Ποιοι είμαστε
Αρχική Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ΔΕΝ ζήτησε τη μαζική θανάτωση ζώων συντροφιάςHOAXES ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ΔΕΝ ζήτησε τη μαζική θανάτωση ζώων συντροφιάς

30 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός:

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ζητά να θανατωθούν εκατομμύρια γάτες και σκύλοι σε όλο τον κόσμο καθώς μέσω των ποσοτήτων κρέατος που καταναλώνουν, συμβάλουν αρνητικά στο αποτύπωμα άνθρακα.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Προέρχεται από την ιστοσελίδα The People's Voice, όπου διαμοιράζονται συχνά ψευδείς πληροφορίες. Το επίμαχο περιεχόμενο έχει διαψευστεί τόσο από εγκεκριμένους οργανισμούς, όπως το Facta και το Reuters, όσο και από εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Τις  τελευταίες ημέρες, εντοπίζονται αναρτήσεις στο ελληνικό Facebook με παραπλανητικό περιεχόμενο για τη δράση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Συγκεκριμένα, στις εν λόγω αναπαραγωγές υποστηρίζεται ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ζήτησε τη μαζική θανάτωση κατοικίδιων καθώς το κρέας που καταναλώνουν έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή αποτυπώματος άνθρακα.

Παραδείγματα αναπαραγωγών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Σύμφωνα με καταρρίψεις του Facta και του Reuters, ο υπό εξέταση ισχυρισμός προέρχεται από δημοσίευμα του The People’s Voice το οποίο, όπως αποφαίνεται από πρότερη αρχειοθέτηση, πρόκειται για μετονομασία της σελίδας NewsPunch, μιας από τις μεγαλύτερες πηγές διασποράς ψευδών ειδήσεων. Έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν (παραδείγματα εδώ και εδώ) ότι το περιεχόμενο του εν λόγω ιστοτόπου είναι αναξιόπιστο.

Επιπλέον, σε παλαιότερο άρθρο μας περιλαμβάνονται οι όροι χρήσης της ιστοσελίδας:

Οι όροι χρήσης μεταφρασμένοι: οι πληροφορίες, το λογισμικό, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται ή διατίθενται μέσω της ιστοσελίδας ενδέχεται να περιλαμβάνουν ανακρίβειες ή τυπογραφικά λάθη. Αλλαγές προστίθενται περιοδικά στις πληροφορίες που περιέχονται. Η Fact Checked Limited και / ή οι προμηθευτές της μπορούν να κάνουν βελτιώσεις και / ή αλλαγές στον ιστότοπο ανά πάσα στιγμή. Η Fact Checked Limited και / ή οι προμηθευτές της δεν εγγυώνται την καταλληλότητα, αξιοπιστία, διαθεσιμότητα, επικαιρότητα και ακρίβεια των πληροφοριών, του λογισμικού, των προϊόντων, των υπηρεσιών και των σχετικών γραφικών που περιέχονται στον ιστότοπο για οποιονδήποτε σκοπό.

Χρησιμοποιώντας τη μηχανή αναζήτησης της επίσημης ιστοσελίδας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ δεν εντοπίστηκε καμία αναφορά που να πιστοποιεί όσα υποστηρίζονται στο πλαίσιο του επίμαχου ισχυρισμού.

Επιπρόσθετα, εκπρόσωπος του WEF δήλωσε στο Reuters ότι ουδέποτε εκδόθηκε τέτοιου είδους καθοδήγηση.

Καταρρίπτοντας το δημοσίευμα του The People’s Voice

Στoν ιστότοπο από όπου προήλθε ο επίμαχος ισχυρισμός παρουσιάζεται αρχικά, ως δήθεν τεκμήριο, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στο CNN, μέσω του οποίου υποτίθεται ότι προτρέπονται οι πολίτες να οδηγήσουν τα κατοικίδιά τους σε λιμοκτονία.

Ωστόσο, μέσω μιας γρήγορης ανάγνωσης γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το άρθρο δεν προωθεί την ελλιπή σίτιση των κατοικίδιων αλλά εξηγεί τα οφέλη που παρουσιάζονται για το περιβάλλον όταν αυτά καταναλώνουν λιγότερο κρέας. Μάλιστα, εντός του άρθρου γίνεται επίκληση σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017, η οποία παρουσιάζει θεματική συνάφεια με το άρθρο.

Ο Greg Okin, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και συγγραφέας της εν λόγω μελέτης δήλωσε στο Reuters:

Η μελέτη μου σίγουρα δεν ενθάρρυνε τη σφαγή ζώων για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Σκοπός της μελέτης είναι να παράσχει πληροφορίες σε άτομα που επιθυμούν να τις λάβουν υπόψη στη λήψη των αποφάσεών τους, όπως παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το MPG για αυτοκίνητα ή τη χρήση ενέργειας για ψυγεία, καθώς και να κατανοήσουν την κλίμακα των ίδιων των επιπτώσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκπονείται έρευνα (παράδειγμα εδώ) γύρω από το μερίδιο επιδείνωσης που έχουν τα ζώα στη θερμοκρασία του πλανήτη καθώς και το πώς αυτό μπορεί να περιοριστεί.

Στο άρθρο βρίσκεται επίσης ενσωματωμένο βίντεο που περιέχει εικόνα με tweet, το οποίο υποτίθεται ότι αναρτήθηκε μέσω του επίσημου λογαριασμού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η αρχική εικόνα του βίντεο:

Πρόκειται για επίπλαστη εικόνα καθώς δεν εντοπίστηκε ανάρτηση με αυτή τη διατύπωση ενώ ο εκπρόσωπος του WEF είπε στο Reuters ότι το tweet ήταν επίσης κατασκευασμένο.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Οι αναπαραγωγές που εξετάστηκαν, προέρχονται από αξίωση που διατυπώθηκε στην αναξιόπιστη ιστοσελίδα The People’s Voice. Το περιεχόμενο του ισχυρισμού έχει καταρριφθεί από έγκριτους οργανισμούς όπως το Facta ή το τμήμα ελέγχου γεγονότων του Reuters καθώς και από αντιπρόσωπο του ίδιου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτά στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “European Journalism”.