Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει τον Ερντογάν να λέει ότι θα υπερασπιστεί την Παλαιστίνη “με οποιοδήποτε τίμημα”ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει τον Ερντογάν να λέει ότι θα υπερασπιστεί την Παλαιστίνη “με οποιοδήποτε τίμημα”

14 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μείνουν μακριά από την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση: «Θα υπερασπιστούμε την Παλαιστίνη με οποιοδήποτε τίμημα».

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το διαμοιραζόμενο βίντεο είναι προτερόχρονο της πρόσφατης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας

Μερικές ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τη μετέπειτα κλιμάκωση του πολέμου, συναντούμε ακόμη ένα βίντεο να διαμοιράζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο υποτίθεται ότι απεικονίζει τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, καθώς η Τουρκία θα υπερασπιστεί την Παλαιστίνη “με οποιοδήποτε τίμημα”. Όπως θα δούμε παρακάτω, ο ισχυρισμός αυτός συνιστά παραπληροφόρηση, αφού το οπτικοακουστικό υλικό δεν είναι αυθεντικό.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το βίντεο που εξετάζουμε:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μείνουν μακριά από την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση: «Θα υπερασπιστούμε την Παλαιστίνη με οποιοδήποτε τίμημα».

Απομονώνοντας καρέ από το βίντεο και εξετάζοντάς τα με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, παραπεμπόμαστε από τα αποτελέσματα σε ένα άλλο βίντεο στο YouTube, μεγαλύτερης διάρκειας, που αναρτήθηκε από τον λογαριασμού του Middle East Eye. Όπως αναγράφεται στο τμήμα των πληροφοριών, πρόκειται για μέσο ενημέρωσης που ασχολείται με την κάλυψη θεμάτων που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, στο οπτικοακουστικό υλικό που αναπαράγεται, εντοπίζουμε το λογότυπο του Middle East Eye, πράγμα που υποδεικνύει την προέλευση του βίντεο.

Από την έρευνα προκύπτει αφενός ότι το βίντεο δεν αναφέρεται στην επικαιρότητα, αφού η ημερομηνία που αναγράφεται στην αρχική του ανάρτηση στο YouTube είναι η 26η Ιουλίου 2023, αφετέρου πως η εκδοχή που συναντούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι προϊόν επεξεργασίας, αφού έχουν προστεθεί παραποιημένοι υπότιτλοι. Στο αυθεντικό βίντεο, ο Ερντογάν δεν εκτοξεύει απειλές, ούτε υποστηρίζει ότι θα υπερασπιστεί την Παλαιστίνη “με κάθε τίμημα”.

Το αυθεντικό βίντεο:

Τα ακριβή λόγια του Ερντογάν:

Ανησυχούμε βαθύτατα για τις αυξανόμενες απώλειες ανθρώπινων ζωών, τις καταστροφές, την παράνομη επέκταση των οικισμών και τη βία των εποίκων. Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι και πάλι το έλεος του Θεού στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας που έχασαν τη ζωή τους και τα συλλυπητήριά μου στο παλαιστινιακό κράτος και τον παλαιστινιακό λαό. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για την αύξηση της ασφάλειας και της ευημερίας του παλαιστινιακού λαού. Θα ήθελα να εκφράσω ότι η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ εντός των συνόρων του 1967 με βάση τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής μας.

Άλλωστε, τα λεγόμενα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημοσιεύτηκαν και στην επίσημη σελίδα της Προεδρίας της Τουρκίας στις 25 Ιουλίου 2023. Όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα εγχώριου και διεθνή Τύπου (εδώ, εδώ, εδώ), αυτή η συνέντευξη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Mahmoud Abbas, και τον ηγέτη της παλαιστινιακής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς, Ismail Haniyeh

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ισχυρισμός έρχεται σε αντίθεση με τη έως τώρα επίσημη στάση της Τουρκίας απέναντι στα πρόσφατα γεγονότα, η οποία από την πρώτη ημέρα από την έναρξη των εχθροπραξιών (7 Οκτωβρίου 2023) κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση τις δύο πλευρές και εκδήλωσε την προθυμία της να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, λειτουργώντας ως διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών.

Συμπέρασμα

Από το πόρισμα της έρευνας γίνεται αντιληπτό ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το διαμοιραζόμενο βίντεο είναι προτερόχρονο της πρόσφατης σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας, διότι έχουν προστεθεί παραπλανητικοί υπότιτλοι. Στο αυθεντικό βίντεο, ο Ερντογάν δεν προειδοποιεί για διεθνή παρέμβαση, παρά εκφράζει τον προβληματισμό του για την επικρατούσα κατάσταση και τη στήριξή του για την Παλαιστίνη.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.