Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητικοί ισχυρισμοί για τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό για την COVID-19ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Παραπλανητικοί ισχυρισμοί για τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας μετά από εμβολιασμό για την COVID-19

4 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός:

Επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσε την σύνδεση θανάτου από μυοκαρδίτιδα σε 22χρονο αθλητή με mRNA εμβόλιο κατά της COVID-19 και τον κίνδυνο των εμβολίων στην υγεία.

Συμπέρασμα:

Ενώ η περίπτωση που παρουσιάζεται από τον Peter McCullough στο επίμαχο βίντεο είναι πραγματική, η σχετική μελέτη εξέτασε μόνο μια περίπτωση 22χρονου, η αυτοψία του οποίου έδειξε θάνατο από μυοκαρδίτιδα λόγω εμβολιασμού. Πέραν του ότι η μελέτη δεν ήταν σαφής για τις λεπτομέρειες του περιστατικού, αναφέρεται ρητά ότι αυτή ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας, ενώ στην χώρα έχουν χορηγηθεί σχεδόν 116 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων mRNA. Όπως δείχνει η βιβλιογραφία, ο θάνατος από μυοκαρδίτιδα λόγω εμβολιασμού είναι πραγματική παρενέργεια αλλά έχει απειροελάχιστη συχνότητα εμφάνισης, με την μυοκαρδίτιδα λόγω μόλυνσης από COVID-19 να δείχνει πολλαπλάσια συχνότητα εμφάνισης και πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά.

Σε ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγονται δηλώσεις του Αμερικανού καρδιολόγου Peter McCullough, σύμφωνα με τον οποίο επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσε τη σύνδεση θανάτου από μυοκαρδίτιδα σε 22χρονο αθλητή με mRNA εμβόλιο κατά της COVID-19. Ο κ. McCullough στην ίδια ομιλία μίλησε ευρύτερα για τα mRNA εμβόλια, ισχυριζόμενος πως αποτελούν σοβαρό παράγοντα κινδύνου. Οι εν λόγω ισχυρισμοί, ωστόσο, παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα των δεδομένων για την ασφάλεια των εμβολίων.

Παραδείγματα: el.gr, katohika.gr

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

ΣΟΚ: Έτσι διαλύει η μυοκαρδίτιδα (μετά από εμβόλια COVID) τους αθλητές – Δείτε τι δείχνει ο McCullough

Ο καρδιολόγος Dr Peter McCullough, σχετικά πρόσφατα, περιγράφει πως η μυοκαρδίτιδα, που προκαλείται μετά από τα εμβόλια COVID, όπως λέει, διαλύει τους αθλητές!!!

Όπως αναφέρει:

«Άτομο 22 χρονών. 5 μέρες μετά τη λήψη της 1ης δόσης (του εμβολίου) της Pfizer, πηγαίνει στο νοσοκομείο με πόνο στο στήθος και πεθαίνει 7 ώρες αργότερα…

Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να σκοτώσετε έναν 22χρονο άνδρα, μέσα στο νοσοκομείο με πλήρη εξοπλισμό ανάνηψης και πλήρη ικανότητα καρδιολογικής υποστήριξης της ζωής;

Μόνο μια απίστευτη δύναμη μέσα στο ανθρώπινο σώμα μπορεί να σκοτώσει έναν υγιή άνδρα 22 ετών ακριβώς μπροστά στους γιατρούς.

Η καρδιά ουσιαστικά καταστρέφεται από την μυοκαρδίτιδα!!!!

Με ρώτησαν κάποιοι: ”Dr McCullough, τι μπορεί να διαλύσει έναν αθλητή;

Οι αθλητές είναι όσο πιο υγιείς γίνεται να είναι κανείς…”(Το εμβόλιο) μπορεί να το κάνει!!!».

Τα δημοσιεύματα συνοδεύονται από το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις του Peter McCullough:

Τι ισχύει

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Η μελέτη, την οποία επικαλείται ο κ. McCullough στην ομιλία του, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Korean Medical Science” το 2021 και αποτελεί μελέτη περίπτωσης, δηλαδή εξέτασε στοιχεία από ένα άτομο. Συγκεκριμένα, η μελέτη εξέτασε τα δεδομένα από την αυτοψία ενός 22χρονου, ο οποίος ανέπτυξε πόνο στο στήθος 5 ημέρες μετά την λήψη mRNA εμβολίου κατά της COVID-19 και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας, η αιτία θανάτου ήταν μυοκαρδίτιδα. Μάλιστα στην μελέτη αναφέρεται ότι η μυοκαρδίτιδα βρέθηκε αιτιωδώς σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό για την COVID-19. Στην μελέτη αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η αιτία θανάτου βρέθηκε να είναι μυοκαρδίτιδα. Δεδομένου ότι η μυοκαρδίτιδα εμφανίζει χρονική συσχέτιση με την χορήγηση του εμβολίου ενώ δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο, στις 26 Ιουλίου 2021, Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας δήλωσε ότι η μυοκαρδίτιδα και εμβολιασμός “πιθανόν να σχετίζονταν” με αυτή την περίπτωση.

Οι συντάκτες της μελέτης, ωστόσο, εξέφρασαν αμφιβολία για το αν η εν λόγω περίπτωση σχετίζεται με τον τύπο του εμβολίου ή με κάποιο συγκεκριμένο συστατικό. Αξίζει να τονιστεί, επίσης, ότι αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που αναφέρεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας ως αιτιωδώς σχετιζόμενη με εμβολιασμό, με τις χορηγούμενες δόσεις mRNA εμβολίων στη χώρα να είναι περίπου 116 εκατομμύρια μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η μυοκαρδίτιδα και ο εμβολιασμός για την COVID-19

Η σχετική βιβλιογραφία πάνω στο ζήτημα της σύνδεσης εμβολιασμού με την μυοκαρδίτιδα δείχνει ότι, εφόσον η μυοκαρδίτιδα που προκαλείται από εμβολιασμό μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο, αυτή η έκβαση θα λάμβανε χώρα μόνο μια φορά ανά αρκετά εκατομμύρια περιπτώσεις εμβολιασμών. Επίσης είναι σκόπιμο να τονίσουμε ότι η μυοκαρδίτιδα μετά από εμβολιασμό πλήττει κατά βάση νέους άνδρες με την συχνότητα θανάτου, ωστόσο, να είναι ελάχιστη. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Συνολικά, η μυοκαρδίτιδα στο πλαίσιο των εμβολίων της COVID-19 προκαλείται μόνο από mRNA εμβόλια και εμφανίζεται πολύ συχνότερα σε άτομα μικρότερης ηλικίας. Αυτή η παρενέργεια ωστόσο είναι σπάνια και μπορεί να αντιμετωπιστεί εντός λίγων ημερών ή εβδομάδων με τυπική αγωγή χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

Συγκριτικά, η νόσηση με COVID-19 εμφανίζει πολύ μεγαλύτερο ρίσκο ανάπτυξης μυοκαρδίτιδας, μεταξύ άλλων καρδιακών προβλημάτων. Ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, το ρίσκο αυτό παραμένει υψηλό για τουλάχιστον ένα έτος μετά τη νόσηση. Με αυτά τα δεδομένα, ο εμβολιασμός σχετίζεται με σημαντική μείωση της θνησιμότητας.

Συμπέρασμα

Ενώ η περίπτωση που παρουσιάζεται από τον Peter McCullough στο επίμαχο βίντεο είναι πραγματική, η σχετική μελέτη εξέτασε μια περίπτωση 22χρονου, η αυτοψία του οποίου έδειξε θάνατο από μυοκαρδίτιδα λόγω εμβολιασμού. Πέραν του ότι η μελέτη δεν ήταν σαφής για τις λεπτομέρειες του περιστατικού, αναφέρεται ρητά ότι αυτή ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας, ενώ στην χώρα έχουν χορηγηθεί σχεδόν 116 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων mRNA. Όπως δείχνει η βιβλιογραφία ο θάνατος από μυοκαρδίτιδα λόγω εμβολιασμού είναι πραγματική παρενέργεια αλλά έχει απειροελάχιστη συχνότητα εμφάνισης, με την μυοκαρδίτιδα λόγω μόλυνσης από COVID-19 να δείχνει πολλαπλάσια συχνότητα εμφάνισης και πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.