Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει αεροπλάνο των ΗΠΑ να μεταφέρει εξοπλισμό στο ΙσραήλΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο ΔΕΝ απεικονίζει αεροπλάνο των ΗΠΑ να μεταφέρει εξοπλισμό στο Ισραήλ

19 Οκτ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει αμερικανικά αεροσκάφη φορτωμένα με βαρύ εξοπλισμό που στέλνονται για βοήθεια στο Ισραήλ

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το βίντεο δεν σχετίζεται με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τη μετέπειτα στρατιωτική βοήθεια που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, αφού εντοπίζεται στο YouTube από τον Οκτώβριο του 2019.

Από τις 12 Οκτωβρίου 2023, με αφορμή την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, εντοπίζουμε την αναπαραγωγή ενός βίντεο στο Facebook που υποτίθεται ότι απεικονίζει αμερικανικά αεροσκάφη φορτωμένα με βαρύ εξοπλισμό που στέλνονται στο εβραϊκό κράτος. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί καθώς το βίντεο πλαισιώνεται παραπλανητικά. Ας εξετάσουμε τα δεδομένα.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Το επίμαχο βίντεο:

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ο αμερικανικός στρατός στέλνει μεγάλα αεροσκάφη φορτωμένα με βαρύ εξοπλισμό στο Ισραήλ

Πραγματοποιήσαμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, χρησιμοποιώντας πλάνα από το βίντεο, και από τα αποτελέσματα οδηγηθήκαμε σε δύο άλλα βίντεο στο YouTube (εδώ, εδώ) που περιέχουν τα ίδια καρέ. Αρχικά, παρατηρούμε ότι η ημερομηνία δημοσίευσης των παραπάνω οπτικοακουστικών υλικών είναι προτερόχρονη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ενδεικτικά, το πρώτο βίντεο δημοσιεύθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019 ενώ το δεύτερο στις 4 Μαΐου 2023. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι το βίντεο που αναπαράγεται στο Facebook έχει υποστεί επεξεργασία και συγκεκριμένα καθρεπτισμό.

Το πρώτο βίντεο που εντοπίσαμε στο YouTube:

Το δεύτερο βίντεο που εντοπίσαμε στο YouTube:

Μπορούμε να εξακριβώσουμε πως στα βίντεο απεικονίζεται το ίδιο αεροπλάνο από τους αριθμούς “7045”, “436”, “512” που αναγράφονται στο μπροστινό μέρος, στο ύψος του πιλοτηρίου. Τα ψηφία αυτά εμφανίζονται ανεστραμμένα στην εκδοχή του βίντεο που διαμοιράζεται.

Σύγκριση:

Επιπρόσθετα, από το πλαίσιο των πληροφοριών κάτω από τα βίντεο στο YouTube προκύπτει ότι απεικονίζεται η διαδικασία απογείωσης ενός μεταγωγικού αεροσκάφους C-5M Super Galaxy. Πρόκειται για την αναβαθμισμένη έκδοση των αεροπλάνων C-5, που εντάχθηκαν σε υπηρεσία τον Ιούνιο του 1970, και αποτελούν τα μεγαλύτερα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η χρήση τους προορίζεται για τη μεταφορά φορτίων και προσωπικού για το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας. Στο οπτικοακουστικό υλικό αναφέρεται πως η απογείωση πραγματοποιείται στην αεροπορική βάση Camp Pendleton της Καλιφόρνια, πράγμα που έρχεται σε συμφωνία με την ιστοσελίδα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις 10 Οκτωβρίου 2023, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τις οποίες καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και εξέφρασε τη στήριξή του στο Ισραήλ, το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο εβραϊκό κράτος.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε:

Θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να φροντίσει τους πολίτες του, να αμυνθεί και να απαντήσει σε αυτή την επίθεση. […] Η ομάδα μου βρίσκεται σε σχεδόν συνεχή επικοινωνία με τους ισραηλινούς εταίρους μας και τους εταίρους μας σε όλη την περιοχή και τον κόσμο από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η κρίση. Παρέχουμε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, και αναχαιτιστών για την αναπλήρωση του Iron Dome. Θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ δεν θα ξεμείνει από αυτά τα κρίσιμα στοιχεία για να υπερασπιστεί τις πόλεις του και τους πολίτες του.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Jake Sullivan, τόνισε πως οι στρατιωτικές προμήθειες έχουν δρομολογηθεί στο Ισραήλ με αιχμή του δόρατος τα αναχαιτιστικά εφόδια για την αντιπυραυλική ασπίδα Iron Dome.

Θα εισάγουμε επιπλέον αναχαιτιστικά Iron Dome, ώστε [οι Ισραηλινοί] να έχουν τις δυνατότητες που χρειάζονται για να διατηρήσουν τα αμυντικά τους συστήματα Iron Dome. Εξετάζουμε επίσης άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνάς τους.

Πέρα από πυραύλους για την ενίσχυση του συστήματος Iron Dome, μέρος του πολεμικού ναυτικού, αεροπορίας και στρατού ξηράς των ΗΠΑ έσπευσαν στην περιοχή για να εδραιώσουν την παρουσία τους και να δράσουν αποτρεπτικά. Πλοία και αεροπλανοφόρα, με αιχμή του δόρατος το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford που ηγείται του πολεμικού στόλου των ΗΠΑ, απέπλευσαν για την ανατολική Μεσόγειο, από κοινού με πολεμικά αεροσκάφη Α-10, F-15 και F-16. Συμπληρωματικά, στην περιοχή θα μεταβούν αμερικανικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων που θα επικεντρωθούν στο κομμάτι συλλογής πληροφοριών και σχεδιασμού της διάσωσης ομήρων μαζί με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Ωστόσο, οι δυνάμεις αυτές δεν επιφορτίζονται τη διάσωση των ομήρων, καθώς αυτό θα τις έθετε στο πεδίο της σύγκρουσης, κάτι που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενέκρινε.

Τέλος, τις εξελίξεις του πολέμου μπορείτε να βλέπετε ζωντανά εδώ.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Το υπό εξέταση βίντεο είναι προγενέστερο των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου 2023 επομένως δεν μπορεί να σχετίζεται με την επικαιρότητα. Εντοπίζεται αναρτημένο στο YouTube από τον Οκτώβριο του 2019 και σύμφωνα με τις παρεχόμενες πληροφορίες απεικονίζει την απογείωση ενός αεροσκάφους C-5M Super Galaxy από μια στρατιωτική βάση στην Καλιφόρνια.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.