Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδές ότι καταστράφηκε ο ναός του Αγίου Πορφυρίου στη ΓάζαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδές ότι καταστράφηκε ο ναός του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

10 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Το Ισραήλ ανατίναξε την Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, στις 9 Οκτωβρίου 2023.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση για την «είδηση», και ο ίδιος ο ναός έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό.

Στις 9 Οκτωβρίου 2023 το απόγευμα, διαδόθηκε η φήμη ότι ο ιστορικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα της Παλαιστίνης καταστράφηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Αυτό, όμως, δεν είναι αλήθεια.

Παράδειγμα δημοσίευσης από τον λογαριασμό «Καθίκι» στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter):

Την «είδηση» αναπαρήγαγε και ο Θανάσης Αυγερινός μέσω Twitter.

Ο ισχυρισμός γνώρισε μεγάλη διάδοση διεθνώς μέσα από λογαριασμούς όπως του DD_Geopolitics στο Twitter. Η ανάρτηση που βλέπετε παρακάτω (αρχειοθετημένη εδώ) έχει πλέον διαγραφεί.

Τι ισχύει

Ενώ πράγματι το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκτεταμένους βομβαρδισμούς στην περιοχή της Γάζας στην Παλαιστίνη, μετά την επίθεση της Χαμάς την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2023, οι πληροφορίες για καταστροφή του Ιερού Ναού του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, μία ορθόδοξη εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, δεν συνοδεύονταν από καμία συγκεκριμένη τεκμηρίωση, λ.χ. με φωτογραφίες, βίντεο ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Αντιθέτως, εκ μέρους της σελίδας του ίδιου του ναού στο Facebook, έχει επανειλημμένα διαψευστεί ότι έχει συμβεί κάποια καταστροφή, και μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου δεν έχει προκύψει κάτι διαφορετικό.

Αρχικά στα σχόλια αυτής της ανάρτησης, και έπειτα με ξεχωριστή ανακοίνωση σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες, περίπου στις 9:30 μ.μ. της 9ης Οκτωβρίου 2023, η σελίδα του ναού του Αγίου Πορφυρίου επεσήμανε ότι δεν έχει υποστεί ζημιές η εκκλησία.

«Αγαπητοί εν Χριστώ.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα είναι ανέγγιχτη και λειτουργεί στην υπηρεσία της κοινότητας και της ενορίας μας. Οι ειδήσεις που κυκλοφορούν για καταστροφή της είναι ψευδείς.

Εκτιμούμε την ανησυχία σας για την ασφάλεια της εκκλησίας και του λαού μας και ζητάμε τις προσευχές σας για εμάς.

Ι. Ναός Αγίου Πορφυρίου
Γάζα- 09/10/2023 21:30 μ.μ.»

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία απολύτως τεκμηρίωση για την «είδηση» ότι το Ισραήλ ανατίναξε την Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, στις 9 Οκτωβρίου 2023. Ο ίδιος ο ναός, μέσω της σελίδας του στο Facebook, έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό περί καταστροφών της εκκλησίας λόγω βομβαρδισμού.