Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει «εισβολή» στην Ελλάδα του 2023ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει «εισβολή» στην Ελλάδα του 2023

21 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Στο βίντεο διαδραματίζεται εισβολή που έλαβε χώρα σε παράλια της Ελλάδας το 2023.

Συμπέρασμα

Στο βίντεο διαδραματίζονται σκηνές από την επεισοδιακή καταδίωξη ναρκόπλοιου σε παράλια της Huelva, στην Ισπανία. Το περιστατικό έλαβε χώρα την 11 Σεπτεμβρίου του 2023.

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2023 κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται η καταδίωξη – από σκάφος λιμενικής αρχής – ενός ταχύπλοου, που ακινητοποιήθηκε στη στεριά. Χρήστες του Facebook ισχυρίζονται πως το βίντεο απεικονίζει περιστατικό που έλαβε χώρα στην Ελλάδα του 2023. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα:

Το βίντεο:


Πλαίσιο

Αρχικά, ας σημειωθεί πως η παλαιότερη, δημόσια διαθέσιμη, αναπαραγωγή του βίντεο που εξετάζουμε εντοπίζεται την 14η Σεπτεμβρίου του 2023, στην πλατφόρμα του Facebook. Πρόκειται για ανάρτηση που δεν μεταφέρει την παραπλανητική πλαισίωση που συνοδεύει τις λεζάντες των χρηστών που το κοινοποίησαν ή τα σχόλιά τους, στα οποία αναφέρουν πως το βίντεο είναι πρόσφατο και έχει ληφθεί στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, το βιντεοληπτικό υλικό συνοδεύει το ακόλουθο κείμενο:

Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΤΟΥΡΊΣΤΑΣ ΒΓΆΖΕΙ ΒΊΝΤΕΟ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΛΑΘΡΑΊΩΝ ΜΕ ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΣΕ ΠΑΡΑΛΊΑ. ΤΟ ΣΚΆΦΟΣ ΠΕΡΝΆΕΙ ΞΥΣΤΆ ΑΠΌ ΤΟΥΡΊΣΤΕΣ.

Το λογότυπο στο βίντεο με την περικεφαλαία και τις λέξεις Streaming Warrior παραπέμπουν στο κανάλι TikTokkostis.theocharis“, που σχετίζεται με τον Κωνσταντίνο Θεοχαρίδη, συνεργάτη της εφημερίδας Μακελειό και του makeleio.gr, και που αποτέλεσε προφανώς την πρώτη πηγή κυκλοφορίας του βίντεο στα Ελληνικά.

Αληθεύει;

Προκειμένου να διασταυρώσουμε τους εξεταζόμενους ισχυρισμούς ξεκινήσαμε την έρευνά μας διατυπώνοντας διάφορους συνδυασμούς λέξεων-κλειδιών στη μηχανή αναζήτησης της Google. Παρότι τα πρώτα αποτελέσματα μας οδήγησαν σε όμοια περιστατικά ταχέων καταδιώξεων εν πλω, τελικά καταφέραμε να εντοπίσουμε δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου για το εξεταζόμενο περιστατικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι σκηνές που μεταφέρονται στο βίντεο διαδραματίστηκαν την 11η Σεπτεμβρίου του 2023 στην παραλία Los Enebrales της πόλης Huelva, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ισπανίας.

Αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό σε τρία δημοσιεύματα του τοπικού τύπου. Όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ, οι λιμενικές αρχές της Huelva εντόπισαν στα ανοιχτά ένα ναρκόπλοιο (σ.σ. το μαύρο ταχύπλοο του βίντεο), και προχώρησαν σε καταδίωξη.

Στην προσπάθειά του να διαφύγει, ο χειριστής του ταχύπλοου πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς για να καταλήξει στην ακτή της Los Enebrales, όπου βρίσκονταν επισκέπτες. Ας σημειωθεί πως στο σκάφος δεν εντοπίστηκαν ναρκωτικές ουσίες, ωστόσο οι αρχές προχώρησαν σε δύο συλλήψεις. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος διέφυγαν της σύλληψης.


Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι το εξεταζόμενο βίντεο απεικονίζει καταδίωξη που έλαβε χώρα σε ελληνικά ύδατα τον Σεπτέμβριο του 2023. Στην πραγματικότητα, στο βίντεο διαδραματίζονται σκηνές από καταδίωξη ναρκόπλοιου από ισπανικές λιμενικές αρχές. Επισκέπτες της παραλίας Los Enebrales στην πόλη Huelva είδαν λίγα λεπτά πριν τις 14:00, την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου του 2023, ένα μαύρο ταχύπλοο να ακινητοποιείται ύστερα από καταδίωξη στην ακτή που παραθέριζαν.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).