Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει επίθεση παράτυπων μεταναστών κατά της αστυνομίας στην ΙταλίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει επίθεση παράτυπων μεταναστών κατά της αστυνομίας στην Ιταλία

25 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει επίθεση λαθρομεταναστών κατά της αστυνομίας στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το οπτικοακουστικό υλικό δεν απεικονίζει επίθεση παράτυπων μεταναστών σε αστυνομικούς στη Λαμπεντούζα, ούτε είναι πρόσφατο. Προέρχεται από τον Αύγουστο του 2021, από επεισόδιο που ξεκίνησε από συμπλοκή τεσσάρων ατόμων έξω από κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στην περιοχή Marotta di Mandolfo της βορειοανατολικής Ιταλίας.

Τον τελευταίο καιρό διαμοιράζεται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που υποτίθεται ότι απεικονίζει παράτυπους μετανάστες να συγκρούονται με αστυνομικούς στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, απαιτώντας να σταλούν στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού η πλαισίωση του συγκεκριμένου οπτικοακουστικού υλικού είναι παραπλανητική. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βίντεο που διαμοιράζεται:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Άμεσες συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας ξεκίνησαν στο νησί Λαμπεντούζα (Ιταλία)
Οι λαθρομετανάστες κλείνουν τους δρόμους, πετούν πέτρες στους καραμπινιέρους και απαιτούν να σταλούν στην Ευρώπη.
(Προφανώς εννοούν τη Γαλλία)..

Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης (εδώ, εδώ), το βίντεο δεν είναι πρόσφατο, δεν διαδραματίζεται στη Λαμπεντούζα, ούτε αφορά παράτυπους μετανάστες, όπως υποστηρίζουν όσοι αναπαράγουν τον ισχυρισμό. Αναλυτικότερα, το βίντεο αφορά ένα περιστατικό που εκτυλίχθηκε στις 7 Αυγούστου 2021 στην περιοχή Marotta di Mandolfo, στη βορειοανατολική Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο διασκέδασης Miu Discodinner (εδώ, εδώ).  Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα (εδώ, εδώ), προκλήθηκε επεισόδιο με συμπλοκή τεσσάρων ατόμων, με αποτέλεσμα ένας απ’ αυτούς να τραυματιστεί σοβαρά στην κοιλιά μετά από επίθεση με μαχαίρι και να διακομιστεί στο νοσοκομείο του Pesaro για να χειρουργηθεί. Η σύρραξη γενικεύτηκε μετά την άφιξη των δυνάμεων της αστυνομίας, αφού μερίδα των παρευρισκομένων στράφηκε κατά των αστυνομικών που έσπευσαν να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. 

Παρά τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα, οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τους υπεύθυνους, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για βαριά σωματική βλάβη, αντίσταση κατά της Αρχής και φθορά περιουσίας, ενώ στον δράστη της επίθεσης με το μαχαίρι απαγγέλθηκε η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Το οπτικοακουστικό υλικό εντοπίζεται και στο λογαριασμό του ιταλικού ειδησεογραφικού σταθμού Occhio alla Notizia στο YouTube επισημαίνοντας:

Καυγάς ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου κοντά στο νυχτερινό κέντρο Miu στη Marotta di Mondolfo όπου ένας νεαρός αλλοδαπός μαχαιρώθηκε και βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. 

Την επίθεση κατά των δυνάμεων επιβολής του Νόμου δεν άφησε ασχολίαστη ο Michele Todisco, αστυνομικός επίτροπος της επαρχίας Pesaro και Urbino, κάνοντας μνεία στο έργο των αστυνομικών:

Οι δύο αστυνομικοί ήταν εξαιρετικοί, προσπαθώντας να περιορίσουν και να συγκρατήσουν τον θυμό πολλών, αποφεύγοντας τη χρήση όπλων.
Πηγή

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε το πρόβλημα της έλλειψης ενισχύσεων λόγω της κατάστασης που αντιμετώπιζε το Σώμα με την πανδημία της COVID-19 και άλλων συγκυριών:

Είναι δυνατόν, διότι έχουμε αστυνομικούς στο σπίτι που πάσχουν από covid, καθώς δεν έχουν εμβολιαστεί, άλλους σε καραντίνα, δύο ακόμα ανίκανους λόγω των συνεπειών ενός πολύ σοβαρού ατυχήματος πριν από ένα μήνα, κάποιον που δεν μπορεί για λόγους υγείας να κάνει υπηρεσίες, και εύκολα φτάνουμε σε έλλειψη προσωπικού για περιπολίες.
Πηγή

Έπειτα, σε συνεργασία με τον Νομάρχη της περιοχής Pesaro και Urbino, Tommasco Ricciardi, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας (εδώ, εδώ) για 30 ημέρες του καταστήματος όπου έλαβαν χώρα τα γεγονότα, λόγω των πολλαπλών παραβάσεων κατά τη λειτουργία του. 

Τα Ellinika Hoaxes κατάφεραν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο που λήφθηκε το βίντεο, συγκρίνοντας καρέ από το οπτικοακουστικό υλικό με στιγμιότυπα που λήφθηκαν από περιήγηση στους χάρτες της Google.

Ο ισχυρισμός έχει καταρριφθεί και από άλλους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, όπως το ιταλικό Open.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το οπτικοακουστικό υλικό δεν απεικονίζει επίθεση παράτυπων μεταναστών σε αστυνομικούς στη Λαμπεντούζα, ούτε είναι πρόσφατο. Προέρχεται από τον Αύγουστο του 2021, από επεισόδιο που ξεκίνησε με συμπλοκή τεσσάρων ατόμων έξω από κέντρο νυχτερινής διασκέδασης στην περιοχή Marotta di Mandolfo της βορειοανατολικής Ιταλίας. Τόσο οι υπεύθυνοι όσο και οι αστυνομικοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση με μαχαίρι. Οι ιθύνοντες κατηγορήθηκαν για βαριά σωματική βλάβη, αντίσταση κατά της αρχής και φθορά περιουσίας, ενώ ο δράστης της επίθεσης με το μαχαίρι για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.