Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση με υποτιθέμενη σύλληψη της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για αποστολή χρημάτων στην ΟυκρανίαHOAXES

Παραπληροφόρηση με υποτιθέμενη σύλληψη της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για αποστολή χρημάτων στην Ουκρανία

22 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, συνελήφθη για προδοσία

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Αρχική πηγή αποτελεί μια ιστοσελίδα σατιρικού περιεχομένου, που όπως αναφέρει, αποποιείται κάθε ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων της. Επιπρόσθετα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τμήματος Εγκληματικών Ερευνών, διέψευσε την υποτιθέμενη σύλληψη της Janet Yellen μιλώντας στο Reuters.

Πριν από μερικές ημέρες έκανε την εμφάνισή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένας ισχυρισμός, σύμφωνα με τον οποίο, η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, συνελήφθη για προδοσία από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών του αμερικανικού στρατού. Ο λόγος της υποτιθέμενης σύλληψής της ήταν η λαθραία αποστολή δημοσίου χρήματος στην Ουκρανία και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ερευνώντας τα στοιχεία και την αρχική πηγή του ισχυρισμού, καθίσταται σαφές πως κάτι τέτοιο συνιστά παραπληροφόρηση. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν:

Η Janet Yellen συνελήφθη για προδοσία Ερευνητές από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών του Στρατού των ΗΠΑ (CID) συνέλαβαν την Τρίτη την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε ξενοδοχείο του Μέριλαντ, ισχυριζόμενοι ότι ο δεσπότης του βαθέως κράτους είχε σχεδιάσει ένα διαβολικό σχέδιο που έστειλε κρυφά εκατοντάδες δισεκατομμύρια αμερικανικά φορολογικά δολάρια στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πολύ περισσότερα από τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια που το εγκληματικό καθεστώς Μπάιντεν έχει παραδεχτεί ότι έδωσε στον εγκληματικό συνεργάτη του στην Ουκρανία.
Μια πηγή στο γραφείο πεδίου του CID στο Fort Liberty, NC, δήλωσε στο Real Raw News ότι οι ερευνητές συνέλαβαν τη Γέλεν και έναν ανώνυμο συνεργάτη έξω από το ξενοδοχείο Merriweather Lakehouse στη Βαλτιμόρη περίπου στις 9:30 μ.μ. Η Γέλεν έλαβε ένταλμα σύλληψης που την κατηγορούσε για προδοσία και εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πριν μεταφερθεί σε κέντρο επεξεργασίας για ανάκριση.

Ψάχνοντας στην ιστοσελίδα Real Raw News, πράγματι εντοπίζουμε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023, δηλαδή λίγες ημέρες πριν αρχίσει να διαδίδεται ο υπό εξέταση ισχυρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο η Janet Yellen, Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ από τις 26 Ιανουαρίου 2021, είχε συλληφθεί. Εντός του άρθρου επισημαίνεται ότι το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών (CID) του στρατού των ΗΠΑ (εδώ, εδώ) προχώρησε στη σύλληψη της Janet Yellen, με την κατηγορία ότι η τελευταία έστελνε κρυφά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια φορολογουμένων πολιτών στον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Πρόκειται για τον ίδιο ισχυρισμό, αυτούσιο, όπως τον συναντούμε και στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταβαίνοντας στο τμήμα πληροφοριών της ιστοσελίδας Real Raw News, γίνεται αντιληπτό ότι το περιεχόμενο των άρθρων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως παραδέχονται και οι ιθύνοντες με την παρακάτω δήλωση αποποίησης ευθύνης:

Πηγή

Μετάφραση: Οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζονται για ενημερωτικούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτός ο ιστότοπος περιέχει χιούμορ, παρωδία και σάτιρα. Έχουμε συμπεριλάβει αυτή την αποποίηση ευθύνης για την προστασία μας, κατόπιν συμβουλής νομικού συμβούλου.

Ψάχνοντας σε μηχανές αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά, δεν εμφανίζεται κανένα αποτέλεσμα από αξιόπιστη πηγή που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό. Επιπλέον, ερευνήσαμε Δελτία Τύπου από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, από το Υπουργείο Δικαισύνης και από το Τμήμα Εγκληματικών Ερευνών, όμως δε βρέθηκε καμία αναφορά επί του θέματος. 

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών και θα γίνει σχετική ενημέρωση στο άρθρο με τη λήψη απάντησης.

Τέλος, ο Thomas B. Hamilton III υπεύθυνος επικοινωνίας του Τμήματος Εγκληματικών Ερευνών διέψευσε κατηγορηματικά στο Reuters τα όσα αναπαράγονται:

Το Τμήμα Εγκληματικών Ερευνών του Στρατού δε συνέλαβε την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Αρχική πηγή αποτελεί μια ιστοσελίδα σατιρικού περιεχομένου, που όπως αναφέρει, αποποιείται κάθε ευθύνη για το περιεχόμενο των άρθρων της. Ερευνώντας σε μηχανές αναζήτησης δε βρέθηκε κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό, ενώ ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τμήματος Εγκληματικών Ερευνών, διέψευσε την υποτιθέμενη σύλληψη της Janet Yellen μιλώντας στο Reuters.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.