Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο ΔΕΝ σχετίζεται με βομβαρδισμούς αεροδρομίων στη Συρία στις 12 Οκτωβρίου 2023ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το βίντεο ΔΕΝ σχετίζεται με βομβαρδισμούς αεροδρομίων στη Συρία στις 12 Οκτωβρίου 2023

13 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει αποτέλεσμα βομβαρδισμού σε αεροδρόμια της Συρίας, στις 12 Αυγούστου 2023.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο κυκλοφόρησε σε κανάλι telegram ήδη στις 9 Οκτωβρίου 2023, ως σχετικό με βομβαρδισμό στο νότιο Λίβανο.

Όταν κυκλοφόρησε στις 12/10/2023 η είδηση πως, σύμφωνα με την συριακή κυβέρνηση, το Ισραήλ βομβάρδισε αεροδρόμια στη Δαμασκό και το Χαλέπι, διαμοιράστηκε ως σχετικό με αυτήν ένα σύντομο βίντεο που δείχνει πυκνό καπνό να υψώνεται. Ωστόσο, αυτό το βίντεο είχε κυκλοφορήσει ήδη στο διαδίκτυο ημέρες νωρίτερα, και είναι άσχετο με το θέμα.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Twitter:

Παραδείγματα άρθρων που ενσωμάτωσαν το βίντεο ως σχετικό με την είδηση: iefimerida.gr, diaforetiko.gr, tovima.gr

Το βίντεο είναι το εξής:

Τι ισχύει

Το βίντεο προέβαλε ως πρόσφατο το ισραηλινό ενημερωτικό μέσο i24, ωστόσο ο fact checker του ιταλικού οργανισμού διασταύρωσης ειδήσεων, David Puente, επεσήμανε άμεσα ότι το βίντεο έχει αναρτηθεί μερικές ημέρες νωρίτερα, συνοδεία περιγραφής ότι αφορά βομβαρδισμό θέσης στο νότιο Λίβανο.

Συγκεκριμένα, το βίντεο έχει αναρτηθεί από τις 9 Οκτωβρίου 2023, δηλαδή τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν τις αναφορές για ισραηλινή πυραυλική επίθεση στα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου, στην Συρία. Το σύντομο αυτό οπτικοακουστικό υλικό αναρτήθηκε στο κανάλι Telegram σχετιζόμενο με την παλαιστινιακή Χαμάς.

Χρησιμοποιώντας αυτόματη μετάφραση, διαβάζουμε στη λεζάντα ότι πρόκειται για «βομβαρδισμό στο νότιο Λίβανο από τις Σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής», δηλαδή από μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ. Πράγματι, εκείνη την ημέρα καταγράφηκαν τέτοια περιστατικά στην μεθόριο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν δείχνει αποτέλεσμα βομβαρδισμού σε αεροδρόμια της Συρίας, στις 12 Αυγούστου 2023. Κυκλοφόρησε σε κανάλι telegram ήδη στις 9 Οκτωβρίου 2023, ως σχετικό με βομβαρδισμό στο νότιο Λίβανο.