Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο βίαιης διένεξης στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο παρουσιάζεται ως πρόσφατοΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Βίντεο βίαιης διένεξης στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο παρουσιάζεται ως πρόσφατο

23 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο παρουσιάζει πρόσφατη βίαιη διένεξη στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Συμπέρασμα

Το εξεταζόμενο βίντεο παρότι είναι πραγματικό, προέρχεται από περιστατικό που συνέβη το 2010 στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο. Η διένεξη προκλήθηκε λόγω αντιρρήσεων επισύναψης αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία από τη μεριά της Κυβέρνησης.

Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συναντάμε βίντεο που περιέχει αποσπάσματα από βίαιη διένεξη βουλευτών μέσα στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Το υλικό πλαισιώνεται ως πρόσφατο και, παρότι πραγματικό, πρόκειται για αναπαραγωγή παλαιότερου υλικού που έχει ληφθεί αρκετά χρόνια πριν. Ας εξετάσουμε τα στοιχεία.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Με οδηγό το υδατογράφημα του TikTok όπως εμφανίζεται στις παραπάνω αναρτήσεις, καθώς και του ονόματος χρήστη (username) που το συνοδεύει, εντοπίσαμε το αρχικό βίντεο εντός της δημοφιλούς πλατφόρμας. Το βίντεο που διαμοιράστηκε έχει δημοσιευτεί από ουκρανικό λογαριασμό στις 26 Ιανουαρίου 2023 και αναγράφει πως πρόκειται για «ειδήσεις από το 2010» (не пов: ти відкриваєш новини за 2010). Ωστόσο, στις ελληνικές αναπαραγωγές το κομμάτι που εμπεριέχει την σχετική φράση έχει αποκοπεί ενώ το βίντεο είναι και μερικά δευτερόλεπτα μικρότερο από το αρχικό.

Το αρχικό βίντεο:

Το περιστατικό συνέβη σε συνεδρίαση του ουκρανικού κοινοβουλίου στις 27 Απριλίου του 2010 στο Κίεβο, όπου έλαβαν χώρα βίαιες διενέξεις και ρίψεις καπνογόνων αλλά και αβγών μεταξύ των βουλευτών. Η τότε κυβέρνηση του Viktor Yanukovych – πρώην μέλος του φιλορωσικού Κόμματος των Περιφερειών που κατέφυγε στη Ρωσία το 2014 έπειτα από ομόφωνη απόφαση του κοινοβουλίου προς παύση των καθηκόντων του, μετά τις εξεγέρσεις της λεγόμενης Ουκρανικής επανάστασης του 2014 – είχε μόλις επικυρώσει μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη Ρωσία.

Φωτογραφικό υλικό από τη διένεξη στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο:

Ένας πυροσβέστης, στο κέντρο, σπεύδει να σβήσει ένα καπνογόνο μέσα στο Κοινοβούλιο. Φωτογραφία: Gleb Garanich/Reuters
Το προσωπικό ασφαλείας προστατεύει τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου Volodymyr Lytvyn. Φωτογραφία: Sergei Supinsky/AFP/Getty Images

Η συμφωνία, με την ονομασία «Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας» (the Black Sea Fleet), υπεγράφη στις 21 Απριλίου του 2010 και αφορούσε την παράταση μίσθωσης μιας ρωσικής ναυτικής βάσης στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Το έως τότε «ενοίκιο» ανερχόταν περίπου στα 90-100 εκ. δολάρια ετησίως και ενώ η συμφωνία επρόκειτο να λήξει το 2017, πήρε παράταση για 25 ακόμη χρόνια, έως το 2042. Η συνθήκη επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρεί έως και 25.000 στρατιώτες, 24 συστήματα πυροβολικού, 132 τεθωρακισμένα οχήματα και 22 στρατιωτικά αεροπλάνα στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Από την άλλη, η Ρωσία προσέφερε ως αντάλλαγμα στην Ουκρανία εκπτώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev δεσμεύτηκε ότι η Μόσχα «θα μειώσει την τιμή που πληρώνει το Κίεβο για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου της Σιβηρίας κατά 100 δολάρια από την τρέχουσα τιμή των 330 δολαρίων, με έκπτωση 30% εάν η τιμή πέσει». [πηγή] Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας και πρώην διπλωματικός αντιπρόσωπος στη Ρωσία Kostyantyn Gryshchenko είχε δηλώσει πως η εν λόγω συμφωνία ήταν καίριας σημασίας για τη χώρα, καθώς η επικύρωσή της συνέδραμε στον σχηματισμό του [ετήσιου] προϋπολογισμού, γεγονός που ήταν προϋπόθεση για την λήψη πιστώσεων από διεθνείς φορείς και την εκ νέου εκκίνηση της εγχώριας οικονομίας.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι το Κοινοβούλιο παρέκαμψε την κανονική διαδικασία και ενέκρινε τον προϋπολογισμό χωρίς συζήτηση, επικαλούμενοι τη χαοτική κατάσταση που είχε επιφέρει η αντίδραση στην επικύρωση της συμφωνίας. Βίαιες διενέξεις σημειώθηκαν και εκτός του κοινοβουλίου, όπου πλήθος υποστηρικτών και αντιτιθέμενων της συμφωνίας συγκρούστηκαν.

Τηλεοπτικό απόσπασμα από το κανάλι 5 της Ουκρανίας (5 Kanal):

[Πηγή]

Συμπέρασμα

Το εξεταζόμενο βίντεο παρότι είναι πραγματικό, προέρχεται από περιστατικό που συνέβη το 2010 στο Ουκρανικό Κοινοβούλιο. Η διένεξη προκλήθηκε λόγω αντιρρήσεων επισύναψης αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία από τη μεριά της Κυβέρνησης.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.