Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο με εκπρόσωπο της Χαμάς να ευχαριστεί το Ιράν, προέρχεται από το 2014ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο με εκπρόσωπο της Χαμάς να ευχαριστεί το Ιράν, προέρχεται από το 2014

14 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Πρόσφατο βίντεο δείχνει εκπρόσωπο της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς να ευχαριστεί δημόσια το Ιράν για τη χρηματική και οπλική υποστήριξη της χώρας, η οποία συνέβαλε στην επίθεση στο Ισραήλ.

Συμπέρασμα

Το βίντεο χρονολογείται τον Δεκέμβριο του 2014 και έχει ληφθεί σε στρατιωτική παρέλαση που έγινε κατά τη διάρκεια εορτασμών στη Λωρίδα της Γάζας με αφορμή την 27η επέτειο από την ίδρυση της Χαμάς.

Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συναντάμε βίντεο που περιέχει αποσπάσματα από ομιλία εκπροσώπου της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, κατά τη διάρκεια της οποίας ευχαριστεί το Ιράν για την υλική συνεισφορά του που συνέβαλε στην πρόσφατη επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ. Το υλικό πλαισιώνεται ως πρόσφατο και, παρότι πραγματικό, πρόκειται για αναπαραγωγή παλαιότερου βίντεο που έχει ληφθεί περίπου 10 χρόνια πριν. Ας εξετάσουμε τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Το εξεταζόμενο βίντεο:

Τι ισχύει

Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, είδαμε στα κοινωνικά δίκτυα να διακινούνται φωτογραφίες αλλά και βίντεο αμφότερων μερών. Ένα από τα βίντεο που εντοπίσαμε παρουσιάζει απόσπασμα ομιλίας εκπροσώπου των Ταξιαρχιών της Izz ad-Din al-Qassam, ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής σουνιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαμάς.

Μεταξύ 12-14 Δεκεμβρίου του 2014, η Χαμάς διοργάνωσε μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λωρίδα της Γάζας με αφορμή την 27η επέτειο από την ίδρυση της οργάνωσης. Στο τέλος της παρέλασης (Κυριακή 14 Δεκεμβρίου), ο Abu Obaida (ψευδώνυμο), εκπρόσωπος της Al-Qassam, εκφώνησε ομιλία (απόσπασμα 29:44 – 30:38) στην οποία, μεταξύ άλλων, ευχαριστούσε το Ιράν, αναγνωρίζοντας την υποστήριξη που έδειξε η εν λόγω χώρα με οπλισμό, κεφάλαια, πυραύλους κ.α. που συνέβαλαν στην τότε ενίσχυση της Χαμάς.

Τα σχόλια του εκπροσώπου είχαν αποτυπωθεί από αραβικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, όπως η Tasnim και η JBC, ενώ έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ εκείνη την εποχή περιλαμβάνει μεταφρασμένες κάποιες από τις δηλώσεις του Obaida.

Abu Obaida: «Ευχαριστούμε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν που μας παρείχε όπλα, χρήματα και άλλο εξοπλισμό! Μας βοήθησε οικονομικά και στρατιωτικά».

[πηγή]

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι παρότι δυτικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως υπάρχουν υποψίες για σύνδεση του Ιράν στην επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Οκτώβρη 2023, δεν υπάρχουν έως τώρα «άμεσες πληροφορίες» που να το αποδεικνύουν.

Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ και ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας, Ali Khamenei, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξή τους, ωστόσο επαίνεσαν την πράξη. «Τα αποφασιστικά μέτρα που έλαβε η Παλαιστίνη αποτελούν μια απολύτως νόμιμη άμυνα απέναντι σε επτά δεκαετίες καταπιεστικής κατοχής και αποτρόπαιων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς», ανέφερε η ιρανική αποστολή σε ανακοίνωσή της.

Συμπέρασμα

Το βίντεο χρονολογείται τον Δεκέμβριο του 2014 και έχει ληφθεί σε στρατιωτική παρέλαση που έγινε κατά τη διάρκεια εορτασμών στη Λωρίδα της Γάζας με αφορμή την 27η επέτειο από την ίδρυση της Χαμάς.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.