτογραφίες.

Η στιγμή απαθανατίστηκε και από διαφορετική οπτική γωνία:

Πηγή

Δύο ημέρες αργότερα, στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, στον προσωπικό του λογαριασμό στο X (πρώην Twitter), ο 59χρονος Βρετανός δημοσίευσε ένα κολλάζ φωτογραφιών εκφράζοντας την εκτίμησή του.

Πηγή

Μετάφραση: Είχα το μεγάλο προνόμιο να αναγορευτώ επίτιμος διδάκτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Ivan Franko του Lviv. Ευχαριστώ το προσωπικό και τους φοιτητές για την τόσο θερμή υποδοχή που μου επιφύλαξαν.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως στην Ουκρανία, η χρήση ναζιστικών και κομμουνιστικών συμβόλων απαγορεύεται, σύμφωνα με το κεφάλαιο 20 του άρθρου 436 του Ποινικού Κώδικα, όπως φαίνεται στις σελίδες 146 και 147 του εγγράφου της επίσημης μετάφρασης.

Παραγωγή, διανομή, καθώς και δημόσια χρήση των συμβόλων των κομμουνιστικών, εθνικοσοσιαλιστικών (ναζιστικών) ολοκληρωτικών καθεστώτων […] τιμωρείται με περιορισμό της ελευθερίας μέχρι πέντε έτη ή στέρηση της ελευθερίας για την ίδια περίοδο, με ή χωρίς δήμευση περιουσίας.

Ο ισχυρισμός έχει καταρριφθεί και από άλλους οργανισμούς επαλήθευσης γεγονότων, όπως το Open και το StopFake.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω συμπεραίνουμε ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η υπό εξέταση φωτογραφία, η οποία προέρχεται από την τελετή αναγόρευσης του Μπόρις Τζόνσον σε Επίτιμο Διδάκτορα του πανεπιστημίου του Λβιβ, αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα που κάλυψαν ειδησεογραφικά το γεγονός, στην αυθεντική φωτογραφία, ο πρώην Πρωθυπουργός της Αγγλίας έχει τα χέρια του κατεβασμένα, ενώ οι παριστάμενοι έχουν το δεξί τους χέρι στο ύψος της καρδιάς. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ουκρανίας, η δημόσια χρήση ναζιστικών συμβόλων απαγορεύεται και επιφέρει κυρώσεις.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.